Open Universiteit

Hey!

Zijn er hier mensen die ervaring hebben met de Open Universiteit? Ik ben op dit moment bezig met mijn HBO en hoop eind van dit schooljaar af te studeren, maar met mijn HBO-bachelor word ik niet toegelaten voor een master aan de universiteit. Nu zou dit waarschijnlijk wel kunnen bij de Open Universiteit. Zijn er mensen met ervaring bij de OU en hoe deden jullie dat met financiering?

Groetjes

Sorry, ik heb zelf geen ervaring met de Open Universiteit. Maar ik zit zelf ook met die vraag.
Als ik mijn huidige opleiding niet behaal ben ik ook van plan om een opleiding aan de Open Universiteit te doen.
Zie dit maar als een upje.

Een master of een bachelor? (:

^ Bachelor, ik heb zelf geen vooropleiding daarvoor. Dat hoeft als het goed niet op de Open Universiteit.

Ik doe nu een master bij de OU. Management. Ik typ even uit wat me te binnen schiet, sorry als het wat verstrooid is. :slight_smile:

Ik had mij hbo gehaald, daarna de premaster bij OU gedaan, vervolgens de master. Ik had hetzelfde probleem: met mijn hbo werd ik niet toegelaten tot de master, maar bij de OU losten ze dat op door mij aanvullende cursussen te laten doen. Ik moest dus naast mijn premaster nog 3 cursussen doen.

Het is kwalitatief goed, mijn master heeft vrijwel geen schriftelijke tentamens, maar vooral veel maakopdrachten. Het is handig als je bij een bedrijf werkt, zodat je deze organisatie kan analyseren voor je opdrachten (vragen ze weleens).
Het lesmateriaal krijg je opgestuurd, bestaat meestal uit een reader en/of studieboek. Je werkt in een digitale leeromgeving en je hebt concrete deadlines. Eens in de zoveel tijd moet je naar school voor een bijeenkomst; vooral in het eerste jaar van de master vond zo’n bijeenkomst bij mij in de buurt plaats. Voor de specialisatie moet je bijv. naar Utrecht.

Ik ben in het algemeen wel positief, maar doordat ik een dipje heb qua werk/privé, voel ik mij wel een beetje verloren; ik heb geen contact met andere studiegenoten (erg individualistisch, ondanks dat je soms moet samenwerken met iemand) en er is weinig ruimte voor studieloopbaanbegeleiding. Een planning maken met iemand van de OU hangt erg samen met wie je als docent hebt. Ik ben dus uiteindelijk vertraagd geraakt en ik vind het lastig om weer ‘on track’ te komen.

Ofwel: qua kwaliteit zit het goed; de opleidingen zijn getoetst en geaccrediteerd, er zijn jaarlijks talloze mensen die eraan beginnen. De meesten zijn mensen die al een aantal jaren bij dezelfde organisatie werken, maar je ziet ook zat twintigers. Heel divers publiek dus. Qua begeleiding: mwah, het is vooral heel zelfstandig en het vergt veel discipline.

Qua kosten: ik kreeg een deel via de belasting terug, maar ik werkte ernaast. Ik vind het niet heel duur, omdat de prijzen wel inclusief materiaal en begeleiding zijn. Als je echter een schriftelijke toets niet haalt, dan moet je de herkansing betalen. Geen ervaring mee.

Is het mogelijk om dat je naast OU een MBO opleiding doet, wat bij mij het geval is. Ik heb 5 dagen school, maar ik zou graag een deeltijd opleiding daarnaast willen doen. Moet je bij OU veel naar school?

Dankjewel!

Doe jij je master in twee jaar of een jaar? En waarom als ik vragen mag? Ik las dat ze normaal 1 jaar duurden, maar dat er vaak gekozen wordt voor 2 jaar.

Per opleiding/cursus staat het instapniveau vermeld; sommigen vereisen een bepaald niveau, zoals de premaster. Als je aan die eisen voldoet, dan kan je inderdaad naast je mbo-opleiding de opleiding/cursus doen. Qua uren: de meeste onderdelen die ik volgde van de master vereisten circa 12-15 uur zelfstudie per week. Ik moest gemiddeld 1x per 2 maanden naar school en dat was voor één dag (soms vanaf een uur of 13:00 uur/14:00 uur tot een deel in de avond, rond 20:00 uur).

De opleidingen bestaan uit verschillende blokken en ze zijn een jaar geldig (je moet ze binnen 1 jaar halen, anders betaal je weer). Mocht je vertraagd raken, dan kunnen sommige studieonderdelen zonder begeleiding alsnog binnen een jaar afgerond worden. Ik heb bijv. een keer een cursus 5 maanden lang stof laten happen, om vervolgens in 2 weken tijd er keihard aan te werken.

De master staat voor 2 jaar ingeroosterd; de blokken zijn hier ook op afgestemd. Er was voorheen een variant die ervoor zorgde dat je alles zelf kon bepalen qua tempo, maar daar zijn ze vanaf gestapt. Ik denk dat je het iets sneller kan doen als je bijv. blok 1 en blok 3 tegelijkertijd doet (ze starten rond dezelfde tijd), maar ik weet niet of dat officieel mag. De meeste masters zijn inderdaad 1 jaar, maar omdat de OU deeltijd masters aanbiedt, hebben ze het uitgesmeerd over 2 jaar.
Ik ben meegegaan met de flow van 2 jaar, mede doordat ik mijzelf niet meer kon belasten vanwege mijn baan.

Oké! Bedankt (:

En nog een laatste vraag (sorry als het vervelend is)
Maar krijg je gewoon studiefinanciering/lening/ov?

Helemaal niet vervelend, ik vind het juist leuk om erover te praten! :slight_smile:
No worries!

En nop: OU valt onder particulier onderwijs. Hierdoor heb je geen recht op al die dingen. Ik kon OU combineren door te werken + deel van de belasting terug te krijgen, maar ik had geen andere inkomstenbron. OV heb ik helaas ook niet; ik woon in dezelfde stad als één van de studiecentra, dus dat was handig. Ik moest echter wel enkele keren buiten deze stad om reizen. Ik heb wel gemerkt dat de ene afstudeerbegeleider graag persoonlijk wil afspreken, terwijl de ander juist op afstand werkt; dit kan in een latere fase van je studie wel invloed hebben op de kosten. Ik zit nu bij een andere begeleider en zij wil vooral via Skype afspreken.

Kosten die niet aftrekbaar zijn, zijn o.a. reizen, rente, levensonderhoud, de inrichting van je studieruimte en computerapparatuur.

Ik zou de OU vooral aanraden als je naast je studie nog werkt of wilt werken; dan kan je het goed combineren. Als je echter voltijd wilt studeren, dan is het wellicht toch interessant om voor een reguliere universiteit te kiezen. Ik heb wel een meisje gesproken dat voltijd studeerde bij de OU en geen baan had, maar zij was ongeveer op hetzelfde tempo bezig als de rest van de studenten.

Welke studie zou je graag willen doen?

Master Management, maar gezien ik dan geen financiering meer krijg wordt het voor mij een stuk minder aantrekkelijk.

Ik kan het me voorstellen. Ik zou aanraden om te kijken naar eventuele masters die soortgelijke onderdelen van bedrijfskunde behandelen. Wat is je huidige opleiding?

International Business and Management HBO

Kan je daar niet mee doorstromen naar een soortgelijke master? Lijkt mij dat deze opleiding juist al facetten van Bedrijfskunde behandelt.

Het ligt natuurlijk wel aan de universiteit die je kiest. Ik heb ooit gekeken naar de Vrije Universiteit - Master in Marketing en daarvoor moest ik voor het schakelprogramma een GMAT-score halen van 550.

Ik wil graag sociologie bachelor studeren op de OU en heb een paar maanden terug gebeld voor eventuele toelatingseisen en zij zeiden dat die er niet zijn. Natuurlijk moet ik wel laten zien dat ik het niveau aankan en goed Engels kan.

Klinkt goed! De bachelor duurt drie jaar?
Ik denk dat je het goed naast je mbo kan doen; de OU is speciaal gemaakt voor mensen die fulltime werken/bezet zijn. :slight_smile:

Wauw lekker dan! Ik ga in september inschrijven denk ik. Vaak duurt een deeltijdsopleiding iets langer, ik denk persoonlijk dat het vier jaar duurt. Een jaartje extra, maar dat vind ik niet erg, haha.

Klinkt goed! Zorg dat je in een goed ritme blijft met je MBO-opleiding en probeer alvast te wennen aan het idee dat je daarnaast nog extra moet studeren. Het gaat allemaal om het vinden van de juiste balans, dan komt het vast goed!

Veel mensen die ik sprak bij de OU hadden al een fulltime baan naast het studeren, vaak nog gecombineerd met het onderhouden van een gezin.

Maar die ene dag dat je naar school moet, mag je dat zelf inplannen of word er een datum vastgelegd?