Ouders

Lieve meiden,
het kan misschien een lang verhaal worden, maar ik móet gewoon mijn ei kwijt. Iedereen heeft wel eens, vooral in de puberfase, dat je boos bent op je ouders, ouders van je vriendinnen leuker vindt, of wat dan ook.
Nou, ik moet bekennen, en ik vind het ook écht niet leuk om te zeggen, maar ik ben gewoon niet zo ‘blij’ met mijn ouders. Diep in mn hart hou ik natuurlijk wel ontzettend veel van ze, maar toch had ik stiekem gewild dat ze anders zijn. Nu moeten jullie me écht niet verkeerd begrijpen, er zijn namelijk meiden van mijn leeftijd die helemaal geen ouders hebben en dat is natuurlijk het ergst wat je als kind kan overkomen.

Bij ons thuis hebben we geen ‘regels’, en mijn ouders zijn al helemáál níet consequent. Ook doen wij helaas nooit leuke dingen, we gaan nooit weg en de laatste keer dat wij als gezin uit eten zijn geweest was in juli 2009, toen mijn ouders 20 jaar getrouwd waren. Mijn ouders hebben ook niet zo veel interesse in me. Ze vragen nooit of het leuk was bij het feestje waar ik was geweest, en toen ik vorige week bij Madame Tussaud was geweest en enthousiast foto’s aan het laten zien was, keken ze alleen maar naar de T.V. Dit is nou typisch iets hoe ze altijd doen. Ook intereseert het ze niks als wij, als hun kinderen, onze troep niet opruimen en alles rond laten slingeren beneden. Sterker nog, mijn moeder doet het zelf ook. Ze laat altijd van alles op het aanrecht staan. Het probleem is, dat ik helemaal niet tegen troep kan en als ik wat van zeg voel ik me de moeder omdat mijn moeder dan antwoord met ‘jaahaa, nog geen tijd voor gehad doe ik zo’ Vaak ben ik dan ook degene die telkens het huis loopt op te ruimen.

Ander half jaar geleden overleed mijn oma. Mijn oom woonde bij mijn opa en oma in. Mijn oom heeft syndroom van down, diabetes en epelepsie. Mijn opa kon niet voor hem zorgen. Nooit eerder is er ter sprake gekomen waar mijn oom zal wonen als mijn oma zal overlijden.
Het was mijn grootste nachtmerrie, maar ik kwam thuis van school en mijn oom zat op de bank. ‘Je oom woont nu hier.’ Hier schrok ik echt erg van dat ik hard huilde. Ik snapte het niet. Ik heb al 2 broers en 5 mensen in dit huis is al meer dan genoeg.

Mijn oom kan ook níks zelf. Alleen naar de wc gaan en eten op eten. Omdat ik altijd al, als jongste van het gezin, echt de ‘underdog’ was, was ik dus bang dat het nu erger zal worden. En het werd ook erger. Mijn oom is 47 maar het is niet een kind van 8. Hij is kinderlijk, gelooft nog in Sinterklaas, kijkt Bassie en Adriaan, het enige is dat hij niet kan lezen en een kind van 8 wel.
Toen ie bij ons kwam te wonen zocht hij meteen de grenzen op. Hij kwam stiekem op mijn kamer ‘gluren’ als ik en mn vriend op mn kamer zaten, terwijl hij wist dat dit niet mocht. Mijn ouders durfde er niks van te zeggen want ze zijn bang dat hij beledigd word, ofzo. Ook probeerde hij wel eens aan mijn billen te zitten.

In alles merkte ik op dat het alleen nog maar om hem draaide, dat hij belangrijker was dan ik.
Ik ben op 9 april jarig en mijn oom op 14 april, helaas vieren wij dit voor de familie tegelijk.
Vorig jaar kwam de visite voor mij en mijn oom tegelijk op 9 april, mijn verjaardag. Ik had eerder al tegen mijn moeder gezegd dat ik het niet gelijk wilde vieren omdat ik wist dat ze dan toch alleen voor mn oom komen. Mijn moeder zei ‘Nee hoor meid, wees maar niet bang. Je oom doen we een ander keer.’

Die dag, op mijn verjaardag kwamen mijn oom en tante aan de deur. Ik deed de deur open en zonder een enkele oogcontact liepen ze rechtstreeks naar mijn oom toe. Ze kwamen bij hem aanzetten met grote kado’s, en voor mij hadden ze niks. Dit jaar was precies hetzelfde geval. Vorig jaar wilde ik op mijn verjaardag dolgraag naar een goedkoop restaurant, omdat wij voor het laatst uit eten zijn geweest in juli 2009, toen mijn ouders 20 jaar getrouwd waren. Mijn ouders zeiden dat ze dat niet wilden doen met mijn verjaardag, omdat het ‘onzin’ is ofzo en zonde van het geld. Waar ik wel heel erg teleurgesteld om werd, was toen ik een week later op mijn broer zijn facebook zag dat mijn ouders en 2 broers met mijn oom naar de MacDonalds waren geweest voor zijn verjaardag, en ik wist dit niet eens.

Dit zijn allemaal kleine dingen waarop gewoon blijkt dat het nu om mijn oom draait, en niet om mij. Mijn oom gaat overdag altijd naar een dagbesteding. Elke keer als hij terug komt doet mijn moeder enthousiast de deur voor hem open, vraagt hoe het gegaan is, trekt voor hem zijn jas uit en pakt voor hem een glas drinken. Als ik thuis kom, maakt niet uit waarvan, dan krijg ik niet eens oogcontact, en als ik geluk heb zegt ze misschien ‘hoi.’

Sinds mijn oom bij ons woont werkt mijn moeder niet meer. Mijn moeder zit de hele dag met haar mobiel te spelen. Altijd als ik tegen haar praat krijg ik geen contact met haar omdat ze naar haar telefoonscherm staart. Als ik iets vertel zegt ze 50% niks en de andere 50% ‘oh…’ dan heeft ze t gewoon niet gehoord.

Mijn vader werkt overdag en komt s’avonds thuis. Mijn vader is ontzettend negatief. Hij let alleen op de centjes, vandaar geen leuke dingen en niet uit eten. Hij reageert bijna met alles wat ik zeg negatief. Als ik hem iets vraag voor de eerste keer die dag reageert ie met ‘Ja wat is er nou?’ of ‘Zeur niet zo!’

omdat mijn ouders niet reageren hoe ik het graag zou willen, heb ik ontzettend veel ruzie met mijn ouders. Mijn vriend weet alles van mijn thuissituatie af en wil dolgraag dat ik met hem ga samen wonen. Dit wil ik ook super graag maar de kosten houd ons nu nog tegen. Mijn vriend wil dat ik niet langer hier blijf omdat ik voor zijn gevoel uit dit huis wordt weggepest. Ik heb echt zo vaak ruzie met mijn ouders.

Overdag zit ik natuurlijk op school of ben bij mijn vriend. Zodra ik s’avonds of s’middags thuis kom zit ik boven achter mijn computer of tv, de hele avond. Ik vind het soms jammer dat het zo gaat. Ik weet dat het niet lang meer duurt voordat ik het huis uitga, en ik vind het altijd zonde dat ik de laatste tijd hier met mijn ouders zo doorbreng. Ik vind het jammer dat ik niet gezellig bij hun op de bank kom zitten. Maar, elke keer als ik tóch beneden ga zitten, gaat het gewoon mis.

Ik weet het, het is een lang verhaal… sorry daarvoor en applausje voor jezelf als je het gelezen hebt. Ik ben gewoon heel ongelukkig thuis en moest gewoon mijn ei kwijt. Verder weet ik ook gewoon niet wat ik nog kan doen…

Hee, wat een zwaar verhaal. Maar, ik denk dat ik je wel begrijp, al weet ik niet hoe je het op kan lossen. Hoe oud ben je en wanneer zal je het huis uit gaan? Als je iets hebt om naar toe te kunnen werken zul je misschien alles wat draaglijker vinden. Voel je je bij je vriend wel thuis?

Ik ben 9 april 19 geworden. Mijn vriend is 20. Omdat ik het laatste 3 kwart jaar geen baan had, konden we sws niet samenwonen. Ik heb sinds vorige week eindelijk weer een baantje dus nu kunnen we er al een stuk serieuzer over nadenken. Bij mijn vriend voel ik me super thuis. Ik slaap er elk weekend en elke keer als ik er kom heb ik het gevoel dat ik thuis kom. Zijn ouders zijn geweldig. Zij hebben wel regels zijn, maar die zijn gewoon nodig om het goed te laten gaan. Wilde dat mijn ouders dit ook hadden. De ouders van mijn vriend zijn meer geintereseert in me dan mijn eigen ouders. Ook ga ik altijd mee een dagje weg met ze en uit eten. Het zijn voor mij echt de typische voorbeeld ouders zoals een ouder hoort te zijn.

Pfoe, wat heftig! Sterkte!
Misschien dat het helpt als je dit aan je ouders laat lezen? Of een soortgelijk iets uitprint en laat lezen?

Ik weet niet of het helpt. Mijn vriend heeft namelijk ook al ontzettend veel geprobeerd. Mijn vriend heeft met mijn ouders gebeld toen ik s’avonds ik bed in huilen uitbarstte uit het niets, hij heeft meermaals een gesprek geregeld met hem, mijn ouders en ik om erover te praten maar ze doen er niks aan. Het enige wat ik krijg te horen als ik mijn gevoelens uit is ‘We doen zo veel voor je, je krijgt zelfs je rijbewijs van ons!’
Of ze zeggen ‘Je moet eerst jezelf veranderen. Het begin allemaal bij je zelf’

pff, ik weet hoe dat is. Heb je er ooit met vriendinnen over gepraat? Sterkte nog! x

Wat heb je een lieve vriend! Je mag echt blij zijn met hem :slightly_smiling_face:

Verder weet ik het helaas niet zo goed, ik vind het wel echt erg voor je. Het enige inderdaad, proberen zo snel mogelijk het huis uit te gaan. Maar dat had je zelf ook al bedacht…

Nee, ik heb er eigenlijk nooit met mijn vriendinnen over gehad. Alleen met mijn vriend. Mijn vriendinnen weten natuurlijk wel van het feit af dat mijn oom hier woont, maar niet dat ik weggejaagd word hier. Ik denk dat ik dat nog niet gedaan heb uit schaamte… bij hun gaat alles (in mijn ogen iig) wel gewoon perfect.

Bedankt trouwens voor de lieve reacties allemaal! <3

:flushed:

Heel erg herkenbaar dit.
Het is jammer maar het is niet anders.

Spaar je geld en ga lekker samenwonen met je vriend!

wat erg voor je!
ik hoop dat je snel met je vriend kan samenwonen, en dat jullie heel gelukkig worden samen.
misschien dat als jijzelf geen intresse meer in je ouders steekt, en net zo reageert als wat hun op jou doen, misschien dat ze dan merken hoe vervelend het is ?
naja, heel veel sterkte!
xx

Wat een lieve reacties! Bedankt allemaal!

wauw, heftig verhaal !
denk je misschien dat het beter is om een brief naar je ouders te schrijven?
misschien is het ook een tip voor jou en je familie om met iemand te praten over hoe je met je oom om moet gaan. want als ik het zo lees kan hij zelf ook heus wel de jas enz. uit doen alleen word dit allemaal voor hem gedaan. ik denk dat je daar wel wat over kunt leren.
ik hoop voor je dat deze situatie snel over gaat !

Klopt, mijn oom kan veel meer dan dat hij doet. Hij kan inderdaad zelf zijn jas ophangen. Ook kan hij zelf drinken pakken en brood smeren, maar dat doet hij niet. Als hij s’ochtends beneden komt staat zn boterham voor hem klaar. Als hij het doet gaat het wel wat langzamer, maar hij kán het wel. Dan denk ik, laat hem die dingen gewoon doen wat hij kan. Maargoed, hij hoeft niks te doen. Bedankt voor je tip!

Misschien is het idd een optie om bij je schoonouders en vriend te gaan wonen en dan een bepaald bedrag afspreken? Want dit is psychisch niet goed voor je. Ook hoe je vader reageert, het zal je zelfbeeld ook een stuk negatiever maken denk ik? Vind echt dat je een super lief vriendje hebt!

Ik weet even niet wat ik moet zeggen en ben zelf ook onbekend met een situatie als deze dus kan je helaas niet helpen, maar ik wil je wel succes wensen met alles!

Ik weet niet of dat kan… ik zal er eerst heel goed over na moeten denken. Ik heb inderdaad een ontzettend lieve vriend! ben er echt heel blij mee :flushed:

Props voor jouw vriend. Jeetje, hoe hij er mee omgaat is echt… Ik neem er mijn petje voor af.

Wat betreft je situatie; ik begrijp je erg goed. Het is niet niks om een familielid met een handicap in huis te hebben. Maar ik denk dat je ouders één belangrijke eigenschap vergeten met mensen die het syndroom van Down hebben; Mensen met het syndroom van Down willen geen medelijden en willen gewoon een zo normaal mogelijk leven leiden. Wat je ouders misschien eens zouden kunnen doen is om de dagelijkse dingen die ze voor jouw oom doen, dat af te bouwen zodat ze hem leren het zelf te doen. Want hij kan het wel!

Wat betreft voor jou; is het geen optie om, inderdaad, tijdelijk bij je schoonouders in te trekken? Hierbij zou ik, om ruzie te voorkomen, ook je schoonouders er bij te betrekken. Ga met z’n alle om de tafel en bespreek de oorzaak. Meestal komt er dan wel een oplossing uit.

Heel veel sterkte!