Oorsuizen en uitgaan

Zijn hier nog meer meiden met oorsuizen die uitgaan?

Ik ben zelfs sinds kort weer begonnen met uitgaan nadat ik het maandenlang had vermeden, bang om mijn oorsuizen erger te maken. Nu ben ik paar dagen geleden uitgegaan en lijken mijn oorsuizen erger. Ik durf niet met 100% zekerheid te zeggen of het ook echt erger is (ik let er nu veeel meer op) en of het ook echt komt door het uitgaan.

Ik twijfel nu steeds meer of ik toch niet compleet moet stoppen met uitgaan. Op internet lees ik eigenlijk alleen over mensen die uit zijn gegaan met hun oorsuizen en waarbij het erger werd en je dan ook voor gek verklaren dat jij het wel doet.

Echter helemaal stoppen met uitgaan zou ik toch wel erg vinden… Ik geniet er zo van.

Dus ja: zijn er hier dus meiden die wel uitgaan met oorsuizen?

Je hebt van die oordopjes die harde muziek filteren. Misschien iets voor jou?

Sorry, vergeten te zeggen: die heb ik al, op maat zelfs! Maar op internet wordt zelfs afgeraden om uit te gaan mét oordoppen.

Oh echt? waarom dan?

Ik heb ook oorsuizen, terwijl ik echt nooit nooit uit ging, een hekel heb aan harde muziek, en zelfs nooit echt muziek luister met oordopjes. Ik ben er best wel angstig door geworden, om het erger te maken inderdaad. Ik merk ook dat ik veel voorzichtiger ben en als je dan een keer naar hardere muziek heb geluisterd ga je er zo op letten dat het lijkt (ik denk vooral dat het harder lijkt) dat het ineens harder is dan voorheen. Ik denk niet dat ik me ooit nog helemaal op mijn gemak ga voelen bij harde geluiden ( bijv: ik moet langs het spoor lopen richting mijn school en als er een trein langskomt maakt dit een heel hard piepend geluid waarbij ik altijd mijn oren dicht druk, tot nu toe heb ik geen enkel ander persoon gezien die dit ook doet) Ik kan me heel goed voorstellen dat je dus niet meer durft. Misschien moet je het er eens met je KNO arts over hebben of misschien ook wel huisarts of gehoorspecialist. Misschien dat zij je dan enigzins gerust kunnen stellen of iets anders te bieden hebben qua gehoor bescherming?

Ik zou eens naar een KNO arts gaan inderdaad om uit te laten zoeken wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen.

Omdat het dan blijkbaar toch erger kan worden.
Ik herken ook echt wat je zegt en het is zeker waar dat als je erop gaat letten, het harder kan lijken. Ik ga inderdaad al met een gehoorspecialist praten! Toch houd ik de hele tijd die enge verhalen in mijn hoofd, wat ook gewoon niet goed is denk ik.

Ben ik al geweest, officieel geen gehoorschade, maar ze testen niet alle toonhoogtes, dus misschien heb ik in heeele hoge tonen wel schade.

De oordoppen geven geen 100% garantie dat het niet erger wordt, zelfs de duurste niet. Ze maken de kans wel vélen malen kleiner!

Stress kan oorsuizen verergeren, dus kans dat als jij loopt te stressen over “shit, is mijn suis harder geworden?” dat dat kan komen door de stress van het nadenken erover in plaats van een verdere beschadiging. Deze verergering zal trouwens vanzelf weer weggaan als je stopt met stressen.

Ook andere dingen kunnen oorsuizen verergeren; zoals bepaalde omgevingen (trigger gevoelig suizen. Een ouderwetse muur verwarming, douche-in-de-verte-geluid, computer geluid of dat tv-staat-aan geluid triggert mijn oorsuis bijvoorbeeld. Wordt helemaal leip van 1 vergaderkamer van mijn werk waar zo’n tv-scherm altijd aan staat, daar hoor ik het echt irritant hard.), verkoudheid/ziekte of spierspanningen in de nek of de kaak. Ook dit kan blijvend zijn! Mijn moeder heeft blijvend suizen overgehouden aan spierspanningen in de nek door een burn-out.

Dan kun je er nog meer last van krijgen als je ouder wordt, met gehoorverlies door ouderdom is er namelijk ook kans op (ergere) suizen.

En dan kan je suis nog uit zichzelf veranderen, zonder aanwijsbare reden. De mijne is over de jaren heen veranderd om joost mag weten waarom. Ik heb ook weleens een stereo-suis met mijn andere oor erbij erbij gekregen maar die gaat ook wel eens weer weg, heel gezellig. Soms zit er een hoge piep bij, die had ik in het begin niet. Soms hoor ik hem best hard voor mijn doen, soms lijkt hij bijna weg. Slaapritme, stress, uitgerustheid en regelmaat schijnen hier ook invloed op te hebben. En sinds ik verhuisd ben hoor ik mijn suis extreem veel minder, soms vraag ik me af of ik hem helemaal niet meer hoor maar ik ben vergeten hoe stilte klinkt, dus geen idee eigenlijk.

Moraal van het verhaal: Je kunt heel goed dingen doen om de kans dat je suis krijgt/verergert maar nooit helemaal uitsluiten. Niet bij boxen staan, doppen dragen wanneer nodig maar niet 24/7 (de doppen schijnen slecht te zijn voor de druk in je oren, wat ook weer tot suizen kan leiden), probeer je gehoor zoveel mogelijk te beschermen in het alledaags leven (komt er een knarsende trein pal voor je neus voorbij, doe je oren je lol en druk ze even dicht), mij persoonlijk lijkt elk weekend herrie ook minder goed dan eens in de zoveel weken/maanden. Rule of thumb is als je denk “oh, dit geluid is best kut”, zorg dan voor bescherming. Ik ga nog steeds naar concerten (mijn gehoorschade is van 1 concert in mijn tienerjaren, ben inmiddels 25) met oordoppen onder het mom van yolo, ik ben bereid het risico te lopen die ene/paar keer per jaar dat ik ga voor de fantastische ervaring(en). Maar ik zou dit nooit wekelijks doen en ik let wel altijd op dat ik niet bij de boxen zit/sta.

Thanks voor je post! Ik heb misschien ook oorsuizen door mijn nek, heb in ieder geval geen aanwijsbare gehoorschade.

Knap dat je nog naar concerten durft, ik zou het nu niet durven, maar dit komt echt vooral door forums waar ik lees hoe zwaar het wordt afgeraden om het te doen.

Ik heb toch elke keer het idee dat mijn oren wat (tijdelijke) schade hebben opgelopen als ik een tijdje in herrie ben geweest met oordoppen. Ik weet gewoon niet of dit iets psychisch is of dat het echt is, wat ook wel jammer is, want nu beperk ik mezelf soms om dingen te doen, terwijl het ook best psychisch kan zijn.

Maar heb jij trouwens nooit het idee gehad dat je concerten enzo met oordoppen je suis erger hebben gemaakt?

In het begin was ik ook echt heel paranoia hoor met concerten, maar hoe langer ik het heb hoe meer ik er schijt aan begin te hebben. Ik heb het inmiddels 7 jaar.

En dat klopt, heel veel mensen horen een dag na herrie suizen/piepen. Dit is het teken dat het geluid te hard heeft gestaan en dat je oren dit niet chill vonden! Als je mazzel hebt trekt het weer weg, als je geen mazzel hebt niet…

Ik weet het niet zo goed, het is niet veel erger geworden in die 7 jaar. Misschien een beetje? Maar niet zoals de 1e keer, dat je van de stilte de ene dag naar herrie de dag erop ging. Het ging meer geleidelijk daarna bij mij dus ik kan niet echt zeggen of dat aan die concerten ligt.

Oke, thanks nog!!

Ik ben gisterenavond uitgeweest en vannacht waren mijn oorsuizen echt heel veel erger. Toen ik opstond nog een beetje, maar dat trok snel weer weg.

Nu maak ik mij toch echt zorgen… Ik ben erg bang dat dit een waarschuwing voor mijn oren is, ook al was het geluid niet eens zo heel hard.

Kan zoiets ook door de alcohol komen? Wat denken jullie hiervan?

Alcohol verhoogt de bloeddruk, hogere bloeddruk kan leiden tot erger oorsuizen (je eigen bloed kan je horen stromen, ik heb dat als ik verkouden ben). Kan ook zijn dat je je heel druk hebt gemaakt op dat feest, als je moe bent kan het suizen ook erger worden. Ook een kater is een vorm van onbalans/uit je ritme zijn/ziek zijn/moe zijn en ook dit kan leiden tot erger oorsuizen. In beiden gevallen zou dit tijdelijk moeten zijn, tenzij je zwaar alcoholist ben, dan kun je je imuunsysteem zo verpesten dat je chronisch verkouden wordt het weer permanent krijgt.

Is niet zo heel hard dat je nog wel moest schreeuwen om er boven uit te komen? Had je oordoppen in? Want geluid is best wel snel al te hard. Vanaf 80-85 db moet je al uit gaan kijken met hoe lang je blootgesteld wordt terwijl veel uitgaansgelegenheden en concerten rond de 100+ liggen.

Je hoefde niet echt te schreeuwen, het eerste 1-1,5 uur misschien een beetje, maar daarna ging de muziek al zachter. Ik had mijn oordoppen in, maar ik merk dus nu dat mijn oordoppen helemaal niet zo goed zitten, ze schieten echt heel vaak een beetje los. Ik druk ze wel continue aan, maar dat is natuurlijk echt gevaarlijk. Ik heb ze pas een jaar, dus ik kan gewoon terug naar de winkel (2 jaar pasgarantie), maar ik heb niet echt het idee dat ze er iets aan zouden kunnen doen. Het heeft er denk ik mee te maken dat mijn kaak heel veel invloed heeft op mijn oren, waardoor al snel die oordoppen losser gaan zitten…

Ik weet ook niet echt of ik het nog wel moet doen, dat uitgaan, het is zo’n risico…