oefenen voor geschiedenis CE

Hoi, ik weet niet zo goed of ik hier een topic over mag beginnen, maar ik wil eigenlijk graag snel antwoord dus ja…

Ik heb dinsdag geschiedenis eindexamen (havo) en ik ben nu aan het oefenen. Maar de examenstof is dus sinds vorig jaar veranderd en zien de eindexamens er dus anders uit. Ik heb al de examens van 2015 geoefend maar die voor 2015 zijn dus anders. Ik zie wel steeds pilot examens staan van voorgaande jaren en die zien er wel ongeveer hetzelfde uit.
Waarom waren er elk jaar pilot examens? ik begrijp ook niet zo goed wat die ‘pilot’ examens betekenen, want de eindexamens waren vroeger toch altijd over de VS en de Republiek?

Maar ja mijn belangrijkste vraag is dus: Zijn die pilot examens geschikt om te oefenen?

Dit vraag ik me ook af, up !

Is de vraagstelling op het nieuwe examen anders? Want oefenen met oude examens laat je wel de vraagstelling begrijpen. Spotprenten beredeneren maar ook feitelijke kennis over de onderwerpen.

Ik zocht het even op en
“Pilot is hier de benaming voor proeven en experimenten die op een beperkt aantal scholen afgenomen worden om een nieuwe examenvorm uit te proberen of om een onderdeel van een vak te vernieuwen. Met andere woorden: een onderzoekt iets, meestal haalbaarheid en invoeringsproblematiek. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de digitale examens. Het betreft hier wijzigingen binnen een bestaand examenprogramma.”

Op het examentopic werd dat ook aangeraden, dus ik denk dat ik er maar 1tje ga proberen morgen. En er stond ook deze link om nog een keer de tijdvakken te herhalen. (Tijdvak 1 Jagers en Boeren - YouTube ) Ik hoop gewoon op het beste dinsdag, ik heb nu totaal geen idee hoe ik er voor sta to be honest haha

En natuurlijk kan je ook dit kijken:
JortGeschiedenis (https://www.youtube.com/user/JORTgeschiedenis/playlists)
ZAGgeschiedenis (https://www.youtube.com/user/zaggeschiedenis/playlists)
WouterDocent (https://www.youtube.com/user/zaggeschiedenis/playlists)

Hier de link voor pilotexamen gs 2014-1 (De nieuwste atm)
https://www.examenblad.nl/examen/geschiedenis-havo-3/2014/havo

Idk of iemand hier wat aan heeft maar ik dacht ik zeg het even :slightly_smiling_face: