Mayonaise en bier ( Hoe kun je je leven zien? )

[i]Het topictitel is een beetje vaag. Maar als je het onderstaande verhaal leest, zul je het begrijpen :wink:. Kijk jij ook zo soms naar je leven?
Hier kan je discussiëren


Wanneer dingen in je leven haast teveel voor je worden, wanneer 24 uren in een dag voor jou niet genoeg zijn, denk dan aan de mayonaisepot en het bier.

Een leraar stond voor zijn klas. Er stonden allerlei dingen voor hem op zijn bureau. Toen het lesuur begon, pakte hij zonder woorden een grote, lege mayonaisepot en deed hem vol met golfballetjes. En toen de pot tot de rand gevuld was, vroeg hij de jongeren of de pot vol was. Ze zeiden: ‘Ja.’

Toen pakte de leraar een doos met kleine kiezelsteentjes en goot die uit in de pot. Hij schudde de pot een beetje, en de kiezelsteentjes rolden in de open plekjes tussen de golfballetjes. Toen vroeg hij zijn leerlingen opnieuw of de pot vol was. En ze beaamden het.

Nu pakte de leraar een doos met zand en goot hem uit in de pot. En natuurlijk, het zand vulde alles verder op. En weer vroeg hij of de pot nu vol was. En weer zeiden ze: ‘Ja, nu is de pot vol.’

Daarop nam de leraar twee blikjes bier van de tafel, maakte ze open, en goot ze leeg in de pot. En het bier vulde de ruimte tussen de zandkorrels. De jongeren lachten.

Toen het weer rustig was zei de leraar: ‘Deze pot staat voor je leven. De golfballetjes zijn de belangrijke dingen in je leven - je familie, je kinderen, je gezondheid, je vrienden, je grootste hobby. Het zijn de dingen die zo belangrijk voor je zijn, dat wanneer al het andere in je leven er niet meer zou zijn, maar dit nog wel, je leven nog steeds meer dan genoeg de moeite waard zou zijn.’ De kiezelsteentjes zijn de andere dingen die er toe doen - zoals je werk, je huis, je auto. Het zand is al het andere, de kleine dingen.

Wanneer je het zand eerst in de pot doet, is er geen ruimte meer voor de kiezelsteentjes of golfballetjes. Dit geldt ook voor je leven. Wanneer je heel de dag al je tijd en energie geeft aan de kleine dingen, zul je nooit ruimte of tijd hebben voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Let op de dingen die belangrijk zijn voor je geluk in je leven. Speel met je kinderen. Neem tijd om naar een dokter te gaan wanneer je je niet goed voelt. Neem je partner mee uit eten. Neem tijd voor ontspanning. Er zal altijd tijd zijn om je huis te poetsen, of om boodschappen te doen. Zorg eerst voor de golfballetjes, de dingen die er echt toe doen. Stel je prioriteiten - de rest is zand.

Toen hij uitgesproken was, bleef het een poosje stil. Toen stak een van de leerlingen haar hand op en vroeg waar het bier voor stond. De leraar glimlachte. 'Ik ben blij dat je dit vraagt. Het laat je zien, dat hoe vol je leven ook lijkt te zitten, er altijd ruimte is voor een paar biertjes. '[/i]

Haha, vooral die laatste zin xD

Haha, leuk verhaal! toen ik de topictitel las, dacht ik indd ; wtf ? :face_with_raised_eyebrow:

[i]Haha, ik had al verwacht dat de meesten zoiets hadden van; Wtf?

Maar, volgens dit verhaal, kan je ook zo naar het leven kijken :slightly_smiling_face:.
Ik vind het best cryptisch, maar mooi.[/i]

er zit wel een deel van waarheid in ja :stuck_out_tongue:

Heel leuk en goed stuk :grinning:
Zet me een beetje aan het denken… Want het klopt wel wat er staat. Zelf geschreven?

grappig, vooral die laatste zin :grinning:

x

Ik weet niet wie het heeft geschreven… Maar het stond nog op mijn computer. En ik dacht na toen ik dit las.

uhh oke? grappig

haha leuk,
zit wel wat in ja ^^

Leuk gevonden^^

Hahaha leuk geschreven

Haha, er zit wel een kern van waarheid in!

ik vind hem leuk

deze uitleg heb ik een keer gehoord in een kerk ofzo…
maar dan water in plaats van bier :stuck_out_tongue: :grinning_face_with_smiling_eyes:

Leuk verhaal! Er zit idd waarheid in =) ik plaats hem even op mijn hyves xD

EDIT: Ik had mijn mening nog niet echt uitgelegd xD

Ik heb de laatste dagen eigenlijk wel door gekregen dat het om andere dingen gaat dan studie en een goeie baan en geld… Dat er andere dingen zijn om te onderhouden en dat dat je leven is. Want anders lig je straks op je sterfbed en kijk je terug op je leven, en zie je alleen dat je voor je carriere bent gegaan, en niks van het leven hebt gemaakt… Dat zou ik zonde vinden. Dus nu wil ik gewoon er het beste van maken, wel op een wijze manier (wel met studie enzo), en niet teveel zorgen maken. Levensgenieter =)

Ik kende hem al, maar het is een leuk verhaal ja :]

Ik heb um wel is vaker gelezen, maar hij blijft idd goed.

Ik kende hem al en ik vind het een goed verhaal :grinning:

Ik kende hem alleen met koffie xD Altijd plek voor koffie :grinning:!