Naar dokter voor concentratieprobleem

Hoi meiden, ik heb mijn hele leven al moeite om te focussen, ben altijd heel afwezig, ik heb moeite met mijn aandacht bij gesprekken te houden en het is vaak heel “druk” in mijn hoofd. Zelf heb ik hier wat over opgezocht en ik ben er vrij zeker van dat ik ADD heb, het beschrijft mij precies. Nu zou ik hiermee graag naar de dokter willen gaan maar ik weet niet zo goed hoe ik dit moet aanpakken. Ik ben sowieso altijd heel zenuwachtig bij de huisarts, maar daar bovenop voelt het best persoonlijk om zoiets mentaals uit te leggen. Ik weet ook niet zeker of ik al moet vermelden dat ik denk dat ik ADD heb. Ik ben bang dat ik niet serieus wordt genomen; ik weet namelijk niet hoe ik mijn probleem moet uitleggen zonder dat het overkomt alsof ik een keer iets “over die ene ziekte” heb gelezen en mezelf meteen daarmee bestempel. Ik weet ook niet hoe uitgebreid ik hierover moet zijn, is het de bedoeling dat ik uitgebreid mijn verhaal doe bij de dokter, of kan ik gewoon zeggen “ik denk dat ik dit probleem heb” en doorverwezen worden naar een psycholoog? Of krijg je hier medicijnen voor? Ik zou het heel fijn vinden als iemand hier haar ervaring kan vertellen, hoe het precies werkt als je voor dit soort dingen naar de dokter moet. Dankje :slightly_smiling_face:

Gewoon vragen om een verwijzing naar een psycholoog voor een diagnose?

Gewoon vertellen dat je concentratieproblemen hebt, dan komt je arts waarschijnlijk zelf wel met ADD. Ik had hetzelfde probleem, ben doorverwezen naar zo’n bedrijf en ben nu bezig met een traject om het te testen. De wachttijden zijn wel heel lang en zo’n test is ontzettend duur, ik heb er een dure aanvullende verzekering voor af moeten sluiten want anders ben je over de 2000 euro ervoor kwijt. Als je de diagnose krijgt kan je vervolgens kiezen of je medicijnen wil (zoals Ritalin) of psychologische hulp.

Een psycholoog mag geen diagnoses stellen

Wel een psycholoog die daarin gespecialiseerd is. Alleen mogen ze geen medicijnen voorschrijven :wink:.

Dit is echt onzin. Een psycholoog moet idd wel de juiste aantekening daarvoor hebben behaald, maar dan mag dit wel gewoon. Alleen is er een psychiater nodig voor het voorschrijven van de medicijnen.

Maar denk goed na voordat je aan die medicijnen begint, de lange-termijn effecten zijn hiervan nog niet goed onderzocht en er gaat tijden onze opleiding (psychologie) er vaak over dat medicijnen helemaal niet altijd de beste oplossing is

Oh en daarnaast, sinds de nieuwe DSM (waarin alle criteria voor stoornissen ed staan) bestaat ADD niet meer, en zul je dus de diagnose ADHD krijgen (want daar valt het nu voortaan onder).
Maar lost het voor jou wat op, om deze ‘‘stempel’’ te krijgen?