Oriëntatie Vervolg Onderwijs HBO

Hai, ik heb een vraagje.
Ik zit momenteel in HAVO 4 en ben 16 jaar. Ik heb een vak waar het de bedoeling is dat ik ga kijken welke opleiding ik wil doen na de HAVO. Voor dit vak moet ik dit jaar 35 punten verdienen, als ik die niet heb, mag ik niet over. het probleem is nu echter dat ik 33 punten heb verdiend en er dus nog 2 nodig heb. Het is de bedoeling dat ik een student die op het HBO zit interview, het liefst iemand die PABO doet of in elk geval met kinderen wil gaan werken, nu is mijn vraag: Zit je op het HBO en heb je tijd/zin om een paar vragen te beantwoorden, zou je me dan willen helpen?
dit zijn de vragen:

2) Welke mogelijkheden heb ik met deze opleiding?
a) Wat zijn de specialisatiemogelijkheden en afstudeerrichtingen?
b) Wat zijn de mogelijkheden m.b.t. stages?
c) Bij welke banen kun je met deze opleiding terecht komen?

3) Hoe ziet de inhoud en vorm van de opleiding er uit?
a) Wat is de moeilijkheidsgraad en het niveau van de opleiding?
b) Hoe is de studiebegeleiding?
c) Hoeveel tijd moet ik aan studeren besteden?

4) Praktisch/ organisatorische zaken als ik de opleiding ga doen.
a)Wat moet ik bij deze opleiding zelf organiseren?
b)Hoe belangrijk is het lidmaatschap van een studievereniging?
c) Hoe financier ik het levensonderhoud, hetzij uitwonend of thuiswonend?

5) Hoe zal mijn persoonlijke leven eruit zien als ik ga studeren?
a)Wat is het verschil tussen thuis wonen en op kamers wonen?
b) Hoe is de binding met de studiegenoten?
c) Hoe is het gesteld met de uitgaansmogelijkheden en met de gezelligheid in de studiestad?

Ik hoop dat het niet te veel is/onbeschoft overkomt

BVD

edit: als je het niet hier wilt posten om wat voor reden dan ook, kan je het ook naar me toe mailen Schoolwerk15@outlook.com

Ik ben derdejaars pabo-student.

2) Welke mogelijkheden heb ik met deze opleiding? [color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]a) Wat zijn de specialisatiemogelijkheden en afstudeerrichtingen?
Met een HBO opleiding van de PABO kan je leerkracht basisonderwijs worden, meer niet. In het derde jaar kun je je specialiseren in het jonge kind (gr 1 tot 3 ) of oude kind (gr 4 tot gr 8 ). Echter ben je uiteindelijk gewoon leerkracht die inzetbaar is bij alle groepen. Je kunt vervolgens nog verder leren aan de universiteit en je specialiseren in speciaal basisonderwijs of bijv. intern begeleider worden. [color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]b) Wat zijn de mogelijkheden m.b.t. stages?
Je wordt door de Hogeschool zelf op een basisschool geplaatst (gr 1 tot 8 ) Op een gegeven moment kregen wij ook de kans om op een multiculturele school stage te lopen of om op het speciaal basisonderwijs stage te lopen (heb ik zelf niet gedaan). [color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]c) Bij welke banen kun je met deze opleiding terecht komen?
Leerkracht worden op een basisschool. Volgens mij kun je ook onderwijsassistent worden, maar daar is de opleiding zelf niet voor bedoeld. [color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue] [color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]3) Hoe ziet de inhoud en vorm van de opleiding er uit? [color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]a) Wat is de moeilijkheidsgraad en het niveau van de opleiding?
Over het algemeen wordt de PABO niet als heel moeilijk ervaren, maar is het vooral heel veel werk. Echter kan het voor iemand die van het MBO komt nog wel eens pittig zijn, omdat het ‘eigen kennis’ niveau van de vakken hoger ligt dan zij gewend zijn. Dit was in elk geval bij mij zo. [color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]b) Hoe is de studiebegeleiding?
[color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]c) Hoeveel tijd moet ik aan studeren besteden? Ik ben vooral veel tijd kwijt aan het voorbereiden van lessen voor de stage. Hier ben ik per week toch wel een aantal uren mee bezig. Verder vond ik het eerste jaar van de opleiding het zwaarst en moest ik ook het meeste leren, omdat ik toen de meeste toetsen had. In een bufferweek (leer/herkansing week) waar ik vrije dagen had was ik toch wel iedere dag een uur of 5 aan het leren. Later vielen de schriftelijke toetsen een beetje weg en maak ik nu vooral verslagen en doe ik mee aan projecten. Nu heb ik het niet zo druk meer. [color=rgb(51, 51, 51)][size=13px][font=Helvetica Neue] [color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]4) Praktisch/ organisatorische zaken als ik de opleiding ga doen. [color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]a)Wat moet ik bij deze opleiding zelf organiseren?
Voordat je aan de PABO kunt beginnen moet je de toelatingstoetsen van de zaakvakken (aardrijkskunde, natuur/techniek en geschiedenis) halen, anders wordt je niet toegelaten. Daarnaast moet je (ik geloof in het eerste jaar) ook een landelijke reken-en taaltoets maken. [color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]b)Hoe belangrijk is het lidmaatschap van een studievereniging?
Naar mijn mening niet belangrijk. Bij mij in de klas zit niemand bij een studievereniging.[color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]c) Hoe financier ik het levensonderhoud, hetzij uitwonend of thuiswonend?
DUO, bijbaantje en ouders.[color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue] [color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]5) Hoe zal mijn persoonlijke leven eruit zien als ik ga studeren? [color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]a)Wat is het verschil tussen thuis wonen en op kamers wonen?
Ik woon niet op kamers, dus kan er niet teveel over zeggen. Thuis heb je in de meeste gevallen minder vrijheid, maar is het gratis. Op kamers wonen is weer heel duur, maar kun je in principe doen en laten wat je wilt?[color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]b) Hoe is de binding met de studiegenoten?
De PABO vind ik zelf een vrij sociale studie. Je doet regelmatig projecten en werkt veel samen. De band met mijn studiegenoten is goed![color=rgb(51, 51, 51)][font=Helvetica Neue]c) Hoe is het gesteld met de uitgaansmogelijkheden en met de gezelligheid in de studiestad?
Kan ik niets over zeggen.

Heel erg bedankt voor je reactie, je helpt me er enorm mee! Had ondertussen nog 1 binnen gekregen maar ik kan dit voor volgend jaar ook zeker gebruiken. Dus super bedankt!