Op wie stem je? (België)

Ik wou de Belgische federale verkiezingen wel ter sprake brengen in het andere topic, maar dat leek me niet zo praktisch.
Dus bij deze: op wie stemmen de Belgen hier aanstaande zondag en waarom? En waar ik ook wel nieuwsgierig naar ben: wat vinden jullie van (de opkomst van) de N-VA?

Ik ben benieuwd ^^

Ik twijfel nog.
De stemtest van de standaard kwam eerst uit bij groen en daarna bij de sp.a.
Vorige keer heb ik op de sp.a gestemd en nu zal ik dat wellicht weer doen ofwel op pvda.

Ik ben echt niet voor de N-VA!

Ik stem voor de Kamer op Groen!, voor de Senaat op Johan Vande Lanotte (Sp.a)

Waarom? Ik vrees dat we met het beleid van De Wever in een nog grotere crisis gaan geraken dan we dat momenteel al zijn. Op Phara gezien dat hij van plan is om van Brussel een stad te maken, maar dat ze nog helemaal geen idee hebben van hoe ze dat gaan regelen qua arbeidsreglement etc.
Sowieso zal geen enkele Franstalige partij met de NV-A willen regeren.
Ik begrijp ook niet waarom mensen zo’n spel maken van het communautaire. Er zijn belangrijkere zaken zoals onze pensioenen, onze jobs, het milieu etc…
We zijn nu al tien jaar ons beleid aan het organiseren, zonder dat er al te veel van terecht komt.

Als ik mocht stemmen, stemde ik voor Open VLD ( of te wel de liberale partij)

Omdat dit zo uitkwam bij de stemtest op standaard.be
Omdat ik vind dat ze er bij bepaalde debatten er het beste uitkomen
Omdat de achterliggende ideologie wel het meest aansluit bij mijn ideeën (vrijheid, gelijkheid…)
Omdat ik in een liberaal dorp woon, en mensen van open VLD ken.

wat? stemmen jullie op zondag?!

wtf op ZONDAG?

Jup, zondag.

Ik heb echt héél lang getwijfeld. Aanvankelijk zag ik wel iets in België als confederatie, maar daar ben ik volledig van afgestapt.

Ten eerste hebben we niet de economische stabiliteit om dergelijke omwentelingen te realiseren. Als BDW zich nu al moet gaan verantwoorden ten opzichte van de buitenlandse pers, terwijl hij nog niet eens de verkiezingen gewonnen heeft, vraag ik me af wat dat gaat geven wanneer het écht tot het punt van een staatshervorming in confederale zin komt.

Ten tweede twijfel ik sterk aan de capaciteiten van De Wever als onderhandelaar. Ik snap ook niet dat hij niet beseft dat hij zijn eigen muren ingooit door voorstellen te doen als het afschaffen van Brussel als gewest. Hoe meer hij dergelijke ideeën opspeelt, hoe minder hij ze zal kunnen realiseren.

Omwille van die redenen + omwille van het feit dat ik weinig zin heb om te leven in een land (moest het dan tot een volledige Vlaamse onafhankelijkheid komen) met één taal, één cultuur, één visie met dan nog eens een conservatieve, rechtse, nationalistische partij aan het hoofd ervan, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik een staatshervorming in tegengestelde zin (dus een versterking van zowel de regio’s als het federale niveau mét een federale kieskring) een betere oplossing vind.

Mijn stem voor de Kamer gaat naar Groen!. Voor de Senaat twijfel ik; ofwel ook Groen! ofwel Open VLD. Zolang Gennez aan het hoofd van SP.A staat, overweeg ik niet eens mijn stem aan de socialisten te geven. Het stoot me enorm tegen de borst dat er blijkbaar de voorkeur gegeven wordt aan een mogelijkheid tot het krijgen van postjes en macht in plaats van samen met Groen! een links tegengewicht te vormen voor de oververtegenwoordigde rechterzijde. Nuja.

Is dat zo raar dan dat we op zondag stemmen? Ik zie niet in wat dat uitmaakt.

Nou sorry hoor maar in Nederland is zoiets dus echt ondenkbaar.
Ik hoor het al, ‘Ja ik ga stemmen zondag op de SGP’. Zijn er geen christelijke partijen bij jullie dan?

Wat voor partijen zijn er in België?
En hoe werken de verkiezingen?
Ik lees de senaat en de kamer?

Woah, Islands, dat is wel een enorme ommekeer!
Ikzelf ben ook geen fan van Gennez, maar krijg les van VDL en ja, je hebt altijd wel rotte appels in een partij. Spijtig dat zij de voorzitter is. Maar daarom stem ik dus ook op Groen! voor kamer. Alhoewel ze zijn afgemaakt tijdens de debatten, ben ik er nog steeds van overtuigd dat dat ligt aan hun retorische capaciteiten en niet hun intelligentie.

Wij stemmen op zondag, het is een gok, maar misschien omdat we stemplicht hebben en iedereen dan kan gaan?
Ik zie niet in wat er zo mis mee is. We hebben wel een christelijke partij, maar je kan stemmen moeilijk ‘werken’ noemen.

Stemplicht? MOET IEDEREEN STEMMEN?
oh das bij ons niet, en bij ons is de stemlokaal gewoon de hele dag van 5 uur s’ochtends tot en met 21:00 s’avonds open. Lijkt me dat je dan wel even 1 keer in de 4 jaar tijd hebt om te stemmen. En of het werken is of niet dat weet ik niet, maar daar zouden best veel mensen het in NL niet eens mee zijn.

maar belgen leg even uit wat het nou allemaal is.

Wetsvoorstellen moeten bij ons zowel in de Kamer, en dan vaak nog eens in de Senaat gestemd worden (vaak toch) De Senaat is dus gewoon onze tweede kamer.

De voornaamste partijen zijn: CD&V (christendemocraten) Open VLD (liberalen) Sp.a (socialisten) Groen!, N-VA (Vlaams Nationalisten) LDD (populisten) en Vlaams Belang (extreem-rechts). Deze laatste kunnen niet meeregeren wegens het cordon sanitaire.

Wij werken met een kiesdrempel: dus alle partijen die 5% niet halen, komen niet in de Kamer of Senaat.
Wij hebben ook een opkomstplicht ipv stemrecht.

Ik denk dat dat het voornaamste was, vergeef me dat ik niet ga beginnen met de gemeenschappen en de gewesten uit te leggen want daar heb ik even geen zin in :stuck_out_tongue:

Eigenlijk is het opkomstplicht. We mogen ook blanco stemmen.
Positieve punten aan een opkomstplicht is dat het een heel democratisch systeem is. Je hebt ook de gematigde mensen die de moeite nemen om te gaan stemmen en niet enkel de radicalen. Zo heb je veel centrumpartijen aan de macht. Ook doen mensen gewoon veel meer moeite om in te zien op wat ze nu eigenlijk stemmen.

Ik heb onlangs nog het hier met iemand gehad over de opkomstplicht en zij was er ook fel tegen gekant. Maar zo’n groot probleem is het niet. Studenten bv. die de volgende dag examen hebben, kunnen gewoon een volmacht afprinten en iemand anders laten stemmen (:

Ik kan begrijpen dat veel mensen vinden dat de politiek hun koud laat en dat ze liever binnen zouden zitten dan te gaan stemmen, maar hoe dan ook is politiek een heel belangrijk gegeven. Ik vind mensen die geen moeite doen, een beetje wereldvreemd (of toch zeker landsvreemd)

Ja maar je hebt toch ook frans en vlaams belgie? Hoe zit dat dan?

Goh…
Nu zijn het federale verkiezingen dus de Walen stemmen gewoon op hun partijen (die zijn niet dezelfde als van ons) en wij stemmen op onze partijen (:
Dan moeten zij zien een coalitie te vormen: de federale regering.

@Islands: mijn broer zei dat hij het idee kreeg dat BDW niet wil regeren, maar in de oppositie wil blijven. Omdat hij dat controversiële standpunt van Brussel een stad, op tafel legde vlak na een opiniepeiling die hem met 25% de grootste aanwees.

I get it, op zich lijkt het wel een beetje op het nederlandse politieke stelsel.
Alleen dat jullie verplicht moeten stemmen vind ik raar

Ja, de grote lijnen zijn ongeveer dezelfde.
Verplicht stemmen raar vinden, … hmm. :stuck_out_tongue:
Ik vind het eigenlijk maar logisch. Zo geeft iedereen tenminste een mening over hoe zij het land willen zien

Pas op, het is niet zaligmakend. Je hebt genoeg mensen die gaan stemmen zonder dat ze weten waarvoor of genoeg onderzoek hebben gedaan, maar je hebt aan alle systemen minpuntjes…

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~[quote author=Brod link=topic=156004.msg5538162#msg5538162 date=1276180873]
[…]

Ja, de grote lijnen zijn ongeveer dezelfde.
Verplicht stemmen raar vinden, … hmm. :stuck_out_tongue:
Ik vind het eigenlijk maar logisch. Zo geeft iedereen tenminste een mening over hoe zij het land willen zien

Pas op, het is niet zaligmakend. Je hebt genoeg mensen die gaan stemmen zonder dat ze weten waarvoor of genoeg onderzoek hebben gedaan, maar je hebt aan alle systemen minpuntjes…[/quote]

Dat er overal minpuntjes aan zitten is zeker waar, maar nu krijg je inderdaad dat mensen gaan stemmen niet weten waarop ze stemmen en daardoor krijg je van die kut partijen aan de macht die alleen maar lekkere wafels uitdelen of zoiets. Laat dan de mensen die zich er wél in hebben verdiept stemmen en de rest gewoon niet. (dus eigenlijk zoals in nederland, al zitten daar zoals je al zei ook wel minpuntjes aan)

Bwoa, dat valt wel mee hoor. Ik was sowieso niet van plan N-VA te stemmen en het hele communautaire probleem bekijk ik gewoon vanuit pragmatisch oogpunt: wat is er het best realiseerbaar. Een staatshervorming is nodig, maar de beslissing tussen ofwel confederalisme ofwel het behoud van de federale structuur is voor mij gewoon een kwestie van wat het meest zal opleveren voor beide partijen. Op zich vind ik confederalisme geen slecht concept, maar omwille van bovengenoemde punten opteer ik voor het behoud van België als federatie. Daarbij heb ik altijd centrum-linkse ideeën gehad, maar ik wou mijn keuze voor een partij in dit geval meer laten leiden door communautaire standpunten. En nu ik geen oplossing meer zie in confederalisme, is de keuze simpel.

Van Besien was inderdaad op dat groot debat totaal niet overtuigend. Hij was verschrikkelijk zenuwachtig, zijn stem trilde, hij stond gewoon niet sterk in zijn schoenen, maar ik vind inderdaad ook dat dat zeker niet te wijten is aan zijn ideeën, maar gewoon aan zijn redenaars- en overtuigingstalent. Hoewel dat laatste natuurlijk niet onbelangrijk is voor een voorzitter, zeker in verkiezingstijden, maar ach.