Ouders leven ontzettend ongezond

Hee,
Ik weet niet of jullie hier iets mee kunnen. Maar ik vertel het gewoon en misschien herkend iemand zich hierin en heeft diegene tips.

Ik ben 19, woon thuis bij mijn ouders en zusje en het is best gezellig. We hebben alleen sinds een paar maanden enorme strijd over bepaalde dingen, en dat gaat over gezond leven. Ik ben afgelopen zomer ontzettend aangekomen (in de tijd daarvoor ook al) en dat komt voornamelijk door ongezond te leven. Sinds een paar maanden ben ik helemaal omgeschakeld en eet ik gezond en sport ik ongeveer 4 a 5 dagen per week.
Mijn ouders helpen me hier alleen totaal niet mee. We hebben zogenaamd weinig geld, maar dat komt doordat mijn ouders heel veel geld opzij leggen voor de vakantie en voor dingen zoals bier en het organiseren van feestjes. ‘Om de lol erin te houden’. Nouja, dat vind ik al raar. Maar we moeten ergens op bezuinigen en dat is dus (gezond) eten.
We eten steevast 3 dagen per week, vrijdag zaterdag en zondag, ‘makkelijk’. Dat betekent friet en/of pizza. Daarnaast eten we 4 dagen per week, maandag dinsdag woensdag donderdag, ‘gezond’. Dit is meestal gezond, maar er wordt nooit iets meegenomen waar ik veel aan heb (bijv. kip en vis voor eiwitten). Ze halen dan goedkoop vlees met erg veel calorieën.

Ik ben dat ‘makkelijk’ eten nu een beetje aan het boycotten. Ik eet in het weekend een maaltijdsalade of een opwarmmaaltijd. Koken mag niet, dat is ‘duur’. Nog steeds niet erg gezond dus. We hebben nooit dingen zoals magere yoghurt, 20+ kaas, ham, fruit in huis. Dit haal ik dan zelf. Wanneer ik iets in huis heb gehaald en ik leg het apart, wordt mijn moeder kwaad. Want ik mag geen eten apart leggen, alles wordt hier gedeeld. Het probleem is, als ik het dan koop wordt het door iedereen opgegeten en heb ik er alsnog niks aan! Als ik dit antwoord zegt mijn moeder dat ze dat nooit doet, maar dat is echt bullshit.

Ik probeer zoveel mogelijk dingen zelf te betalen, maar dat lukt momenteel echt niet. Ik krijg 50,- per maand aan studiefinanciering (de rest gaat naar pap omdat hij mijn studie betaald) en daarnaast verdien ik geld bij, maar ik word momenteel niet ingepland op mijn werk. Ben dus druk naar een tweede bijbaan aan het zoeken. 50,- per maand is niet echt veel als daar 17,95 voor de sportschool vanaf gaat.

Dan maak ik me ook nog eens zorgen om mijn ouders hun gezondheid. Mijn moeder heeft ernstig obesitas en de kans op diabetes is erg groot. Mijn zusje heeft beginnende suikerziekte, maar dat interesseert niemand en ze blijft maar lunch vervangen door chocola. En mijn vader bakt minstens 4 dagen in de week frituur als lunch. Dit kan toch niet lang goed gaan??

Lang verhaal, sorry. Ik moest het even kwijt na een zoveelste discussie over yoghurt die ik heb gehaald en apart heb gezet. Ik hoop gewoon dat iemand zich hierin herkend, en tips voor me heeft. Misschien pak ik de gesprekken wel verkeerd aan, of overdrijf ik? Ik weet het niet. Ik hoor het graag.

Liefs,
Romy

Ik vind het belachelijk van je ouders dat je niet je eigen producten mag kopen en voor jezelf mag houden, sorry. Wat je zou kunnen doen ik houdbare producten die niet gekoeld hoeven worden gewoon op je kamer houden. Dat zij het niet willen kopen vind ik nog tot daar aan toe, het is hun geld en ze mogen zelf weten wat ze er mee doen. Maar jouw geld is jouw geld en jij mag ook zelf weten wat je daar mee doet.

Ja, dat zeg ik dus ook. Dat ze het zelf niet willen kopen vind ik lastig omdat ze zelf onwijs ongezond leven. Maar ik zeg ook, mijn eigen geld is mijn zorg. Dus die producten leg ik in mijn kamer, anders is het gewoon weg wanneer ik het wil pakken. Behalve de yoghurt, die leg ik apart onderin de koelkast. En de 0% vet yoghurt eten ze niet. Alleen de jumbo aardbeienyoghurt met 28 gram vet per 150 gram… -__-

Kun je niet iemand inschakelen ofzo en dan een soort interventie houden.

Dat lijkt me echt heel frustrerend inderdaad. Wat ik nog het meest belachelijk vindt is dat ze boos worden als jij je eigen gang probeert te gaan. Wat zij doen moeten ze zelf weten - al snap ik wel dat je je daar ook zorgen om maakt. Ik denk alleen dat je er niet veel aan kúnt doen - behalve ze op de gevaren wijzen, maar zo te horen zijn ze het soort mensen die dat weer snel wegwuiven, dus ik denk ook niet dat dat nog veel zin heeft.
Ik zou proberen er niet meer te veel over in discussie te gaan, zoveel mogelijk ongezien je eten te pakken en weg te leggen etc. Lijkt me alsnog vrij naar, maar ik denk niet dat er meer te doen valt.

ik herken het wel, al neemt het bij mij niet zulke extreme vormen aan als bij jou. Ik heb nu het geluk dat ik vaak bij de ouders van mijn vriend of bij mijn vriend of op mijn werk eet en daardoor echt wel gezond kan eten.
misschien kan je voorstellen op de “makkelijke” dagen de koken? Ik bedoel voor de prijs die je voor een kant en klare pizza enzo koopt, kan je al (bijna) een hele gezonde maaltijd op tafel zetten.

Wow das best erg, ik heb oprecht met je te doen.
Kun je niet voorstellen gezonde dingen (groente bijv) uit de reclame te halen? Het moet dan alleen wel gekookt worden. Of van hun favoriete ongezonde gerechten een gezonde versie te vinden. Als ze bijv. gek zijn op friet, gooi het in de oven (tenzij jullie dit al doen XD) of probeer groentefriet.
Je kan ook voorstellen op de niet makkelijke dagen wel te koken en dan voor een paar dagen en de rest invriezen. Zo heb je 1 keer gekookt en toch meerdere dagen profijt van. Maar ja, dat je ouders zelf niet op die dingen komen…

Oeh dat van eten koken en invriezen is een heel goed idee! Heb je daar al eens over nagedacht?

Pff, wat lijkt me dat vervelend meid… Ik vind het al vervelend dat we vaak maar 100 gram groente eten of minder, maar dat valt in het niet bij jou :cold_sweat:
Werken je ouders? Anders kan je overdag al koken en invriezen/'s avonds opwarmen. Je valt ze dan niet lastig, je betaalt het zelf en je komt niet in de knoop tijdens het avondeten. En idd alles wat op je kamer kan, op je kamer houden. Ik weet niet of je het geld ervoor hebt, maar misschien een klein koelkastje kopen en op je kamer houden? Op marktplaats kost het vaak niet veel.

Wow. Ik sta echt versteld. Ik denk dat er al wel tips zijn gegeven hoe jij beter met de omgeving kan omgaan. Maar waar ik even op wil doorgaan is dat je ouders echt niet zien wat voor een probleem dit is voor hun eigen gezondheid en de gezondheid van je zusje. Koken duur? Laat me niet lachen. Als je slim inkoopt kan je gerust een gezonde maaltijd van kip/vis, rijst en groente maken, zeker als je dat voor meerdere personen doet. Bullshit. Zo’n maaltijd kost niet meer dan het halen van een aantal pizza’s bij de supermarkt (tenzij dit de meest basic Lidl pizza’s zijn, maar come on. Koop daar wat courgettes/champignons bij om de pizza mee te beleggen en je hebt al een volwaardiger voedingspatroon. En water/thee drinken is nog altijd goedkoper dan frisdrank/alcohol)

Het probleem is dat zij niet in zien hoe erg dit is en hoe slecht dit is voor hun gezondheid, blijkbaar. Ik vraag me af of er een manier is om een interventie te houden (hulp van de huisarts inschakelen ofzo), maar ik vraag me af in hoeverre jouw familie daar gevoelig voor zal zijn. Ze hebben gewoon de prioriteiten anders liggen.

In ieder geval: blijf gewoon je eigen gang gaan. Als je opmerkingen krijgt, houdt je reactie kort (bijvoorbeeld: ik bepaal zelf wat ik van mijn eigen geld koop, ik draag al genoeg bij aan het huis. En: ik wil ervoor zorgen dat ik gezond kan eten, dat is mijn keuze net zoals ongezond leven jullie keuze is, dus laat mij).

Wow. ik ben er ook best wel verbaasd over dat jouw ouders denken dat gezond eten duur is. Als je alles redelijk slim inkoopt (markt, aanbiedingen, bulk) dan is het niet duurder dan ongezond eten. Mijn hele vriezer ligt vol met ingevroren vlees en restjes. Wat je kan doen is een grote hoeveelheid koken als niemand er is en dit dan invriezen. Dan kun je zelf gezond eten zonder dat je op dat moment “kookt.”

Ik weet niet met hoeveel mensen jullie zijn, maar vier personen is meestal het ideale aantal om voor te koken. Alle recepten zijn hier vaak op afgestemd. Albert Heijn heeft ook vaak van die recepten met een bepaald budget.

Ik zat er aan te denken dat je misschien voor zo’n mini-koelkastje kan sparen? Hier kunnen dan alle verse producten in die gekoeld moeten worden.
Nog een tip: bevroren frambozen/fruit van de Lidl. de frambozen gaan per 500 gram voor €2,50.

En op zich vind ik, zoals Isfet zegt, een interventie met een professioneel iemand een goed idee, maar ik vraag me af of de boodschap ook echt aan zal komen. Als jouw moeder al ernstige obesitas heeft en jouw zusje suikerziekte en ze nog door blijven gaan, dan vinden ze ongezond eten blijkbaar belangrijker.

Maar blijf wel doorgaan met wat je nu aan het doen bent! Het is super dat jij inziet dat het niet langer zo door kon en dat je het roer om hebt gegooid! Het is jouw leven en je moet aan de lange termijn denken.

Maar ze eten trouwens wel de gezonde dingen als jij ze in huis haalt? Dat is een beetje vreemd. Of is dat alleen omdat ze eten willen en het ze niet uitmaakt dat het gezond is?

Ik herken het wel in lichte mate, mijn moeder haalt ook nooit ‘echt’ gezond eten in huis. Ze neemt voor mijn vader en voor mij vaak snoepjes of koekjes mee, maar omdat het er is, kan ik er soms ook niet van af blijven.
Als we gewoon doordeweeks eten wat ze gekookt heeft, is er vaak veel braadboter en/of zout bij gedaan, waardoor het nog steeds vet is en veel calorieën bevat. In het weekend eten mijn ouders inderdaad ook 2x friet (vrijdag en zondag) en op zaterdag ook kant- en klare nasi, wat natuurlijk ook veel zout en calorieën bevat.
Ik probeer in het weekend vaak bij mijn vriend te eten, daar is het in ieder geval gezonder en kunnen we vaak zelf ook ideeën inbrengen om iets te koken.

Dus nee, ik heb niet echt tips, behalve inderdaad zelf wat gezonde producten aanschaffen (bijv. fruit van de markt dat niet gekoeld hoeft te worden?) en die voor jezelf houden.

Ik herken je verhaal, Op jonge leeftijd was ik obese en ben ik op eigen kracht afgevallen… Tot mijn 17e kwam ik weer 35 kilo aan, waarvan nu weer 33 eraf is. Naarmate mijn proces begon en ik begon te veranderen leken mijn ouders qua eten ook iets te veranderen en begon mijn moeder ook de betere dingen te kopen en ook mijn pa is begonnen met afvallen.

Ik vind het nu een leuke hobby als ik goedkope gezonde dingen kan vinden. lol Hmmm is het niet misschien niet wat als je voorstelt alle boodschappen voor hun te doen ipv je ma of pa. Er zijn genoeg gezonde dingen goedkoop, o.a. havermout 50 cent, diepvries groente, eieren, let op aanbiedingen!.Ik weet niet bij welke supermarkt de boodschappen worden gedaan, maar kan veel schelen om bijvoorbeeld naar de aldi of lidl, een toko of de markt te gaan ipv ah. Ah Basic is wel fijn :3.

Misschien kan je laten zien dat gezond ook goedkoop kan zijn en misschien gaan je ouders daar in mee. Maar vergeet niet dat ze de een op de andere dag zullen veranderen. Volhouden meid.

Gezond eten kan hartstikke goedkoop zijn. Ik ken zat arme studentjes die het voor elkaar krijgen.

Misschien een idee om de makkelijke maaltijden aan te pakken met dit recept:
Zelf je eigen bevroren pizza’s maken
Het is dan wel alleen de basis en wanneer de pizza gebakken gaat worden moet je zelf er gauw wat gezonds bijleggen. Denk aan champignons, paprika, kipfilet, courgette, aubergine, olijven en vis.

En om te bewijzen dat het goedkoop is, zijn hier de kosten voor het recept (afgerond tot op de cent):
Deeg (volgens recept):

 • 3 1/2 kop bloem (455g) - [url=http://www.ah.nl/producten/product/wi60156/ah-basic-kristalsuiker]1 kg kost €0,35 - dus €0,16 voor dit recept
  • 2 theelepels zout (6g) - [url=http://www.ah.nl/producten/product/wi202014/ah-basic-zout]500g kost €0,15 - €0,00 (€0,0018) in dit recept
  • 1 eetlepel en 1 theelepel suiker (11,5g) - [url=http://www.ah.nl/producten/product/wi60156/ah-basic-kristalsuiker]1,5kg kost €0,98 - €0,01 in dit recept
  • 2 eetlepels olijfolie (30ml) - [url=http://www.ah.nl/producten/product/wi58055/ah-olijfolie]1liter kost €5,29 - €0,16 in dit recept
  • 1 1/3 kop warm(40’C) water (320ml) - komt uit de kraan - €0,00
  • 1 zakje gist - [url=http://www.ah.nl/producten/product/wi30228/dr-otker-gist]3 zakjes kost €0,49 - €0,16

Dit is dus ongeveer 50 cent voor 4 pizza’s (hangt van de grote van de pizza’s af).

De topping hoeft ook niet duur te zijn. Gezeefde tomaten (€0,39) met wat italiaanse kruiden (€1,59) en paar teentjes knoflook (€0,75) kost ook haast niks. Dan zou je kunnen kijken voor 30+ strooikaas (€1,49). Dan heb je al een basis pizza.
Daarbij is het in totaal samen €4,22, maar van de italiaanse kruiden en knoflook hou je heel veel van over voor andere keren.

Terwijl de goedkoopste pizza van AH zijn €2,69 voor 3 bijna kale pizza’s. Dus ongeveer 90cent per pizza. (ah gok ik, dat jullie zeker duurdere/luxere pizza’s eten) Zelfgemaakte pizza’s zullen niet veel duurder zijn, maar wel veel lekkerder/gezonder.

Allereerst bedankt voor alle reacties van jullie allemaal! Fijn om te zien dat ik niet de enige ben die er zo over denkt, en ik dus niet overdrijf.

@ Isfet, Eva & Kopjechino: Dat lijkt me eigenlijk best een goed idee. Ik zal maandag de huisarts eens bellen en vragen wat hij voor me kan betekenen. Daarbij lopen mijn moeder, zusje en ik sowieso bij dezelfde huisarts dus hij kent ze ook.

Sunburst, Eva & Galadriels: Daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht! Wat een goed idee, thanks!
En @Eva: De ‘lekkere’ gezonde dingen, ja. Vooral de wat duurdere. Zoals drinkyoghurt van Optimel (0% vet), 20+ kaas (omdat ik die in plakken koop en mijn zusje te lui is gewoon van het blok te schaven), etc. Een mini koelkastje is een goed plan. Ik heb morgen een sollicitatiegesprek en als ik word aangenomen heb ik vast snel weer een volle bankrekening :slightly_smiling_face:

@Cumcumber: Argh, dat heb ik dus ook. Eten we eindelijk iets gezonds, kookt mijn moeder ontzettend vet! Mam gelooft nog steeds dat het de bedoeling is dat je aardappelen in vet drijven als je ze op wilt scheppen. Terwijl als ik aardappels of bijv. kip bak, ik er alleen het noodzakelijke bij gooi. En dat werkt prima! Maar als ik dat dan zeg: ‘Loop toch niet zo te zeuren joh, straks brandt het aan’.

@Rabbit: Toevallig heb ik het net voor elkaar gekregen ^^ Geen grote boodschappen, maar wel een vooruitgang. Ik heb drinkyoghurt gekocht, 0% vet kwark, Skyr en Snack-a-Jacks voor het weekend. En pap vond het oké! Hopen dat ze het ook eten nu.
Btw; wat ontzettend knap dat je zoveel bent afgevallen. Respect!

@Supercalifragilistic: Nice! Vanavond is het pizza avond, misschien red ik het nog op iets te regelen. Zal eerst eens het recept lezen en kijken of er genoeg tijd is. Anders maak ik ze morgen. In ieder geval hartstikke bedankt!

Je zou opzich ook kunnen proberen of je ouders wel magere kwark willen kopen in plaats van de producten van optimel, dat kost echt maar 40 cent. Gooi er wat banaan (1 euro voor een kilo bij de Ah) en kaneel doorheen en je hebt een goedkopere, maar wat mij betreft net zo lekkere combi :slightly_smiling_face:
Of je kan met magere yoghurt (ook maar iets van 40 cent) en banaan of ander fruit smoothies maken die ook heel lekker en goedkoop zijn! Ik moet toegeven dat ik optimel zelf ook wel prijzig vind. Maar ik snap wel dat je ook iets lekkers wil

Zo zijn snack-a-jacks en Skyr yoghurt ook best wel duur en zou je bijvoorbeeld ook basic rijstwafels kunnen beleggen met kipfilet. Skyr bevat natuurlijk wel veel eiwit, maar ik denk niet dat je dat per see steeds hoeft te kopen om gezond te kunnen leven, tenzij je echt dag en nacht bezig bent met krachttraining. Die eiwitten zou je ook uit goedkopere alternatieven kunnen halen.

Ik snap je echt heel goed en ik heb het met je te doen. Ik eet nu ook gezonder omdat 1. Ik wil afvallen en 2. Het eten hier ook erg ongezond is. Maar bij mij is het niet zo ernstig als bij jou.

Zoals meerderen hier al hebben gezegd lijkt het me niet zo heel verstandig om nog eens een gesprek aan te gaan met je ouders omdat ze mij een beetje koppig lijken, ik hoop je hier niet mee te beledigen of vooroordelen te hebben.

Je kan inderdaad een specialist inschakelen omdat de gezondheid van jouw familie er zo ook niet beter op wordt. Laat je niet door hen beïnvloeden, je bent nou goed bezig!

Probeer toch jouw gekochte eten apart te houden en stel voor om voor ze te koken. Misschien vinden ze dat ook wel heel fijn of doe met hem boodschappen zodat je hen kan helpen. Veel succes.

Optimel, Snack a Jacks en Skyr zijn idd erg duur. Ik koop ze vaak in de aanbieding haha (behalve Skyr, die is echt nooit in de aanbieding). Maar magere kwark met banaan en kaneel klinkt echt ontzettend lekker! Goed alternatief, ga het zo meteen even halen haha. Ik koop ook vaak de huismerk producten trouwens, het ligt er echt aan of een merk in de aanbieding is.

@Lechuza: Bedankt voor je reactie! Lastig dat er bij jou ook zo ongezond wordt gegeten. Het vervelende is dat ze echt niet luisteren. Ik heb vanmiddag in ieder geval de dokter gebeld, hij zou terugbellen. Dus ik ben benieuwd.

Wellicht kun je afspreken dat jij bijv 1x per week kookt, dan ook zelf boodschappen doet en zonder dat je ouders zich er verder tegenaan bemoeien? Dan kun je ze wellicht laten zien dat het kan om gezond en goedkoop zélf te koken.
Misschien heb je dit allang geprobeerd en werkt het niet of willen ze dit niet, maar ik kan me voorstellen dat het meer indruk maakt op je ouders als je ze het gewoon laat zien.