Nederlands Mondeling - Literatuurlijst

Hoi allemaal! A.s. dinsdag heb ik mijn Nederlands Mondeling. Dit gaat over mijn literatuurlijst, dus alle literatuurboeken die ik heb gelezen. Ik zit op VWO, dus dat zijn er een heleboel. Hieronder zal ik mijn complete lijst plaatsen.

Specialisme (= Renate Dorrestein)

  1. Renate Dorrestein: Het duister dat ons scheidt - 2003
  2. Renate Dorrestein: Zolang er leven is - 2004
  3. Renate Dorrestein: Een hart van steen - 1998
    Middeleeuwen
  4. Onbekend: Beatrijs - ±1375
    Renaissance
  5. Joost van den Vondel: Gijsbrecht van Amstel/Gysbreght van Aemstel - 1637
    Romantiek
  6. Multatuli: Max Havelaar - 1860
    Periode 1880-1945
  7. Couperus: Noodlot - 1890
    Poëziebundel
  8. Piet Paaltjens: Snikken en grimlachjes - 1876
    Verhalenbundel
  9. Hildebrand: Camera Obscura - 1839
    Vrije keuze
  10. Harry Mulisch: Twee vrouwen - 1975
  11. Jan Wolkers: De perzik van onsterfelijkheid -1980
  12. Yvonne Keuls: Het verrotte leven van Floortje Bloem - 1982
  13. Maarten ’t Hart: De Kroongetuige - 1983
  14. Abdelkader Benali: Bruiloft aan zee – 1996
  15. Tommy Wieringa: Joe Speedboot - 2005
  16. Stefan Brijs: De Engelenmaker - 2005

Dit is dus mijn literatuurlijst. Mijn mondeling zal als volgt gaan: Eerst moet ik ongeveer een kwartier lang een “presentatie” houden over mijn specialisatie (Renate Dorrestein dus), en daarna zal ik samen met mijn leraar nog een kwartier over de overige boeken moeten praten. Nu was mijn vraag, ik moet van deze leraar achter elk boek het secundaire verhaal vinden. Dus niet het échte verhaal, maar het verhaal wat er eigenlijk achter zit. Bij veel boeken vind ik dit echt moeilijk om te vinden, en daarom wilde ik jullie hulp vragen. Ik weet dat er nog veel meer meisjes zijn die hun Nederlands Mondeling moeten doen, dus misschien kunnen we elkaar helpen? Dus als iemand iets weet over een van de boeken die ik gelezen heb, bijvoorbeeld terugkerende thema’s, symbolisme of het secundaire verhaal erachter, of bijvoorbeeld over Renate Dorrestein, alle hulp is heel erg welkom, ik zou je echt heel dankbaar zijn! (:

Ik denk niet dat iemand jouw huiswerk gaat maken, eerlijk gezegd :").

Ehm, kun je niets vinden op internet?

Van al jouw boeken heb ik alleen ooit Gijsbrecht van Amstel gelezen, maar daar herinner ik me alleen van dat het hels saai was. :")

Het is helemaal niet mijn huiswerk maken, ik vraag gewoon om tips, en als je die niet hebt, reageer dan gewoon niet :’). Volgens mij is ongeveer elk topic hier een vraag om tips, en zo kun je elkaar dus helpen. Niemand vraagt om zulke reacties :wink:.

Ik ben al druk aan het zoeken op internet, en ik vind ook wel redelijk wat hoor, maar ik dacht, misschien weet iemand nog dingen die ik nog niet gevonden heb :slightly_smiling_face:

pro tip: google

Ik heb binnekort ook mijn mondeling Nederlands. Maar ik weet die secundaire verhalen ook allemaal niet… :S Dus ik ben benieuwd wat voor cijfer ik ga halen. :S

umm bij twee vrouwen zit er een griekse mythe achter het verhaal namelijk die van orpheus en eurydice en bij joe speedboot had iets te maken dat een van de personages jezus was en een ander maria, maar dat zou je even kunnen googelen!

Mulisch en zn griekse mythologie :rage:

Je kan bij Max Havelaar in gaan op het perspectief, waarom dat zo is, de grappig bedoelde functie van Droogstoppel (de naam is nl. ook zo bedoeld en er zijn nog wel meer van dat soort dingen), je hebt natuurlijk de raamvertelling en je kan ook doorgaan over de autobiografische elementen in het boek. En natuurlijk de aanklacht aan het einde! Daar zou ik ook wat over zeggen, omdat het dan dacht ik een ik-perspectief wordt. En: wat was zijn doel toen hij Max Havelaar schreef? Wilde hij een literair stuk schrijven of zat er meer achter (lees; eerherstel, verbetering van de situatie in Nederlands-Indië, et cetera)?

En pff, Gijsbrecht, dat heb ik ook gelezen. Ik weet niet of je Latijn hebt? Ik heb namelijk voor Latijn de Aeneis van Vergilius gelezen en daarin wordt de val van Troje beschreven, en deze twee gebeurtenissen zijn natuurlijk vergelijkbaar :slightly_smiling_face: Ik las ook nog ergens dat veel schrijvers geprobeerd hebben zoiets te schrijven, maar dat het werk van Joost van den Vondel erg goed is, omdat daar ook het geloof en God in zit, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen, zou je moeten nazoeken.

Beatrijs heb ik ook gelezen, dat is een Marialegende. Volgens mij zat er iets met getallen in en met het geloof, maar ook dat weet ik niet zeker. Het is ook heel belangrijk dat het gaat over een vrouw die een zonde begaat, maar omdat ze sterk in Maria gelooft wordt dat haar vergeven.

En pff, verder heb ik Joe Speedboot nog gelezen. Een heel groot thema is volgens mij ontsnappen uit routine/een klein dorp. Het vliegtuig staat daar ook symbool voor, dat ze het proberen. Joe kan als verlosser gezien worden die Lomark komt bevrijden van de saaiheid. Ik had ergens iets gelezen over desillusie, maar dat is op internet vast wel te vinden! En je hebt dat motto en die twee delen (penseel en zwaard). Dat komt terug: in het eerste deel vertelt Fransje heel veel en doet hij zelf niet zoveel (penseel), hij schrijft dan dus ook heel veel, in het tweede deel gaat hij meer zelf de strijd aan, gaat hij armworstelen (zwaard). Ook vond ik dat toeval een rol in het boek had :stuck_out_tongue: Hoe Fransje uiteindelijk onder die tractor komt en Engel die hond op z’n hoofd krijgt…

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen!

Ik heb op de laptop als het goed is een hele vragenlijst (met antwoorden op vragen als de symboliek, de motieven en andere achtergrondinformatie) van De Kroongetuige staan.
Als ik 'm vind dan zeg ik het tegen je!

Weet je wat lexicons zijn? Te vinden in de bieb, maar je moet ze wel kopieren, en niet jatten zodat anderen ze niet meer kunnen raadplegen >.<

@ Stunning: Heeel erg bedankt (: Je hebt me echt geholpen!

@ zeventien: Oh, dat zou heeel handig zijn :slightly_smiling_face: ik hoor 't wel!

Waarom gebruik je biblion niet? Daar is alles op te vinden