Meisje vermoord omdat ze van iemand houdt.

Heey meiden!
Deze column is geschreven door mijn nicht en haar vriendin. Ik vind het vreselijk dat dit gebeurd is en wilde het met jullie delen. Niet afhaken door de hoeveelheid alinea’s; het leest vlot en je gaat helemaal op in het verhaal!

Eerwraak en discriminatie laten liefde sterven

Dua, een beeldschoon meisje van 17 jaar. Ze had plannen om te trouwen omdat ze dacht dat ze een heel leven voor zich had. Maar die plannen gingen niet door, die plannen veroorzaakten haar dood.

http://i12.tinypic.com/6b21xxt.jpg

Inleiding

Dua is een Koerdisch meisje uit de stad Baeshiqa. Zij heeft –net als velen uit haar stad- het Yezidische geloof. Het Yezidisme is ontstaan voor het jodendom, het christendom en de islam. De oorsprong van Yezidisme is niet duidelijk. Historici en onderzoekers hebben geprobeerd linken te leggen tussen oude Mesopotaamse geloven en Yezidisme. Maar hieruit is geen definitieve conclusie gekomen.

Dua was verliefd geworden op een Arabische Islamitische jongen, maar haar religie verbiedt het ten strengste om met iemand te trouwen van een andere nationaliteit of religie. Dua is daarom door ongeveer 1000 Yezidische mannen publiekelijk gestenigd totdat ze doodging. Het meisje is met stenen bekogeld en mensen hebben haar met hun voeten betrapt omdat ze de eer van haar religie en van haar familie heeft geschonden. Er gaan veel verhalen op het internet rond dat het meisje zich bekeerd heeft, maar dit wordt ontkend. Er wordt ook beweerd dat haar vader haar heeft geholpen om een schuilplaats te vinden en dat haar oom haar aan de menigte heeft verraden. Of dit waar is is ook niet bekend. Wat wel met zekerheid gezegd kan worden, is dat deze gruwelijke gebeurtenis nooit had mogen gebeuren. En wat belangrijker is: dat het in de toekomst nooit mag worden herhaald!

Eer

De eer van de familie ligt in de meeste culturen bij de vrouw. Als een vrouw iets doet wat niet toegestaan is, dan is meteen de eer van de hele familie geschonden. Daarom moet een van haar mannelijke familieden de eer ‘zuiveren’. Dit zuiveren gebeurt meestal door een vrouw te vermoorden.

Dua is dus vermoord om de eer van haar familie en haar religie te herstellen. Wat wij ons afvragen is: Hoe kun je van eer spreken als je een jonge vrouw halfbloot op straat legt met duizend mannen om haar heen? Hebben deze mannen zelf geen eer? Konden ze haar geen kans geven om zelf de eer te herstellen? Ze was immers maar een kind. Niemand verdient zo’n barbaarse straf.

Discriminatie

Als Dua geen meisje, maar een jongen was, dan had deze gebeurtenis er heel anders uit gezien. Wij zijn ervan overtuigd dat de jongen een ‘lagere straf’ of helemaal geen straf krijgt. Dus deze gebeurtenis heeft niet alleen met eer te maken maar ook met de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Er is discriminatie naar geslacht en dat moet eens afgelopen zijn. Zolang vrouwen niet voor hun rechten strijden, zullen zulke gebeurtenissen nog vaak voorkomen.

Bij deze gebeurtenis speelt discriminatie een grote rol. De moordenaars van Dua maakten onderscheid tussen religie en afkomst. Het is waar dat sommige religies het niet toestaan om iemand van een andere religie te huwen, maar dit gaat soms ook te ver, zoals in het geval van Dua. De meeste religies willen namelijk de boodschap overbrengen dat alle mensen gelijkwaardig zijn en dat ze elkaar dienen te respecteren.

Er zijn in Irak veel religies en veel ‘volkeren’ maar uiteindelijk zijn het allemaal Irakezen, dus mensen moeten elkaar respecteren en ophouden met discrimineren.

Overheid

De overheid heeft naar onze mening gefaald de wet te handhaven. Bewapende politiemannen waren aanwezig toen het meisje vermoord werd en zij deden niets anders dan toekijken. De politie is er juist voor om de burgers te beschermen, maar doordat ze in dit geval niets deden, zullen ze niet gerespecteerd worden. Mensen zullen denken dat de politie toch niets doet, dus kunnen ze eerwraakacties door blijven zetten.
Naar onze mening had de politie juist hard moeten optreden, om mensen af te schrikken om zulke gruwelijke moorden te plegen.

07-04 (2007)

Dua is het nieuwe symbool van liefde. Zij discrimineerde niet en liet haar hart spreken. Zij koos een jongen van een andere religie en een andere nationaliteit. Zij is de nieuwe generatie die de oude generatie moet leren dat er zoiets bestaat als pure liefde. De wereld zou er veel beter van worden als alle mensen leerden van Dua, zij keek niet naar afkomst en ook niet naar religie, zij keek naar het innerlijk. Dit hoeft niet alleen een rol te spelen bij het huwelijk, maar ook bij vriendschap.

Er zijn veel mensen die oproepen dat 7 april de Koerdische Valentijnsdag moet worden. Wij delen deze mening, op 7 april moet liefde centraal staan. Op 7 april moeten mensen er bij stilstaan dat we allemaal broeders en zusters zijn, ongeacht religie of afkomst. En op 7 april moeten we allemaal Dua herdenken die de wereld heeft geleerd wat liefde is.

Onze mening

Wij, twee dames van Koerdische en Irakese afkomst, vinden het verschrikkelijk wat er is gebeurd. Het maakt niet uit niet uit wat de religie of afkomst is, niemand verdient zo’n dood. Wij kunnen ook op geen enkele manier begrijpen hoe deze mannen tot de daad zijn gekomen. Hebben ze geen hart? Ze zien een mooi, jong meisje huilend van de pijn op de grond liggen en in plaats van haar te helpen, brengen ze haar nog meer pijn aan. Waarom heeft niemand van deze 1000 mensen iets gedaan? Door dit meisje te straffen denken ze dat God ze zal belonen, maar wij zijn ervan overtuigd dat God ze nog harder zal straffen.

Deze mensen kennen geen liefde, want wie liefde kent, laat liefde leven… R.I.P. Dua.

Jeetje wat erg zeg…

wow… ben wel fve stil …
echt verschrikkelijk wat ze hebben gedaan met Dua, kweet geen anderen woorden. bah, verschrikkelijke mannen ook, een onschuldig meisje gaan stenigen! ik hoop echt dat aan dit soort dingen wat gedaan word! want dit is gewoon te erg voor woorden!

je nicht en haar vriendin hebben het heel mooi geschreven, vind ik :slightly_smiling_face:
heel ontroerend, die laatste zin vind ik heel mooi…

OMG wat erg…

woow wat erg… belachelijk om iemand te stenigen omdat ze van iemand houd van een andere nationaliteit

omg echt vreselijk…

Sja, helaas gebeuren zulke dingen meer dan dagelijks, op allerlei plaatsen in de wereld. Maar daarom is het nog niet minder erg.

wow wat erg !! belachelijk alleen maar omdat ze van iemand houd met een andere nationaliteit,

Zie je wel, van religies komen alleen maar narigheid =|

En meestal zijn vrouwen vaak het dupe <<

Echt erg, hier zie je hoe ver zoiets kan doorslaan…

Goed dat je ditverhaal op girlscene hebt gezet!
xx

Gelukkig ben ik Atheïst… echt te vreselijk dit…

Die mensen hebben inderdaad geen hart, ik snap ook niet hóe iemand dat kan doen. Erg hoor.
xx

Dat is echt erg…
Ik vind het ook echt gemeen dat haar oom heeft verraden en dat de politie helemaal niks deed!

Word er ff stil van …

Echt heel erg. Sommige mensen zijn echt zo verknipt. Inderdaad zoals ze al zeiden hebben die mensen geen hart. Hoe kunnen ze dat, dat meisje aan doen?

Dat is toch vreselijk! Wat harteloos, omg. :astonished:

:astonished: Wat erg! :frowning_face:

He bah wat vreselijk! & idd erg harteloos

Ik vind dit echt erg :open_mouth: Van al dat geloven krijg je alleen maar slechte dingen

Het zou je maar gebeuren!