Opleiding fotografie!

Haihai,

Ik heb een vraagje:
Ik doe nu de opleiding sport en bewegen op het ROC van Twente,
maar ik begin te twijfelen of ik dit wel zo graag wil.
Nu ben ik erg geïnteresseerd in visagie en fotografie.
Dus heb ik een vraag of fotografie:

 1. Is het een leuke opleiding en wat voor vakken krijg je allemaal?
 2. Wat heb je nodig om deze opleiding te doen?
 3. Zijn de vakken moeilijk?

Ik hoop dat iemand mij een beetje uit de problemen kan helpen:)

xx

Ik ga hopelijk fotografie doen volgend jaar op ROCa12 in ede.
Het lijkt me echt een super leuke opleiding, ik heb gehoord dat je het eerste jaar ook wat andere dingen krijgen die bij fotografie passen zoals foto’s bewerken etc.
Het is niveau 4 dus volgens mij moet je dan op zijn minst een vmbo diploma nodig…
En natuurlijk heb je een camera nodig… en een laptop met photoshop.

Als je niveau 4 aan kan en fotografie interesseert je echt denk ik niet dat het heel erg moeilijk zal zijn, zolang je je er maar voor in zet.

Je kan ook op de website kijken van de school waar je heen wil, staat vaak veel info op.

Ik zit nu in het 2e jaar van fotografie aan het grafisch lyceum.

Je krijgt vakken zoals Nederlands, Engels, Wiskunde. En in een aantal periodes krijg je ook natuurkunde en maatschappijleer.

Nu krijg je ook natuurlijk studiofotografie en lokatiefotografie. En photoshop les.
In het eerste jaar zit je in een gemengde klas en dan heb je ook filmvakken en editingvakken.

Na het eerste jaar kan je zeg maar een kant op gaan.
Ik heb dus voor fotografie gekozen.

Ik heb in een jaar zoooo veel geleerd. En ik merk echt dat ik heel veel beter ben geworden. Je krijgt er zeker geen spijt van als je een fotografie opleiding gaat doen. het is echt suuuuper leuk.

In het tweede jaar ga je je veel meer specialiseren in fotografie en leer je nog meer!

---------------------------------

Natuurlijk om aangenomen te worden moet je wel een intake opdracht doen (ik zou je trouwens dan nu al inschrijven. Het zit snel vol) in februari krijg je dan je opdrachten binnen

opdracht 1: maak 5 (of 6?) foto’s. Bouw de spanning op in het verhaal en geef er een onverwachte wending aan. (ik ahd hier iets met roodkapje gedaan die uiteindelijk de wolf neerschiet)

opdracht 2: maak een foto (van je zelf.) van hoe je jezelf over 5 jaar ziet.

Ik weet natuurlijk niet of de opdrachten veranderd zijn, dus daar moet je op wachten.

-------------------------------------------------------------
De vakken. ja dat verscheelt. Ik heb bijvoorbeeld veel moeite met wiskunde. (in het begin is het wel heel makkelijk)

Ik moet wel zeggen dat het allemaal veel tijd in beslag neemt. Want ja, je moet foto’s maken :p. Vooral het tweede jaa ris heel druk en stressvol, maar ik heb dat er voor over.

ja. dat was ongeveer alle info die ik je kon geven :stuck_out_tongue:

Ik zit nu in het eerstejaar van Fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, tot nu toe bevalt het me héél erg goed! Dus ook ik geef wel even antwoord :slightly_smiling_face:

 1. Is het een leuke opleiding en wat voor vakken krijg je allemaal?
  Ja, ik vind het heel erg leuk! Ik heb geen vakken als de mensen boven mij, maar op het moment (in het eerste blok van de vier waarin het jaar is opgedeeld) zijn dit mijn vakken:
 • Fotografie vakgericht (FVA)
 • Studieloopbaanbegeleiding (SBL)
 • Fotografie vakoriëntatie (FVO)
 • Research (RE)
 • Cultuurstudies (CTS)
 • Digitale workflow (DWF)
 • Cultuurstudies college (CTScol)
 • Algemene beeldende ontwikkeling (ABO)

Het kost veel tijd, maar nog wel veel meer geld. Je gaat analoog bezig, dus je moet een analoge camera hebben, filmpjes hebben om in de studio mee te fotograferen (vanaf les 1 werk je namelijk met een analoge Hasselblad), fotopapier om er afdrukken van mee te maken in de doka (1 doos kost €57 en dat is genoeg voor de eerste 1-2 blokken dus uiterlijk tot december), wekelijks kwalitatief goede afdrukken voor FVO, boeken, ga zo maar door… Dus als je echt onwijs krap zit en dergelijke is het slim om dat als een heel groot punt mee te laten wegen.

 1. Wat heb je nodig om deze opleiding te doen?
  Minimaal mbo-4 of havo. Je vorige studie/schooldiploma hoeft niet per se gerelateerd te zijn.
  (edit: ik besef me nu pas dat die vraag wat breder bedoeld is, waarschijnlijk :stuck_out_tongue: Qua materiaal heb ik hierboven al wel wat genoemd, daarnaast een digitale camera en een computer met 1/meer bewerkingsprogramma’s. Photoshop en Lightroom/Camera Raw zijn een must, daar leren we bij Digitale Workflow veel over :slightly_smiling_face:)

 2. Zijn de vakken moeilijk?
  Nee. Ik zeg wel eerlijk; ik heb al een jaar in Engeland fotografie gestudeerd. Dat was wel zeker anders op een aantal vlakken, maar ik heb er ook héél veel kennis van mee kunnen nemen naar m’n huidige studie. Zo heb ik veel meer ervaring met analoog werken (vooral het ontwikkelen/afdrukken) omdat ik dat al iets langer dan een jaar kan en verder bijna iedereen from scratch begint. Ik merk dat er genoeg mensen zijn die bij DWF verzuchten dat ze het niet snappen terwijl hetgeen wat we dan bespreken voor mij heel logisch is. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik over het algemeen het minder lastig heb met zulke dingen op zich, maar het is ook niet zo dat mijn andere klasgenootjes het amper redden hoor!

Om bij mijn school (of een andere kunstacademie) te kunnen studeren, moet je toelating doen en natuurlijk toegelaten. Maar om dat ook nog uit te gaan leggen maakt mijn bericht wel erg lang en ik weet niet of je er überhaupt wel wat aan gaat hebben gezien je nu MBO doet en erover nadenkt om te switchen :stuck_out_tongue: Mocht je er nog wat over willen weten, kan ik dat natuurlijk beantwoorden! Langskomen op een open dag en vooral heel veel vragen heldert ook vaak een hoop dingen op, dat merkte ik bij mezelf vooral.
(voorbeeldje: ik wist dat ik rekening moest houden met maandelijkse printkosten etcetera en dat dat tot €40 per maand kan oplopen - maar een ander klasgenootje keek me onwijs verschrikt aan toen ik dat terloops een keer meldde.)

opdracht 1 is nog hetzelfde. opdracht 2 weet ik niet.

Oke heel erg bedankt iedereen!
Ik heb er sws iets aan:D

xx