Ouders steunen niet in studiekeuze (geneeskunde)

Hallo meiden,

Zelf weet ik al een paar jaar dat ik heel graag dokter wil worden, (en dus geneeskunde wil studeren), ik zit in 5 vwo en sta een ruime een acht voor de bèta vakken (Nat, Schk, Bi, WiB & WiD). Mijn ouders zijn het hier niet mee eens. Mijn vader loopt er in te stampen dat ik naar de TU moet om werktuigbouwkunde te studeren en mijn moeder wil ook dat ik de techniek in ga of dat in het onderzoek moet gaan. Als ik zeg dat ik later arts wil worden zegt mijn vader dat ik niet een ‘slappe meidenstudie’ moet doen, en ik heb het idee dat mijn moeder mij gewoon niet serieus neemt. Ze maakt er grapjes over en maakt het belachelijk, net alsof ik het niet aan zou kunnen. Aan de ene kant wil ik mijn ouders niet teleurstellen, maar aan de andere kant denk ik ook dat ik het zelf gewoon moet bepalen en laten zien dat dit echt is wat ik later wil gaan doen en dat ik het wél kan. Hebben jullie een idee hoe ik dit het beste kan aanpakken? En zijn er ook nog andere meiden in een zelfde soort situatie? Ik ga me volgend jaar gewoon inschrijven voor de studie (het is toch MIJN leven?), maar ik vind het niet leuk dat mijn ouders mij hier niet in steunen. Bedankt!! :slight_smile:

liefs,
Rosanne

Hoe komen ze er in godsnaam bij dat geneeskunde een “slappe meidenstudie” is? En het is jouw keuze, jouw leven dus ik vind dat je heel goed zelf mag en kan beslissen wat je wil gaan studeren.

Wow heftig dat je ouders zo bepalend zijn. Geneeskunde is namelijk verre van een makkelijke studie, waar je wél heel veel mee kunt worden later. De baangarantie is best goed. Maar het is wel een harde wereld.
Ik zou goed duidelijk maken dat dít is wat jij wilt doen en dat wat zij aandragen dat niet is. Jammer dat ze jou niet steunen. In het ergste geval kun je tijdens je studie uit huis gaan wonen.

Mijn psychiater gedeelte van mijn brein zegt dit:
Misschien zijn je ouders bang dat er te veel mensen geneeskunde willen studeren. Er is natuurlijk een strenge loting. In de wereld van de techniek is een tekort aan mensen. Dit geldt ook voor een baan later. In de techniek kan je waarschijnlijk zo aan de slag, terwijl er in de geneeskunde ook daar weer heel veel aanmeldingen zijn. Door deze populariteit zijn je ouders waarschijnlijk bang voor je toekomst.

Wat rot voor je. Ik denk dat je ouders gewoon willen dat je later een goede baak krijgt en dat je je talenten benut maar als jij graag geneeskunde wil studeren moet je dat zeker doen. Ga eens rustig met je ouders in gesprek en probeer hun argumenten ook te snappen, dan is de kans dat ze jou gaan begrijpen groter.

Wat ik zou doen: niet op ingaan. Je zit nog in de vijfde dus ik zou er tot volgend jaar niks over zeggen eerlijk gezegd. Je maakt jezelf er moe mee.

Dit denk ik ook.
Leg ze uit hoe de decentrale selectie werkt. Dat je nu heel hoog op je betavakken staat, geeft al aan dat je die decentrale selectie waarschijnlijk wel aan kunt, en dat je dus de studie wel inkomt.
Bovendien, als je zorgt dat je gemiddeld een 8 staat op je diploma, hoef je niet eens mee te loten!

Misschien veranderen ze dan wel van mening.

En ga voor geneeskunde!!! Asjeblieft doe wat je leuk vindt. Het is veel erger om een jaar studievertraging op te lopen door een studie te kiezen die je niet leuk vindt, dan dat je ouders je (aanvankelijk) niet steunen voor de studie die jij al jaren wil gaan doen!

wt-
Het is mijn ouders hun grote droom dat ik geneeskunde ga doen :O.

En met geneeskunde kan je dat niet? :slightly_smiling_face: Geloof me je bereikt denk ik meer met geneeskunde dan dat je met ‘onderzoek’ of ‘techniek’ bezig bent.

@TS; stop niet. Doe deze opleiding! En probeer het uit te leggen.

Dankjullie wel voor de reacties!! :slight_smile:
Ik ga gewoon doen wat ik leuk vind en proberen. Als ze me niet steunen, dan maar niet. Ik ga in ieder geval met ze proberen te praten. Maar ik vind het niet leuk dat het zo moet. Ik ben naar mijn idee echt de enige waarvan de ouders er zo over denken. Als ik mijn diploma (bijna) heb, ben ik denk ik wel wijs genoeg om een studie te kiezen waarvan ik weet dat deze bij mij past, en die ik graag wil doen. :slight_smile:

Euhm, ook later in de opleiding geneeskunde zijn er selectie momenten. Zo mag maar 1/3 van alle studenten specialist worden. Techniek daarintegen is heel veel vraag naar. Dus als je een opleiding in de techniek doet heb je eigenlijk een baangarantie. Dus qua baankans in een opleiding als werktuigbouwkunde beter dan geneeskunde.

ontopic: ik denk dat je ouders het beste met je voor hebben, ze willen dat jij later een goede baan krijgt. Ik denk dat je een keer met hun moet bespreken dat het je heel erg leuk lijkt om dokter te worden. Het gaat er immers ook om dat je later plezier in je werk hebt :slightly_smiling_face:

Met een technische studie krijg je tegenwoordig gewoon zo goed als altijd een hele goed betaalde baan, omdat er gewoon veel te weinig technische studenten zijn. Met geneeskunde is het in die zin veel ‘moeilijker’ om aan een baan te komen. (Hoewel dat natuurlijk relatief is want je vind er nog steeds veel makkelijker een baan mee dan wanneer je psychologie of media of zo hebt gestudeerd.) Daarnaast kan ik me wel voorstellen dat haar ouders het zonde vinden dat ze haar talent voor betavakken niet benut. Niet iedereen kan een technische studie.
Ik zeg niet dat ik het met haar ouders eens ben he! Ik snap alleen wel een beetje dat ze zo denken. Al vind ik dat TS gewoon moet doen wat ze leuk vind en dat haar ouders dat moeten accepteren. Het is prima als ze het zeggen of zich zorgen maken… maar ik vind dat ze haar wel moeten steunen.

Ik zou het daarna gewoon even laten rusten. Het is pas over een jaar en misschien raken ze er dan vanzelf aan gewend.

Haha of je doet dit: verzin een opleiding die ze echt nog veel vreselijker vinden dan geneeskunde. Houd een maandje of wat vol dat je dat echt echt echt wilt gaan studeren. Daarna begin je met: ja het wordt [vreselijke studie] of geneeskunde. Misschien steunen ze dan je geneeskundeplannen wel.

God wat een slecht plan sorry.

Ik begrijp haar ouders wel.
Momenteel moet er flink worden bezuinigd op de zorg terwijl de toekomst van Nederland in de techniek zit (valt niet te ontkennen).

Maar 40 jaar een beroep doen wat je eigenlijk niet wilt is ook niet bepaald aan te raden…

Precies dit.

Mijn ouders zijn het lang niet per se eens met mijn beslissingen, maar ze hebben me wel altijd gesteund. Ikzelf zou sowieso keihard duidelijk maken dat ik er niet van gediend zou zijn als ze zo reageren (maar dat ben ik haha). Als ze nu met realistische argumenten komen en het op zn minst willen bekijken, oke. Maar het klinkt niet alsof ze erg objectief zijn.

Ik zou gewoon goed en duidelijk met ze gaan praten dat die dingen die zij voor jou willen niet is wat jij wilt en uiteindelijk is het toch echt jouw studiekeuze. Een studiekeuze moet je nooit voor iemand anders doen. Er is genoeg werkgelegenheid en je kan echt fantastisch goed verdienen als arts, dus ik zou gewoon duidelijk maken aan je ouders dat dit niet alleen naar jouw mening een leuke studie is, maar dat het ook gewoon een goede keuze is (objectief gezien). Waarom zien ze geneeskunde eigenlijk zo?

Haha ja! Of zeg dat je je plannen om te studeren aan de wilgen hangt en eindelijk je droom gaat volgen: kunstenaar worden of sieraden ontwerpen of zo. :stuck_out_tongue:

Ik heb dus precies hetzelfde. Wil al heel lang geneeskunde gaan studeren maar mijn ouders zijn het er niet mee eens. Laatst toen mn vader vroeg wat ik wilde gaan studeren zij ik geneeskunde en begon hij te lachen, hij nam het niet serieus en zei dat hij dat niks voor mij vond en dat ik maar Natuurkunde ofzo (wat ik totaal niet wil) moest gaan studeren.
Vanaf dat ik klein was wilde ik al of kapper of arts worden.

En mijn ouders denken trouwens ook dat ik alleen Geneeskunde wil gaan studeren omdat ik daar later veel geld mee kan verdienen. Maar arts lijkt me gewoon een mooi beroep.