Mannelijke gynaecoloog

Ik ben benieuwd wat jullie vinden van een mannelijke gynaecoloog?

Ik was dus net bij de gynaecoloog omdat ik klachten ervaar voor en tijdens mijn menstruatie. Toen ik werd opgehaald, zag ik dat ik een “oude” man had, dat heb ik weer dacht ik. Ik voel me fijner bij een vrouw en heb het idee dat een vrouw het ook beter snapt.

De man begon meteen over condooms, over veilig vrijen, terwijl ik had gezegd dat ik geen hormonen wil, want eerstegraads familielid onder 40 heeft kanker gehad en zijzelf heeft ook een eerstegraads familielid onder 40 met kanker gehad. Daarom zei mijn huisarts van, liever geen hormonen, ivm borstkanker.
Dit deel niet citeren aub

Wat later begon hij over bloedverlies, terwijl ik het daar helemaal niet over had, Ik wilde graag iets, waardoor ik minder klachten ervaar en hij snapte niet wat ik bedoelde. Ik voelde mij helemaal niet fijn bij die man.

Daarom denk ik, waarom bestaan er mannelijke gynaecologen? Ik snap dat ze mannen het niet kunnen verbieden, maar toch heb ik het idee dat ze niet helemaal weten over het vrouwelijk lichaam oid.

Toch echt onzin. Het geslacht maakt echt niks uit of een arts goed of slecht is. Ook vrouwelijke gynaecologen kunnen erg slecht zijn en de plank compleet mis slaan.

^^Dat klopt. Maar ik heb toch het idee dan mannen het vrouwelijk lichaam niet echt begrijpen. Ik denk dat mannen niet weten hoe het is om ongesteld of zwanger te zijn :sweat_smile:

Natuurlijk bestaan die. En ze doen hun werk vaak net zo goed.

Wel zijn er vrouwen die een voorkeur hebben voor een vrouwelijke dokter/gynaecoloog, omdat het voor hen soms iets makkelijker praat. Daar hoor jij dus bij. :slight_smile:

Ik vind dat het weinig uitmaakt, het ligt veel meer aan de persoonlijkheid

Er zijn ook genoeg vrouwen die niet weten hoe het is om zwanger te zijn, trouwens.

En wat vinden jullie van een vrouwelijke urologie (die dus ook expert is in mannelijk voorplantingstelsel)
En een non-binaire diëtist? Of een trans-vrouw psychiater?

Het gender doet er toch niet toe? Als ze werk goed doen (dus geen dokter die zegt dat je je aanstelt) en er van genieten (van het werk), dan is dat toch jouw laatste zorg?

Ik heb 3 gynaecologen gehad, waarvan er 2 man. Ik vond ze allemaal even goed. Los daarvan: als ik het goed begrijp ben je op zoek naar anticonceptie zonder hormonen of met veel minder hormonen? De koperspiraal heeft geen hormonen, maar geeft over het algemeen meer bloedverlies. De Kylena spiraal (heb ik) heeft dan weer minder hormonen dan de Mirena. Voordeel is dat de hormonen meteen afgegeven worden aan de baarmoeder in plaats van dat het door het lichaam heen circuleert. De spiralen bevatten in ieder geval minder hormonen dan de pil.

Ik snap je standpunt over hormonen aangezien je familieleden, ik worstelde er zelf ook mee. Je moet voor jezelf de afweging maken…

Toevoeging:

Het klinkt wel alsof die man in kwestie jou niet echt kon helpen, je niet goed begreep of misschien was jij zenuwachtig.

Als je veel last hebt van klachten rondom menstruatie en anticonceptie is geen optie, dan is het de moeite waard om PCOS of endometriose uit te sluiten. (Mits het pijnklachten zijn)

Ja, het ging mij niet om het gender, maar om het geslacht. Ik weet ook niet wat ik dus dan van een vrouwelijke urologie vind. Het is iets wat je zelf niet hebt en dus er moeilijk in kan verplaatsen.

Ik zeg ook niet dat mannen per se slecht zijn als gynaecoloog, ik wilde alleen mening weten over een mannen die gynaecoloog worden :sweat_smile:

Ik denk ook dat ik net pech heb gehad dat ik net een man had die totaal langs mij heen praatte

1 like

Ik snap je wel, ik heb het ook altijd een vreemd idee gevonden dat een man zich zou willen specialiseren hierin. Ik voel me meer vertrouwd bij een vrouwelijke gynaecoloog, en heb bijvoorbeeld ook liever een vrouwelijke huisarts. Maar dat is wel echt een gevoelsdingetje, ik ben niet van mening dat vrouwelijke gynaecologen of huisartsen beter zijn dan mannelijke. Er zijn bijvoorbeeld helaas genoeg vrouwen die mijn (vermoedelijke) endometriose en gebrek aan kinderwens niet serieus nemen.

1 like

Als je het een vreemd idee vind dat een man zich wil specialiseren als gynaecoloog, dan heb je meteen mooi bewezen hoeveel stigma op seksualiteit zit. Het maakt niks uit, maar toch vind jij het een vreemd idee. Dat zegt dus vooral iets over hoe jij dit ziet.

Ik vind het eerder ‘vreemd’ in de zin van dat verreweg de meeste vrouwen zich nu eenmaal meer comfortabel voelen bij een vrouwelijke gynaecoloog dan bij een man. In de gehele gezondheidszorg zie je dat mannelijke zorgverleners worden geweigerd door vrouwelijke patiënten wanneer het ‘intiem’ wordt, vaak wegens trauma’s en seksueel misbruik in het verleden. Dat zie ik ook bij mij op werk en daar proberen we als collega’s onderling altijd zo veel mogelijk rekening mee te houden.
Als dit specialisme je roeping is moet je er zeker voor gaan, wat je geslacht ook mag zijn. Maar als ik een man zou zijn, zou ik niet snel voor een specialisme kiezen dat zich richt op de vrouwelijke geslachtsorganen. Het is voor veel vrouwen al een heel intiem en ongemakkelijk onderwerp, zelfs als de arts een vrouw is. En als hulpverlener lijkt het me uiteraard vervelend om bij voorbaat al afgewezen te worden door een patiënt door iets waar je niks aan kan doen, terwijl je wel gewoon je werk goed doet.

Ik snap het op zich wel hoor. Ik heb 1 keer eerder bij de huisarts met m’n poes open gelegen en was toch wel blij dat dit een vrouw was. Heeft te maken met vertrouwen denk ik