MBO/HBO verpleegkunde.

Hallo,

Ik zit nu op TL en ik moet dit jaar een keuze maken wat ik wil. Ik heb al eerder een topic over dokterassistente gemaakt, maar ik twijfel gewoon heel erg tussen alle opleidingen. Wel is het voor mij redelijk duidelijk dat ik iets in de zorg wil.

Ik wil dus misschien verpleegkunde gaan doen, maar ik ben benieuwd hoe mensen deze opleiding vinden? Ik had ook gehoord over een pro HBO-v opleiding. Dan haal je in 5 jaar je MBO en HBO diploma. Maar dat kon op een school in het noorden, dus ik moet nog maar even kijken of dat ook op de scholen kan waar ik dichtbij zit.

Maar zijn er dus meiden hier die MBO-v of HBO-v doen? (of pro HBO-v). Dan zou ik graag horen wat je van die opleiding vind! Wat doe je binnen de opleiding en met stages enzo? En wat voor vakken krijg je?

Als je een andere opleiding doet op MBO die met zorg te maken heeft hoor ik graag ook wel ervaringen haha want ik weet het nog niet echt goed. xD

Had de zoekfunctie al gebruikt maar kon niet iets recents vinden.

Ik doe nu MBO Verpleegkundige ( 1e jaar)(niveau 4)
Het is een hele leuke opleiding maar je moet je wel realiseren dat je ook veel dingen leert van Verzorgende ( niveau 3) dus ook veel wassen, leren hoe je een katheterzak verwisselt, ziekenhuisbedden opmaken,bedden opmaken met mensen er in, etc.

Ik doe nu stage bij gehandicapte ouderen en ik zeg het je; het is echt dankbaar werk; het is echt leuk!

^
Bedankt voor je reactie! Dat begrijp ik, dat zijn ook de ‘basishandelingen’ zeg maar of niet?

Moeten jullie ook elk jaar ergens anders stage lopen? Ik bedoel in een bejaardentehuis, dan weer in een ziekenhuis. Of mag je bijvoorbeeld wel elk jaar in een ziekenhuis maar dan op een andere afdeling?

Want ik zie mezelf nog niet gehandicapte ouderen wassen. Al heb ik wel diep respect voor de mensen die het doen! Maar ik zou graag in een ziekenhuis willen, omdat ik later misschien gespecialiseerd verpleegkundige wil worden, bijvoorbeeld diabeteverpleegkundige.

Yep; het eerste jaar is ook echt alleen basishandelingen (: ( iig bij mijn school)
(Ja en huishoudkunde, en anatomie en een beeje de basisdingen. Pas later in je opleiding ga je de verpleegtechnische dingen leren)

Het eerste jaar ga je sowieso bij ouderen, dus verpleeghuis. Pas in het tweede jaar mag je naar het ziekenhuis gaan ( zou ik niet doen, want als je het derde/vierde jaar gaat dan weet je veel meer en mag je ook veel meer doen(: ). Bij mijn school gaat iedereen sowieso een keer het ziekenhuis in, dus ik denk dat het ook bij andere scholen is.

Bij mijn ‘huis’ hoeven we niemand echt te wassen, alleen ‘begeleiden’ ( dus erbij staan zodat ze weten dat als ze vallen dat wij dan in de buurt zijn. ) Maar ik heb ook alleen licht gehandicapten mensen, Mensen die gewoon niet voor zichzelf kunnen zorgen en een laag IQ hebben ( ze kunnen zich natuurlijk wel verbaal uiten maar ze hebben eigenlijk alleen zicht op zichzelf en heel veel dingen moet je ze echt bij helpen;) Het is heel moeilijk om uit te leggen maar ze liggen echt niet 24/7 in bed, ze kunnen gewoon zelf eten en kwijlen niet.
Hele lieve en dankbare mensen.
Ookal zijn gehandicapten niet mijn ding, ik ga ze echt missen als ik weer naar school moet!

(Haha; een soort van reclame voor gehandicaptenzorg x3)

Haha oke nou ik ben al een stuk wijzer geworden, bedankt. :grinning:

Mooi dat je het leuk vind. Dan klinkt het best leuk ja zoals jij het zegt, ik heb ook wel eens bij demente bejaarden een stukje van mijn stage gedaan. Was heel erg eng af en toe maar er zaten hele leuke mensen bij.

Maar als je in het tweede jaar wel in een ziekenhuis gaat, mag je dan het derde en vierde jaar ook? Alleen dan op een andere afdeling? Want dat lijkt me echt leuk. Ook wel zwaar (vooral mentaal). Wat wil jij precies worden dan? In een verpleeghuis, ziekenhuis of ergens anders?

Ik zit in mijn laatste jaar van MBO verpleegkunde. Ik ben begonnen met een periode school, dit waren 20 weken. Hierbij kreeg je alle basisstof. Denk aan basiszorg en verschillende doelgroepen. Hierna ging ik een periode van 20 weken op stage in een verzorgingshuis. Hier leer je echt alles vanaf de basis.

Daarna ben ik op stage gegaan in een verpleeghuis en mijn volgende stage was ook weer in een verpleeghuis, je kunt veel zeggen maar hier leer je echt het meest! Ik begon mijn opleiding van ik wil in het ziekenhuis en noooit met gehandicapten. Nu ben ik met mijn laatste stage bezig bij zwaar gehandicapte cliënten en ik wil niet meer weg!

Ik betwijfel of ik ooit in het ziekenhuis terecht kom, ik heb nog geen idee. Je moet alle doelgroepen leren kennen en zo vind je er echt wel 1 die je onwijs leuk vindt!

Als je vragen hebt hoor ik het wel !

Een verzorgende (niv 3) en verpleegkundige (niv 4) is bijna hetzelfde. Een verpleegkundige voert alleen iets meer verpleegtechnische handelingen uit maar voor de rest doen ze precies het zelfde!!

Dementerende; Zo dan wordt je ook gelijk in het diepe gegooid! Maar zoals je het zelf zegt het ligt echt aan de mensen en hun buien of het leuk is of niet.

Dat laatste ligt aan je school of je twee keer naar het ziekenhuis mag gaan. Bij mij hebben ze gezegd dat ze heel weinig plaatsen hebben in het ziekenhuis en dus geven ze die aan de 3&4e jaars ( ook omdat ze meer ervaring hebben)
Maar als ik jou was dan zou ik gewoon het laatste jaar naar het ziekenhuis gaan want , je bent er ten eerste een stuk langer, je hebt veel meer ervaring en je hebt meer kennis.
Maar in een verpleegtehuis of een woonvoorziening is het ook heel leuk hoor! ( ook een stuk minder zwaar dan ziekenhuis) Je krijgt dan echt een band met die mensen. En dat is voor mij heel belangerijk.

Ik weet nog niet wat ik wil worden maar ik wil sowieso verpleegkundige worden , ik ga hierna HBO-V doen en misschien ook nog opleiding Woonbegeleiding ( MBO niveau 4) ; Ik wil het liefste niet in het ziekenhuis aangezien de mensen daar meestal tijdelijk liggen en je dan vaker een minder goede band hebt dan als je in een verpleegtehuis of woonvoorziening werkt (:

Dank jullie wel voor de reacties. :slightly_smiling_face: Ik heb al een veel beter beeld gekregen.

yvonnes @ Wil je hierna ook nog naar het HBO of niet? En verschilt het MBO veel van de middelbare of is het niveau wel ongeveer gelijk? Moet je ook zelf je stage regelen of krijg je van school een adresje? Sorry dat ik zoveel vraag haha. :stuck_out_tongue:

VAMPIREzombie @ Ja indd bij die dementerenden was ook best heftig. We moesten ze ook nog een handmassage geven en nagels lakken, en ik was met nog een meisje tussen 4 dementen zonder begeleiding ofzo, die kwam af en toe langs. Was voor Zorg&welzijn vorig jaar en voor stage.

Ik snap wat je bedoeld, jij vind het leuk om een band te hebben met die mensen. Dan kun je wel het beste in een verpleeghuis ofzo ja, van mij hoeft het eigenlijk niet zo. Het lijkt mij gewoon leuk om het verblijf voor mensen die in het ziekenhuis liggen zo prettig mogelijk te maken, en met verschillende ziektebeelden etc. bezig te zijn.

Weet wel dat je lijken moet wassen. Klinkt heel stom maar dat hoort er ook bij.

Je hoeft helemaal geen overleden mensen te wassen als je dat niet wilt! Je kunt hierin zelf je grenzen aangeven.

Ja, ik wil hierna naar het HBO, niet omdat er dan veel meer te leren is maar gewoon omdat ik dat in m’n hoofd heb. Er zijn niet meer handelingen die je leert op het HBO. Op het HBO krijg je meer leidinggevende taken en management. Je verdient als verpleegkundige hetzelfde.

Mijn school regelt de stageperiodes. Maar ik weeet bijvoorbeeld dat het bij andere scholen niet zo gaat. Dit ligt aan de school zelf. Het is erg belangrijk dat je de basiszorg goed aanleert. Dit pas je namelijk iedere dag toe.

Ik heb op de afdeling somatiek en psychogeriatrie gewerkt en nu weet ik wel dat de psychogeriatrie toch niets voor mij is. Ik vond het een leuke stage maar meer ook niet. Ik loop nu met gehandicapten en dit is echt mijn ding. Mijn cliënten zijn allen op een leeftijd van 65+ maar functioneren op een leeftijd van 1 a 2 jaar.

Ik zelf wil graag later kinderverpleegkundige of longverpleegkundige worden. Of op een short stay afdeling.

Als je nog wat wilt weten hoor ik het wel :wink: