Na HAVO nog VWO?

Hoi!
Ik ben dit jaar geslaagd voor VMBO-TL en heb echt 4 jaar niks gedaan, en haalde altijd goede punten. Daarom ben ik nu ook HAVO gaan doen.

Nu is mijn grote droom om arts te worden, en daar wil ik ook alles voor doen.
Ik weet dat ik om arts te kunnen worden toch echt na de HAVO nog VWO zal moeten gaan doen, en daarnaast ook nog een certificaat voor Natuurkunde moet halen (word allemaal heel moeilijk dus maar ik geloof er in dat je als je iets écht wilt en je geeft je 100%, je je doel altijd kan bereiken :relieved: ).

Maar ik zit een beetje met een dilemma, dan ben ik namelijk 20 als ik van het VWO af kom… Is dit niet raar? Of zijn er meer mensen die met hun 20e van het VWO afkomen? X

Nee, is niet raar. :slightly_smiling_face:

Vind ik niet raar hoor! Als je het echt wilt, moet je het gewoon doen en niet over je leeftijd inzitten. Is het trouwens ook niet mogelijk om HAVO en VWO te combineren?

Ik ben 19 als ik met VWO klaar ben (samen met nog zo’n 5 vrienden) en een vriend van mij is 20 als hij klaar is met het VWO.
Dat is normaal ;p
Vooral als je gaat studeren zijn er allemaal mensen van verschillende leeftijden …

Nee, dat is niet raar. Wij hebben ook een handje 18+ers, en er zijn zelfs mensen in de 30 die nog besluiten een opleiding te gaan doen, dus maak je geen zorgen :wink:

Als je het graag wil, zou je het kunnen doen, ik vind het in ieder geval niet raar. Maar bedenk je wel dat als je arts wil worden, je geneeskunde moet doen. Dit is een lotingstudie dus de kans is er dat je nog een paar jaar moet wachten voordat je ingeloot wordt. En als je 3x uitgeloot bent, kun je die studie ook niet meer doen. Geneeskunde duurt daarnaast nog 6 jaar, plus specialisatie van 4 jaar. Dan ben je 30 als je klaar bent met studeren, als je het zonder vertraging zou halen. Ik zou er goed over nadenken, maar niets is onmogelijk.

Je kunt het ook altijd nog op de vavo gaan doen?

Ja echt, mijn moeder had zelfs een stagiaire van 50 jaar oud, die deed er nog even een HBO opleiding bij x)

Bedankt voor jullie reacties! Ik had eerst zelf al wel het idee dat het niet zo gek was, maar nu heb ik vandaag toevallig 2 meisjes leren kennen die 18 zijn als ze van het VWO afkomen dus vandaar dat ik even begon te twijfelen… Maarja het is ook wat FUEGO zegt, als je het echt wil moet je niet over je leeftijd inzitten.

Heey, dit heb ik precies! Ik heb ook VMBO-tl gedaan, zit nu in 5 HAVO en ben van plan om hierna nog VWO te doen. Ik ben 21 als ik klaar ben met VWO, dus het is niet zo raar. En daarna hopelijk geneeskunde studeren :'D. Als je het echt wilt, gewoon doen!

en het scheelt ook maar twee jaar…

bij mijn vriend zit ook een meisje in de klas die van vmbo, havo en nu vwo is gaan doen. ik vind het juist tof als je dat doet. laat toch wel zien hoe graag je het wil (:

Tuurlijk is dat niet raar! Toen ik aan HBO begon was het merendeel van mijn medestudenten 20+.

& over het risico van uitloten; in Antwerpen kun je ook Geneeskunde studeren, daar is geen loting maar een selectie d.m.v. een toets e.d.
Daarnaast zijn de meeste Geneeskundestudenten tegen de 30 als ze zijn afgestudeerd :slightly_smiling_face:

^ Ja idd, ik ga dnek ik ook in Antwerpen studeren :'D. Nog lange weg te gaan.

^ Dat is inderdaad wel fijn ja! Aangezien ik zo ongeveer altijd pech heb zal ik toch wel uitgeloot worden, haha. En Antwerpen is ook helemaal niet ver bij mij vandaan, want ik woon in Breda dus in principe ben je er zo!

Dat is helemaal niet raar hoor. Op de universiteit beginnen veel mensen ook pas tussen hun twintigste en vijfentwintigste.

Ook op hbo heb je mensen die ‘oud’ zijn hoor. Je hebt mensen op het hbo en de uni die al 26 zijn of ouder. Vaak eerst mbo gedaan of eerst een paar jaar gaan werken/reizen dus het kan allemaal.

ik ook en nee da’s niet raar.

“Success is not a place at which one arrives but rather the spirit with which one undertakes and continues the journey. Alex Noble

nee dat is niet raar, meeste mensen zijn 18 als ze van vwo afkomen dus 20 is niet veel verschil (als je na gaat dat als je blijft zitten al 19 bent)
en op uni/hbo zijn er genoeg mensen die pas op latere leeftijd beginnen.

ik zou wel echt uitkijken of het echt haalbaar is om nog vwo te doen, aangezien je van vmbo afkomt. ik wil niet zeggen dat je het niet kan, maar het is voor veel mensen te moeilijk.
vind 't wel goed dat je een duidelijk doel voor ogen hebt (:
succes!

Ik ken iemand die op z’n 22e zijn havo diploma heeft gehaald.