Paus Benedictus XVI treedt 28 februari af

Paus Benedictus XVI treedt af op 28 februari. Hij kan zijn ambt niet meer uitvoeren vanwege zijn hoge leeftijd.

Dit maakt de paus maandag bekend via een door het Vaticaan uitgegeven verklaring.
De 85-jarige Benedictus XVI zal donderdag 28 februari aftreden om 20.00 uur. Na zijn aftreden wil hij de kerk met zijn gebeden blijven dienen. Het ambt van de paus zal niet tussentijds worden bezet.
Volgens zijn oudere broer Georg Ratzinger (89 zou de arts van Benedictus XVI hebben geadviseerd om geen transatlantische reizen meer te maken. Ook heeft het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk steeds meer moeite met lopen.

Zelfstanding
In 2010 meldde Ratzinger al dat hij niet zou uitsluiten om ooit zelfstandig af te treden.
‘‘Als de paus duidelijk merkt dat hij niet langer fysiek, psychologisch en spiritueel in staat is de plichten van zijn ambt te vervullen, dan heeft hij het recht en onder bepaalde omstandigheden ook de plicht om af te treden’’, aldus de paus destijds.
Deze uitspraak staat in Licht van de Wereld, een boek met interviews met de kerkvorst.
Het is tot nu toe slechts twee keer eerder voorgekomen dat een paus opstapte. De laatste keer was in 1415, toen Paus Gregorius XII de functie neerlegde.

Belangrijkste denkers
Benedictus XVI werd op 16 april 1927 geboren in Marktl am Inn, Duitsland, en kreeg als naam Joseph Aloisius Ratzinger.
Ratzinger studeerde na het gymnasium theologie en filosofie en werd in 1951 tot priester gewijd. Hij geldt als een van de belangrijkste denkers binnen de moderne katholieke kerk. In 1977 werd Ratzinger aartsbisschop en kardinaal, en in 2002 deken van het college van kardinalen. Na het overlijden van Johannes Paulus II werd hij op 19 april 2005 verkozen tot de 265e paus.
Benedictus XVI geldt, ook gezien de hoge leeftijd waarop hij werd benoemd, van meet af aan als een ‘tussenpaus’. Hij staat verder bekend om zijn conservatisme, waarbij vooral zijn opvattingen over homoseksualiteit voor veel opschudding hebben gezorgd.

Wat vinden jullie hiervan?
Bron nu.nl

Eens, maar zal dat veranderen met een nieuwe paus? De Bijbel kan niet herschreven worden en conservatisme moet wel als leider van een hele kerk. Daarom vind ik het hele paus-begrip gewoon stom :'D

Verder interesseert het me niet heel erg.

Nu heel de kerkelijke schandaal in het nieuws is dat ze jarenlang jongetjes hebben misbruikt, link ik het Vaticaan er ook alleen maar aan. Dus tja, ik weet echt niet wat ik moet vinden van de Paus.

Sorry als ik een oppervlakkig beeld er van heb, maar het is mn mening

Ik vind het wel goed. Misschien komt het omdat ik ten tijde van de paus hiervoor wat jonger was en me er dus minder mee bezig was maar ik heb het idee dat Benedictus wel erg uitgesproken is tegen homoseksualiteit e.d. Ik snap dat het christendom dit niet goed keurt dus dat de paus hier een mening over heeft, maar volgend mij deed de paus hier voor dit minder expliciet of ‘respectloos’.

Niet zo gek toch? Lijkt mij absoluut niet oppervlakkig.

3x raden waarom priesters celibatair moeten leven. Als ze niet kunnen trouwen, gaan bij overlijden al hun bezittingen automatisch naar de kerk… Slim bekeken :stuck_out_tongue_winking_eye:

Ik vind het niet erg dat hij aftreed… Ik hoop dat er in zijn plaats een wat modernere paus komt, die meer open staat voor homoseksualiteit en dat soort zaken. Ook hoop ik dat de kerk in het algemeen wat moderner gaat worden.

Ik vind het niet erg eigenlijk, ik vond hem niet zo. Vond hem altijd iets engs hebben

http://s1.gva.be/ahimgpath/assets_img_gvl/2012/12/27/2456344/paus-johannes-paulus-ii-in-oktober-2013-heilig-id3803900-1000x800-n.jpg

kijk hoe lief hoofd de vorige paus had

en kijk hem

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRfuzqdBjCJKY2lmYd6fzj-8JlToS91FegzrG0H9jgrW4Q7NeIJ

Oja komt dit weer. Want de paus heeft kindjes misbruikt. Dan kan je van alles wel gaan praten. Er zijn veel hollandse mannen die kindjes hebben misbruikt , zijn alle hollandse mannen nu slecht? nee. en dit klinkt belachelijk, precies als jouw bericht. Scheer niet alle mensen over 1 kam :slightly_smiling_face:

Finally, hij zorgde voor een slechte imago voor katholieken vind ik.

Eindelijk een paus die aftreed voor hij niks meer kan en dood gaat. De vorige zijn bijna allemaal van ouderdom gestorven

De paus was bij zijn aantreden toch al ziek? En wat heeft hij eigenlijk?

Neejoh, miljoenen mensen over 1 kam scheren omdat misschien 10% zoiets heeft gedaan, is helemaal niet oppervlakkig

Ik weet geen absolute percentages maar ik denk dat je toch wel kunt stellen dat kindermisbruik binnen de kerk meer voor komt/kwam dan bij andere instellingen. Dit maakt het christendom niet per se slecht natuurlijk, maar je zou er wel over na kunnen denken of dat celibaat leven wel zo ideaal is. Vooral omdat, vooral vroeger, homo’s het klooster in gingen of priester werden omdat ze niet met een vrouw wilde trouwen… en dus vervolgens niet van kleine jongetjes af konden blijven.

Ik ben het ook niet eens met het celibaat maar het is nu eenmaal zo. En er zijn veel meer mensen die kinderen gebruiken die niet celibatair leven… maar een groep gekken die zogenaamd christen is en kindjes misbruikt, geven het wel gelijk een slechte naam. maar dat is met heel veel dingen zo. allemaal vooroordelen terwijl de meeste katholieken echt wel hun handjes thuishouden

Maar het zijn niet de katholieke zelf die misbruikten :’), maar die priesters/pastoors (oke die waren ook katholiek maar jullie snappen wel wat ik bedoel) Die pastoors/priesters hebben het verpest waardoor het katholieke geloof is geschaad.

Maar ik snap eerlijk gezegd ook nooit het probleem, je hoeft niet naar die gast te luisteren :’) Mijn halve familie is katholiek en niemand maakt het een reet uit wat die paus zegt.

Ik heb/had niks met deze paus.
Ik hoop dat de nieuwe paus wat openlijker tegenover culturen in de maatschappij staat.

Opgeruimd staat netjes zullen we maar zeggen. Vieze ouwe vent, bah.

Ik dacht dat priesters uberhaupt geen bezittingen hadden.
Het celibaat is er volgens mij zodat ze zich compleet aan God kunnen wijden.

Ik snap oprecht de functie van de paus niet, wat maakt hem zo heilig en belangrijk? En hoe worden ze uitgekozen?