mode opleiding

Hallo iedereen,

Ik zou dit jaar graag een mode opleiding starten, mode ontwerpen en maken.
Hiervoor zou ik graag willen vragen of er hier mensen zijn die ook zo een opleiding volgen en mij wat meer informatie zouden kunnen geven over wat het precies inhoud.
wat moet je precies doen voor het ingangsexamen etc.
En wat er in het eerste jaar eigenlijk zoal behandeld word.
Zijn dit vooral theoretische lessen of worden er ook echt dingen gemaakt?

Alvast bedankt

Gaat het om hbo of mbo niveau?

Een vriendin van mij doet mbo 4, een mode opleiding. Ze moest een inderdaad een toelatingsopdracht doen, maar inhoudelijk weet ik ook niet precies.

Zij heeft het hele jaar door blokken van vijf weken met 1 groot project (bijv. een broek maken) en in die vijf weken zit ze uiteraard veel achter de naaimachine, maar het is ook wel theorie leren. Bijvoorbeeld geschiedenis in de mode en stoffenkennis.
Je kunt er wel vanuit gaan dat het behoorlijk praktijkgericht is.

Maar hoe dan ook, ze vind het echt een superopleiding en zit helemaal op dr plek, maar onderschat het écht niet. Er komt ook veel stress bij kijken. Vooral door de deadlines. Maar goed, dat hou je op heel veel opleidingen.

Ik hoop dat dit je geholpen heeft! :upside_down_face:

Ik heb zelf een mode opleiding gedaan op MBO 4 niveau.

Het ingangsexamen bestond bij mij uit een opdracht waarbij je uitleg op papier stap voor stap moest volgen om iets te tekenen, dit deden ze vooral omdat als je patronen tekent, je deze stap voor stap moet uitvoeren en moet kunnen begrijpen. Ook kreeg ik een rekentoets en daarnaast had ik schetsen mee naar het gesprek en een etui die ik zelf had genaaid.

Het eerste jaar was een combinatie van zowel design als mode op maat. Als je nog niet kunt naaien is dat niet zo erg, kan je dat wel is het een voordeel en zul je waarschijnlijk sneller zijn dan degene die dat niet kunnen. De eerste lessen leer je vooral naaien op papier en verschillende vormen, daarna op stof en verschillende vormen, ik heb in periode 1 ook al zelf een tas moeten ontwerpen en maken.

Ik kreeg zelf 3 uur in de week naaitechnieken en patroontekenen. Daarnaast krijg je vakken zoals project (waar je ook veel praktisch bezig bent), modegeschiedenis, modevormgeving, modetekenen, illustrator, photoshop en lessen zoals Nederlands, Engels, Duits en rekenen.

Ik hoop dat dit je een beter beeld geeft over de opleiding :wink: