Neuropsychologie Belgie

Hey meiden,

Ik ben een meid van 18 jaar en kom uit Belgie. Ik zit in mijn laatste jaar secundaire onderwijs en dus moet ik beslissen wat ik volgend jaar wil doen op het unief. Wel, ik zou heel graag neuropsychologie willen studeren. Alleen weet ik niet hoe lang dat de opleiding duurt. En moet ik eerst bachelor psychologie halen en dan specialiseren? Ik heb er al veel over opgezocht, maar spijtig genoeg vind ik geen specifieke antwoorden op mijn vragen.

Ik hoop dat jullie me gaan verder kunnen helpen!

Dank bij voorbaat.

Heb je al gekeken waar je die opleiding wilt gaan doen? Op welke school/uni? Want dan zou je gewoon kunnen bellen en informeren hoelang het daar duurt en hoe het werkt.

Ik heb even gekeken op de site van de VU (Amsterdam) en daar staat wel dat je eerst een bachelor psychologie moet halen voor je de master neuropsychologie kunt doen.
Ik weet niet of het in België hetzelfde is. Maar anders misschien gewoon even bellen inderdaad, dan weet je het zeker.

Bedankt meiden, en ben van plan om naar KU Leuven te gaan. Ik zal zeker is bellen, dat lijkt me een goed idee.
@Traveler, volgens mij is het in Belgie hetzelfde. Kan je me misschien vertellen wat de opleidingsduur is van de master neuropsychologie? Ik dacht 1 jaar, klopt het ?

Dit is wat je zoekt

http://www.vvnp.be/vvnp.ku-leuven.cfm

Het komt er dus op neer dat je het volgende studeert

  1. Bachelor in de psychologie (3 jaar)
  2. Master in de psychologie (2 jaar) (4 mogelijke afstudeerrichtingen)
  3. Postgraduaat in de neuropsychologie (1 jaar)

Ik neem aan dat vooral de 3de afstudeerrichting jou interesseert:

In de richting arbeids- en organisatiepsychologie staat de mens in zijn professioneel functioneren centraal. Je wordt voorbereid om te werken als arbeids-, personeels- of organisatiepsycholoog.

In de richting schoolpsychologie ligt de nadruk op de lerende en zich ontwikkelende mens. Deze afstudeerrichting is een ideale basis voor de psychologische begeleiding van kinderen en jongeren in een onderwijscontext, op het vlak van leren en studeren, gedrag en welbevinden, en de loopbaankeuzes die ze maken.

De richting klinische en gezondheidspsychologie richt zich op het psychisch functioneren in relatie tot de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Je verwerft er specifieke kennis, attitudes en vaardigheden, waardoor je in staat bent psychische factoren die samenhangen met gezondheid, vakkundig te beoordelen. Binnen deze afstudeerrichting kun je kiezen voor de optie volwassenen of de optie kinderen en adolescenten.

De afstudeerrichting theorie en onderzoek leidt je op tot een zelfstandig onderzoeker. Afgestudeerden zijn grondig geschoold in de basisdisciplines en in statistiek en methodologie.

Spykie, bedankt!!

Nog een kleine update gedaan :wink:
Waarom interesseert je het eigenlijk, of beter gezegd, wat verwacht je ervan? :slightly_smiling_face:

Oh, echt een goede update waarin alles kort staat samengevat! Dankjewel!

Wel, ik vind het leuk om te onderzoeken hoe mensen denken en welke emoties erbij komen spelen. Dus leek psychologie me een leuke richting.
De neuropsychologie legt dan ook verbanden met de hersenen. Hoe hersenen reageren op sommige zaken enz. Ik heb al heel mijn leven een grote intresse gehad voor psychische stoornissen en de reactie van de hersenen hierop. Alles wat ik dus zocht, is te vinden bij neuropschologie. Vandaar dat ik het zo graag wil doen.

En ja je hebt volledig gelijk. De derde afstudeerrichting is echt iets voor mij!

Moest je nog openstaan voor andere universiteiten, ik ken iemand die aan de VUB klinische psychologie profiel biologische psychologie doet.
Vanaf het 3e jaar (laatste bachelor jaar dus) kan je al kiezen om voor het profiel cognitieve en biologische psychologie.
Spykie heeft hier boven al beschreven wat klinische psychologie inhoudt en op de site van de VUB kan staat het volgende over het profiel biologische psychologie: “verbanden tussen psychobiologische eigenschappen, genetische aanleg en de biologische basis van gedragsverschillen begrijpen en verklaren. Inzicht hebben in hersenlijden en hersenen- en gedragsrelaties.” Misschien ook iets voor jou? Je kan daarna nog altijd een postgraduaat halen natuurlijk.