MBO laboratoriumonderwijs

Hoihoi!

Ik zit op VMBO-T in mijn examenjaar en moet een opleiding (beginnen te) zoeken. Laboratoriumonderwijs leek mij wel leuk om te doen, kan iemand mij hier nog wat meer over vertellen? En of het heel moeilijk is?
alvast bedankt (:

Ja dat wil ik ook gaan doen! Had ik laatst ook een topic over gemaakt maar ik kreeg er niet echt reacties op. xD Laboratoriumtechniek bedoel je toch?

Upjeee.

ja laboratoriumtechniek of onderwijs. Had ook jouw topic gelezen, maar ging toch wat meer over doktersassistente :stuck_out_tongue:

Haha ja dat klopt, dat leek me ook leuk. Ik heb wel 6 opleidingen die ik wel doen, maar laboratoriumtechniek staat wel bovenaan.

Ik ben alleen benieuwd of je ook veel wiskunde en natuurkunde nodig hebt want daar ben ik niet zo sterk in haha.

Oh ik ga het vanavond aan mijn vragen! Die zit nu in haar 3e jaar geloof ik… en wilt hierna laboratoriumonderwijs HBO niveau doen. Je krijgt vanavond antwoord!

alvast bedankt wandeltakje! :grinning:

Aan je wie? Vriendin? :stuck_out_tongue:

Aah tof dankjewel! (:

Ik ga dit toch maar is meelezen, aangezien ik dit jaar ook een MBO moet kiezen

Up. (:

Ik heb zojuist een soort gelijk topic geopend, en zie nu pas deze staan, sorry (:

up (:

Ik heb die opleiding op MBO gedaan en ben nu bezig op het HBO!
Suc6 met je keuze!

ik ik ik ik doe dat! HAha.
ik zit nu in mijn 2e leerjaar dus ik kan er nu wel wat meer over vertellen ik had namelijk aan colourless al iets verteld maar ik wist toen nog niet zoveel over de verschillende richtingen maar nu wel! want je krijgt een proefperiode waarin je dat alle 4 gaat doen maar ik heb nu voor chemie gekozen.
dus wat wil je weten??:stuck_out_tongue:

Naja ik zal wel even een leuk verhaaltje houden xD:

Ik doe laboratoriumtechniek op het zadkine mbo dus! en zit nu in het 2e jaar.
Het eerste leerjaar kreeg ik de vakken: wiskunde, ict, chemisch rekenen, scheikunde, microbiologie, nederlands, engels en je krijgt projecten!
(weet niet of die projecten voor alle scholen zijn)
Alle vakken zijn echt niet zo moeilijk als je het maar goed bijhoud enz!
als je nog geen scheikunde hebt gehad is het wel moeilijk om scheikunde te gaan doen maar als je doorzettingsvermogen hebt is het wel gewoon te doen!
wij hebben dus projecten en dat is dat je een kwart jaar (4x per jaar dus) een project doet dan zit je in een groepje met 5/6/7/8 mensen. en daarmee moet je een plan gaan maken welke practicum je doet op welke dag je moet je resultaten allemaal in een map stoppen! van elk practicum moet je een klein verslagje maken (individueel!) en aan het eind van de periode moet je alle resultaten verzamelen van je projectgroepleden en daar een groot verslag van maken en een presentatie.
naja dit gaat bij scheikunde bij ons zo bij microbiologie moesten we ook een presentatie houden + verslag maken tegenlijk met die van scheikunde maar die kleine verslagjes elke week hoeven dan weer niet.
wel moet je als je practicum hebt elke week alles bijhouden in je labjournaal(schrift).

Als je dan naar het 2e jaar gaat krijg je een orientatieperiode.
je krijgt de eerste periode dan bijvoorbeeld de vakken microbiologie en klinische chemie en de tweede periode biochemie en scheikunde.
hier moet je ook steeds weer in groepjes werken enz.

Microbiologie = werken met bacterieen/virussen. wij kregen bijvoorbeeld een bacteriestam en dan moest je met behulp van allemaal testjes zien te achterhalen welke dat was.

Klinische chemie = in een ziekenhuis.
Je leert bloedgroepen bepalen, je krijgt allemaal testjes met bloed!:stuck_out_tongue: bezinkingssnelheid enz. en je leert wat iemand voor ziekte heeft als er een bepaalde uitslag uit krijgt. ook testjes met urine moet je doen voor diabetes enz.

Biochemie = Dingen met DNA doen.
Dit is heel ingewikkeld! je moet dan echt de kleinste eenheden pipeteren enz.! en dan moet je van een klein beetje DNA meer DNA maken. zo kan je bijvoorbeeld aantonen of het DNA op de crime scene van de man die opgepakt is enz.

Scheikunde = HEeel verschillend allemaal!
wij hebben kleurstoffen uit planten gehaald. Wij moeten het joodgetal van olieen bepalen = hoeveel dubbele bindingen olien hebben en of het nog goed is voor consumptie enz. maar je kan nog veel meer bedenken!!

En na dat half jaar gaan ze kijken met je cijvers en hoe je werkt bij het practicum nog eens kijken of je naar niveau 3 of 4 kan.
Bij ons zijn er heel veel naar niveau 3 gegaan!! Ik zit wel gewoon op niveau 4 en als je gewoon je best doet met de verslagen en gewoon inzet toont kom je er wel!

Zal ik dan ook maar even een toevoeging doen :wink:

Ik heb het MLO in Beverwijk op het Nova College gedaan…
Daar kreeg je het eerste jaar de standaard vakken van scheikunde, biologie enzo…
Aan het eind van het 1ste jaar kon je kiezen tussen medisch en chemisch.
Ik koos voor medisch en dan krijg je vakkan als klinische chemie en hematologie. Dit gaat vooral over ziekte beelde en over afwijkingen in het bloed en bloedbeeld.
Eind van het 2e begonnen met stage lopen tot halfverwegen het 3e… toen half jaar weer les en in het 4e het hele jaar stage en een afstudeeropdracht met presentatie.

Op het HLO is het iets anders…
Ik doe het HLO in Leiden en ik heb in het 2e jaar ingestroomd vanwege me MLO vooropleiding… Wel kies je of je in medisch of chemisch wilt instromen
In het 2e jaar krijg je allemaal standaard vakken als microbiologie, pathologie, immunologie enz.
Aan het eind van het 2e jaar kan je kiezen tussen 5 uitstroom richtingen in medisch en 2 in chemisch.
Dan ga je in het 3e jaar een half jaar je specialisatie doen en het laatste half jaar een minor.
In het 4e jaar doe je een eindstage in de richting van je specialisatie.

Zeker een hele leuke opleiding en echt aan te raden!! :grinning:

Als je vragen hebt dan hoor/lees ik het wel!

Succes!

Dank jullie wel allemaal! :grinning:
Ik hem vrijdag me intaketoets op het Zadkine en hoop dat ik toegelaten wordt!

Welk zadkine in rotterdam marconiplein?
daar zit ik namelijk en dan moet je maar even mijn verhaal lezen om te kijken wat je kan verwachten :stuck_out_tongue:

MBO Radius College in breda…
Maar die raad ik niet aan… Duss me eens als ik daar niets over vertel?? :’)
Als je er toch iets over wilt weten kan je het hier wel posten hoor, ik reageer wel :wink:

Ikzelf doe trouwens Microbiologie voor het afstuderen en ik vind het helemaal geweldig xD Ik ben echt zo’n persoon die er veel info over gaat opzoeken omdat ik het echt helemaal leuk vind :slightly_smiling_face:
Alleen heb ik nu een klinische genetica stage, die dus totaal niet aansluit, maargoed, terzijde… :wink:

Het moeilijkste vond ik de berekeingen, zeker die in het eerste leerjaar, omdat je daar nog alle vakken krijgt, Dus ook wat jou eigenlijk niet interessert :wink:
De praktijk is meestal heel leuk, aangezien we zelf mogen inplannen enzovoort.
Verder vond ik de vele bronnen die ik moest maken wel heel zwaar >_< zo ongeveer 90 bronnen in 8 weken, en die moest je dan ook nog allemaal nakijken… Marja, ook dat werd vanzelf minder :slightly_smiling_face:

Ik wil hierna sowieso nog HBO doen, omdat je dan meer mag en ik eigelijk graag onderzoek wil doen, diagnostiek vind ik iets minder…
En ikzelf ben van mening dat ik met MBO te weinig kennis heb, ondanks de vele bronnen…

ja Marconiplein. Is ook de enige zadkine waar je deze opleiding kan doen :stuck_out_tongue:

Haha ja dat dacht ik eigenlijk wel…
veel succes dan! mischien zie ik je nog eens:)