natuurkunde vraag.. helpp !!

hai iedereen ! ik ben voor me nauurkunde proefwerk aan het leren en snap even iets niet… zit trouwens in 4 atheneum ! hier komt me vraag :

  • Een fietser legt een bepaalde afstand af in 30 minuten. De eerste helft van die tijd rijdt hij met een snelheid van 25 km / h… De rest van die tijd met een snelheid van 15 km / h… Bereken de totale afstand :slightly_smiling_face:
    Ik heb echt meerdere malen geprobeerd op het juiste antwoord te komen… Ik weet wel dat de tijd ( t ) een kwart moet voorstellen omdat en steeds om 15 minuutjes gaat… Alvast bedankt iedereen :* !! xxx

hooi
ik weet niet zeker maar volgensmij moet het zo::
als hij eerst 15 minuten 25km/h uur rijdt is het: 25:4 (een vierde van een uur) = 6.25 km
daarna 15 km/h == 15:4 = 3.75 km/h
6.25 + 3.75 = 10 km

xx

jaaa het antwoord klopt !! ik was er nog steeds niet achter x_x achterin het boek staan alleen de antwoorden maar niet de uitwerkingen :frowning_face:
Heel erg bedankt !! xx

Je kunt ook de formule s = v × t gebruiken…
Voor het eerste kwartier:
v = 25/3,6 = 6,944(…) m/s
t = 15 minuten × 60 = 900 seconden
s = 6,944(…) × 900 = 6250 meter

Tweede kwartier:
v = 15/3.6 = 4,166(…) m/s
t = 900 seconden
v = 4,166(…) × 900 = 3750 meter

6250 meter + 3750 meter = 10000 meter / 1000 = 10 kilometer.

Maarja wat hierboven staat klopt ook en is veel simpeler (: