Moeder?

Heeii meiden, ik zit al een hele tijd met een vraag in mijn hoofd waar ik maar geen antwoord op lijk te vinden, en ik wilde graag jullie mening er even over weten. Natuurlijk weet ik ook wel dat jullie geen kant en klaar advies zullen hebben, maar misschien lucht het wel op.

Ik heb nu al anderhalf jaar geen contact meer met mijn moeder (ben nu 16 trouwens). En dat heeft ook meerdere oorzaken:

Toen ik een jaar of tien was kwam ik een keer eerder thuis uit school en liep ik enthousiast het huis binnen (het was zomer, dus kon zo naar binnen lopen). Op het moment dat ik naar binnen liep schrok mijn moeder heel erg, en zag ik dat ze samen met een voor mij onbekende man in de keuken stond. Toen ik mijn moeder vroeg wie die man was, kreeg ik het antwoord dat ik even moest wachten. Ondertussen stuurde ze de man weg.

Ze kwam bij me zitten en vertelde me dat ze nog steeds heel erg van mijn vader hield, maar dat ze ook verliefd was geworden op deze man. Ze vroeg me ook of ik niets wilde zeggen tegen mijn vader. Hij zou daar namelijk heel boos om worden volgens mijn moeder.

Na een tijdje werd mijn moeder volgens mij steeds nerveuzer dat mijn vader erachter zou komen, en daardoor werden de verhalen om mij mn mond te laten houden ook steeds groter en gemener. Zo begon het met een extra toetje na het eten en naar de mc donalds, daarna ging het naar dure kado’s en opmerkingen van: ‘Pappa gaat heel erg boos op jou worden als jij hier ook maar iets over durft te zeggen’. Totdat het echt niet meer normaal was en de opmerkingen werden zoals deze: ‘Als jij ook maar één keer je scheur opentrekt, dan zal je vader zelfmoord plegen en dan zal dat allemaal jouw schuld zijn, dus waag het maar niet.’

Ik kon me op school niet meer concentreren omdat ik constant aan het denken was over mijn vader die misschien wel zelfmoord aan het plegen was omdat ik misschien iets fout had gedaan en hij erachter was gekomen. Ik nam ook geen vriendinnetjes meer mee naar huis en ik speelde niet meer buiten. Als ik al buiten was dan zat ik alleen in de speeltuin achter onze school.

Totdat ik een keer met mijn vader 's avonds op de bank tv zat te kijken en we mijn moeder de trap af hoorden komen. Toen ze in de gang stond zagen we dat ze een grote boodschappentas in haar handen had met allemaal kleding erin. Ze vertelde ons toen dat ze wegging uit huis omdat ze liever bij haar nieuwe vriend ging wonen. Die avond liep ze de deur uit en heb ik haar een paar maanden niet gezien of gesproken.

Ik was al die tijd ontzettend bang dat mijn vader zelfmoord zou gaan plegen omdat hij het nu wist, en dat ik dan nergens meer terecht kon. Op school werd ik er ook enorm mee gepest, Dan kreeg ik opmerking als: ‘Waarom zouden wij nog met je spelen? Je eigen moeder haat je zelfs, ander was ze niet bij je weggegaan’. Dat doet zo’n pijn op zo’n moment.

Er gingen twee jaar voorbij dat ik af en toe een weekendje bij mn moeder op bezoek ging, maar ik wilde het absoluut niet. ik ben verplicht door jeugdzorg. Ik ging naar de middelbare school en daar ging het helemaal fout. Ik ontwikkelde faalangst. Dat is waarschijnlijk ook ontstaan door het feit dat ik altijd bang was om iets fout te doen of zeggen zodat mijn vader erachter zou komen. Ik werd bang om naar school te gaan, ontwikkelde een eetstoornis en begon mezelf te snijden, (ik was toen 13).

Totdat de leraren op school zagen dat er iets mis was en me naar een psycholoog stuurden, daar hebben ze ondere andere ook gediagnosticeerd dat ik autisme heb en ook een hechtingsstoornis. Ze hebben me toen naar een interne kliniek gestuurd voor behandeling. Daar heb ik in totaal 13 maanden gezeten totdat ik mezelf heb ontslagen. mijn eetstoornis was daar alleen maar erger geworden en voor de rest is er ook amper wat veranderd.

Ik kwam weer thuis te wonen bij mij vader, maar dat heeft jeugdzorg na een paar maanden stopgezet, mijn vader kon niet voor mij zorgen en ik moest verplicht ergens anders gaan wonen, ik kreeg de keus: of weer terug naar de instelling, of bij mijn moeder gaan wonen.
Dat voelde op dat moment echt als een onmogelijke beslissing. Ik wilde geen van tweeën. Ik ben toen toch maar bij mijn moeder gaan wonen omdat ik echt niet terug wilde naar die instelling.

Daar ging het compleet mis. We hadden elke dag ruzie en konden nergens samen over praten. Totdat ik het op een dag zat was, en haar heb geconfronteerd met haar affaire. Ik wilde een verklaring waarom ze mij daarvoor heeft gemanipuleerd en gebruikt. Maar vooral wilde ik ook de verontschuldiging die ik nooit heb gekregen. Ze sloeg compleet door en beweerde dat zij vond dat ze niets verkeerd had gedaan en dat ik me er overheen moest zetten. Diezelfde dag heeft ze weer haar spullen gepakt en is ze bij mijn vader ingetrokken en liet mij achter in het huis.

Ik heb toen meteen allerlei instanties gebeld waaronder pleegzorg. Ik werd meteen diezelfde dag opgehaald en met al mijn spullen in een pleeggezin geplaatst. Verschrikkelijk was dat. Sta je ineens bij vreemde mensen voor de deur met de mededeling dat je daar komt wonen.

Het volgende deel plaats ik zometeen, anders wordt het te lang voor één bericht.

Zo, wat een heftig verhaal zeg! Ik weet gewoon even niet wat ik moet zeggen… Jeetje! Sterkte er mee, en ik hoop voor je dat je in het pleeggezin wel gelukkig kunt worden!

Wow, wat erg, Heel veel sterkte!
xo

Ik kwam dus bij dat gezin in huis, en daar kwam ik echt van de regen in de drup. Het was een gezin met een vader, moeder en een jongetje van 7. Op zich een goed gezin leek mij. Totdat ik erachter kwam dat de moeder psychologische problemen had, het zoontje seksueel was misbruikt door zijn biologische vader en daarvoor allemaal therapieën had, en tot slot was de vader zware alcoholist.

Als hij had gedronken was hij helemaal van de wereld en wist hij niet meer wat hij deed, dan wilde hij ook nog weleens te dicht bij je staan of aan je zitten. Een paar keer heb ik zelfs de politie moeten bellen omdat hij die moeder aan het wurgen was en haar met een mes had neergestoken. Je zult nu natuurlijk wel denken waarom ik daar in hemelsnaam ben gebleven en niemand anders erover heb gebeld. Dat is namelijk omdat ik als de dood was dat ik weer terug moest naar mijn moeder. Zo erg haatte ik haar.

Die hele tijd vanaf dat zij haar spullen had gepakt en wegging, had ik mijn moeder niet meer gezien of gesproken.

Net in die periode ging ik ook voor het eerst in 2 jaar weer naar school. Dat was nog veel en veel moeilijker dan ik had gedacht. Maar alles was beter dan daar in huis zitten of terug naar mijn moeder.
Op een gegeven moment had het gezin besloten om te gaan verhuizen. Dan zou ik aan de andere kant van Nederland zitten zonder ook maar iemand die ik daar kende en de hele dag bij hen in huis. Dat wilde ik absoluut niet, dus ik heb pleegzorg weer gebeld.

Ik werd die dag met crisis bij een ander gezin ondergebracht. Ik had geen spullen niets meer. Geen kleren of spullen, zelfs geen ondergoed en tandenborstel. Ik heb alles achter moeten laten zodat ik opnieuw kon beginnen. Toen ik bij dat nieuwe gezin zat heeft het oude gezin naar de pleegzorg gebeld en allemaal leugens verspreid, wat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat ik uit de pleegzorg ben gezet en naar een crisisopvang moest voor jongeren. Opnieuw een instelling.

Daar kon ik maar maximaal 2 weken verblijven en daarna zou ik daar weg moeten. Geen idee waar ik daarna heen zou moeten, maar dat was de deal. Na die twee weken hadden we dus een heel lang gesprek (de begeleiders en ik). En uiteindelijk hebben zij besloten dat ik terug naar mijn vader moest. Mijn moeder woonde inmiddels ergens anders en ik ben bij mijn vader gezet.

Op 16 oktober vorig jaar ben ik terugverhuisd, en op 17 oktober is mijn opa overleden. Die heb ik net niet meer gezien, daar heb ik ook enorme spijt van. Mijn moeder had ook nog het gore lef om op zijn crematie te verschijnen (opa van mijn vader’s kant). en dat was de eerste keer dat ik haar weer zag. 1 minuutje.
Daardoor ben ik die dag nog veel meer van slag geweest en de dag draaide voor mijn gevoel alleen nog maar om mijn moeder.

Nu woon ik sinds 3 weken op mezelf (begeleidend wonen op kamer-traject) en dat houdt in dat ik in mijn eigenhuisje woon en dat er 1 keer in de week iemand langskomt om te kijken hoe het gaat. Maar de laatste twee weken val ik echt elke avond huilend en krijsend in slaap omdat ik nooit de tijd heb gehad om ook maar iets te verwerken en ik nu allemaal echt begin te beseffen wat er allemaal is gebeurt en dat het niet normaal was.

Ik kan me nergens op focussen en om het kleinste en geringste barst ik in huilen uit, nu heb ik over een maandje ook mijn examens, maar ik zit er mentaal echt helemaal doorheen, en om de een of andere gekke reden mis ik mijn moeder ook echt enorm, terwijl ik haar voor geen goud meer terugwil in mijn leven…

Nu is mijn vraag na dit enorme verhaal (complimenten als je het helemaal hebt gelezen trouwen)
Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik hier snel mee ga dealen? Therapie is geen optie omdat ik door die hechtingsstoornis iemand ook pas iets vertel als ik heb zo’n 6 maanden ken, en dat dus een optie op langere termijn is.

En hoe krijg ik mijn moeder uit mijn hoofd?

Ik denk eerlijk gezegd dat dit een beetje een te erg probleem is om er snel mee te kunnen ‘dealen’ eigenlijk. Therapie is volgens mij de beste optie. Die mensen zijn echt wel wat gewend, ook mensen met een hechtingsstoornis… en hoewel het niet echt een snelle oplossing is denk ik wel dat het de beste is. Een snelle oplossing zou zijn om het ‘gewoon’ uit je hoofd te zetten. Maar ten eerste is dit moeilijk en ten tweede is de kans groot dat je het dan gaat verdringen en dat is heel slecht. Goede, snelle oplossingen zijn er denk ik niet. :frowning_face:

Ik kende je verhaal deels volgens mij uit een ander topic en heb nu alles gelezen! Heel heftig verhaal natuurlijk, maar dat hoef ik je niet te vertellen:P
Ik denk dat je je moeder altijd zal missen omdat ieder mens/kind een moeder nodig heeft en die wilt, slecht of goed. Dus denk dat je dat nooit echt zal kwijt raken, sorry! En therapie, ik snap dat je het niet wilt en dat het dus geen optie is maar heb je misschien een goede vriendin? Misschien kan je aan haar veel vertellen en zo je emotie kwijt raken en je ei? De mensen van begeleidend wonen zijn er niets voor niets he, als jij ergens mee zit wat het moeilijk maakt moet je het volgende week gewoon aangeven. Misschien weten zij nog wel iets? Het is namelijk niet echt fijn voor je om elke avond huilend in slaap te vallen neem ik aan. Vind je het wel fijn om alleen thuis te komen, lekker rust etc? Of zou je liever toch nog ergens thuis willen komen met mensen om je heen?

Bedankt voor je lieve reactie, (de rest ook natuurlijk). Het is niet zo zeer dat ik dit heb gewild, zo snel uit huis en begeleidend wonen. Ik kan het op zich wel, anders hadden ze me hier nooit geplaats aangezien het pas vanaf 17 gaat, en ik over een half jaar pas 17 word. Maar ik kon gewoon niet meer in datzelfde huis wonen en bij mijn vader. Ik trok het gewoon niet meer. Nu heb ik voor een deel wel een soort rust over me heen. Dat ik me geen zorgen hoef te maken over mijn volgende verblijfsplek. Maar nu heb ik ook eindelijk de tijd en stilte gekregen om overal rustig over na te denken.

Alles kwam de afgelopen tijd veel te snel binnen dringen (klopt die zin?). En daar heb ik nu de gevolgen van, ik wist natuurlijk ook wel dat het een keer zou gaan gebeuren, maar ik denk niet dat je jezelf daar ooit op kunt voorbereiden.

En ik heb idd een goede vriendin waar ik er weleens mee over praat. Alleen ken ik haar ook nog niet zo lang. En het blijft een eng gevoel om jezelf zo kwetsbaar op te stellen omdat iedereen waarbij je dat ooit hebt gedaan, er uiteindelijk vandoor is gegaan.

heftig verhaal is er geen vriendin op school waar je mee kam praten die kunnen je meestal nog het besten helpen met alles

Nee dat klopt ook wel. Alleen dat neemt het gevoel niet weg dat ik mijn moeder mis (bewust of onbewust). En haar het liefst uit mijn hoofd wil hebben aangezien het absoluut geen optie is om weer contact op te bouwen.

Awh, heftig verhaal, veel sterkte meid! Ben er echt voor je. Misschien is therapie een optie? of naar een psycholoog (of hoe je dat ook schrijft). Want psychologen kunnen vaak heel goed met je praten. Of was je al naar een psycholoog geweest, anders heb ik het verkeerd gelezen?

Succes! xx

Ik kreeg kippenvel toen ik dit las. Heel erg dat je dit allemaal hebt moeten meemaken… Het is in ieder geval fijn dat je een goede vriendin hebt. Naarmate je haar langer kent en vertrouwt, kun je haar meer vertellen. Op die manier kan je je ei kwijt bij haar en zitten misschien minder dingen je dwars. Een psycholoog kan ook een optie zijn, daar kan je ook een band mee opbouwen wat een heel fijn gevoel kan geven. Bij zo’n persoon kan je álles kwijt zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze iets doorvertellen. Ze hebben namelijk beroepsgeheim, zoals je vast wel weet. Ik wens je veel sterkte en hopelijk komt het goed met je!

Als je maar weet dat het helemaal niet raar of erg is om je moeder te missen. Heel vervelend voor jou, maar dat is gewoon natuurlijk. De meeste zonen en dochters van de grootste criminelen missen zelfs hun ouders.
Misschien kun je een manier vinden om het af te sluiten? Een soort ritueel voor jezelf bedenken of haar een brief schrijven?

Ja je kan je idd niet voorbereiden om de informatie die je binnen krijgt en hoe je daarop reageert. Het zijn heftige ervaringen en die zullen je emoties dan ook heftig uiten. Fijn dat je een vriendin hebt waar je mee kunt praten, het zal altijd lastig blijven om je zo open en kwetsbaar op te stellen maar je zult ooit moeten en het handigst voor jou is om dat nu te doen, jij hebt die goede vriendin waar je dat kan doen! Als je nog een relatie moet gaan opbouwen met een psycholoog of een andere specialist zal je dus 6 maanden verder zijn zoals je zelf aangaf, jij vertrouwt mensen niet eerder dan 6 maanden gekend te hebben. En die 6 maanden zullen lang duren en dan zal je dus nog heel lang met alle opgekropte woede zitten. Doe het bij je vriendin! Nu kan het:) & Ik denk dat je vriendin je eerder had laten vallen als ze dat al zou willen, wanneer je alles mee moest maken. Nu is het “achter de rug” en zal ze je juist gaan steunen denk ik:)

wow, wat een erg voor je, zelf weet ik ook niet echt wat je moet doen, zie dit maar als een soort upje zodat meer mensen je kunnen helpen :slightly_smiling_face:
ben er voor je als je het nodig heb <3
xx