manipulerende vriend?

Hey meiden!

Ik wil even iets van me afschrijven.
Ik ben een meisje van 19 met een lieve vriend van 20 waarmee ik 1,5 jaar mee samen ben. Hij is op zich wel lief, alleen als hij ‘dipjes’ of slecht gezind is vind ik dat hij het enorm op mij uitwerkt. Ook als hij zijn zin niet krijgt durft hij grover tegen mij te doen.
Hij heeft net zoals anderen dipjes, maar in plaats van dan met mij te praten als een normaal persoon
doet hij grof tegen mij en verwacht hij dat ik achter zijn gat blijf aanlopen om hem ‘beter te doen
voelen’ anders ben ik er niet voor hem enzo. Dan begint hij te zeggen dat hij niet goed genoeg
is voor mij, dat ik misschien bij de verkeerde zit, hem snel opgeef, ik hem laat vallen als ik er niet op
inga…Nu wou hij dat ik met zijn familie ging eten op kerstavond, maar ik zie dat niet zitten omdat die mensen een andere taal spreken die ik niet versta en zij niet zo goed Nederlands kunnen. Ik zit daar dan ook niet op mijn gemak omdat ik ze moeilijk kan verstaan of niet kan meepraten in het gesprek. Hij vond dat natuurlijk belachelijk en begon mij meteen schuldgevoel aan te praten dat we dan ‘meteen ook ons trouwfeest gescheiden moeten houden’ en weer heel het gedoe dat hij niet goed genoeg is. Ik zit nu ook midden in de examens waar ik veel voor moet studeren omdat ik toch wel een redelijk zware studie doe, dan is hij ook al op zijn tenen getrapt omdat ik hem dan minder ga zien.
Hij kan ook zo totaal onverwacht gemeen uit de hoek komen, wat meteen de sfeer verzuurt. Ik zei laatst dat ik mensen met donker haar en lichte ogen super knap vind omdat dat zon contrasterende
combinatie is. Hij antwoordde daar dan op van dat ik maar een ander moet zoeken omdat hij donker
haar en donkere ogen heeft. Dit was dan echt gemeend gezegd, niet als een grap. Ik heb die reactie
totaal niet zien aankomen.
Het is alsof hij mij iedere keer wil kwetsen of omlaag halen omdat hij zich niet goed voelt.
Ik weet niet zo goed wat ik ermee moet, ik heb al paar keer geprobeerd om het uit te maken met hem
maar hij wil me niet loslaten. Ik wou dit niet zomaar, ik praatte er al aantal keer over met hem dat ik dat niet oké vind, maar blijkbaar laat het hem koud.
Zijn attitude tegenover mijn studies en mijn thuissituatie staat hem ook niet aan. Hij gaat volgend jaar
al werken en hij wil samenwonen, weekendjes weggaan… Ik wil dit niet omdat ik het nog te vroeg vind
en ik kan niet zomaar zo vaak weggaan juist omdat ik zoveel moet studeren. Het deert hem niet, hij
ziet het niet zitten dat we geen weekenden weg gaan.
Bijkomend mag mijn moeder hem niet en ziet ze mij liever met iemand anders.

Ik zou graag een mening hebben van mensen die buiten de situatie staan en misschien mij kunnen
vertellen wat zij zouden doen in zo’n situatie. Hij praat me precies heel de tijd een schuldgevoel aan
als hem iets niet aanstaat. Sorry voor zo’n lang verhaal.

Groetjes

Als ik lees wat je over hem zegt denk ik dat een beetje hulp(praatpersoon, therapie) hem niet verkeerd zou doen. Het klinkt alsof hij vooral issues met zichzelf heeft. Maar hier hoef jij de dupe niet van te worden, en je studie ook niet, dat zou pas zonde zijn! Ook denk ik, 1,5 jaar samen, dat vind ik nog echt kort om het al uit te willen maken en zo behandeld te worden. Het is overigens nooit oké om zo behandeld te worden, maar als het na 1,5 jaar al zo is, hoe is het dan over 5 jaar als het blijft verergeren?

Zijn vorige vriendin heeft hem bedrogen en hij werd gepest, alsnog hoeft dat toch niet te betekenen dat hij zo’n attitude tegenover mij kan hebben? Ik werd ook gepest, zie ik mezelf niet zo bezig tegen hem :hammer:

-

Hij zet me tussen mijn mam en hem. Mijn moeder heeft bijvoorbeeld graag dat ik op tijd thuis ben en dat we samen avondeten. Ik heb daar geen problemen mee, ik heb het gezellig met haar en anders lig ik met hem toch heel de avond niets te doen. Maar dan houdt hij mij tegen met het ‘argument’ dat ik AL 19 ben en niet zo naar mijn moeder hoef te luisteren. Als ik dan toch naar huis wil laat hij toch wel zien dat hij er niet mee gediend is, dan loopt hij met een lang gezicht en is hij kortaf.
Ik ben onlangs op weekendje geweest met mijn vriendinnen, heb ik heel het weekend mogen aanhoren dat ik hem niet genoeg aandacht geef of niet op de juiste toon app, te droog ben etc.

Echt, ik zou het uitmaken. Toen ik las “hij is op zich wel lief” gingen mijn alarmbellen al rinkelen. Het klinkt niet als een gezonde relatie.

/

/

/

/
(Wegens privacy redenen wil ik dit bericht liever weg hebben :slightly_smiling_face:, wilde wel helpen)

Je zegt dat het hem niet deert dat je veel moet leren voor je studies en wat er met je thuis situatie is, maar jij moet wel altijd voor hem springen voor het kleinste ding. Ook heb je het al proberen uit te maken, maar dat ging niet omdat hij je niet wou loslaten.

Dat was ook zo met mijn ex en ja het is mijn ex omdat ik het echt kots beu was om altijd de ‘slechterik’ te zijn en achter hem aan moest rennen omdat hij anders ook al die dingen zei zoals jouw vriend en dreigde met van alles en nog wat. Mijn ex was ook lief, maar enkel als hij zijn zin kreeg zoals jouw vriend.

Ik zal je nu vertellen dat ik me al 100x beter voelde toen ik hem dumpte en een tijdje later nóg 100x beter voelde toen ik iemand leerde kennen die daadwerkelijk om me gaf, me hielp met mijn studies, me motiveerde om te leren en waardoor ik dit jaar mijn bachelor ga halen! Hij zegt altijd “Je studies gaan voor, als je vandaag tot minstens dit hoofdstuk komt dan gaan we vanavond een serie kijken!” en zulke dingen doe ik dan ook voor hem. Hij troost me als ik me slecht voel zelfs als hij zich slecht voelt, we spreken 1 keer per week af aangezien we genoeg tijd in school moeten steken en als het een keertje niet doorgaat dan is dat jammer en dan doen we de week erop iets extra leuks etc.

Dus blijf niet bij deze manipulatieve man/jongen, hij geeft niet om je aangezien hij enkel op je aandacht uit is. Iemand die met je wilt trouwen die doet er alles voor om zijn meisje gelukkig te maken: een keertje minder afspreken zodat ze goede punten haalt, haar belonen voor goede punten, haar niet afzeiken als het slecht met hem gaat,… Je verdient echt een betere partner!
Probeer deze keer wat sterker te zijn als je het uitmaakt, kies voor JEZELF! Ja, het is lastig en pijnlijk, maar het is veel pijnlijker als hij je leven/studie/… verwoest. Kies echt voor jezelf, voor een goede toekomst.

Eerlijk? Wat een kinderachtig stuk vreten.

Ik heb geprobeerd duidelijk te maken dat het genoeg is geweest en dat onze relatie niet meer verder gaat gaan. Hij wil dit dus niet accepteren en stuurt mij bijna heel de dag al enkele dagen enorm lange berichten met redenen waarom hij nog een kans zou moeten krijgen omdat hij ze nog verdient. Hoe dring ik tot hem door dat hij geen hoop meer moet hebben dat wij nog samen gaan zijn?

Blijf op je strepen staan. Wat er ook gebeurd, hij zal zijn manipulerende trucjes naar boven halen en alles proberen maar geef niet toe.

Het zal uiteindelijk wel doordringen.

Hem overal blokkeren, anders ligt de keuze wanneer het contact stopt vooralsnog bij hem en daar zal hij gebruik van maken, en als hij je op komt zoeken dan heel duidelijk maken dat hij weg moet gaan en als hij weigert dat je anders de politie belt. Maar hopelijk komt het niet zover hoor.

Wees heel duidelijk er in. Helaas als dit alles over is dan kan het zijn dat je hem gaat missen en dat je de neiging krijgt naar hem terug te gaan maar doe dit alsjeblieft niet hoe moeilijk het ook is. Je mag altijd contact met me opnemen en heel veel succes.

Jij gaat niet tot hem doordringen. Hij zelf zal moeten besluiten dat jij hem niet ‘verdient’. Volgens hem dan. Dat kan hij net zo goed alleen doen.

Toen ik het verhaal las, dacht ik dat je redenen zocht om het niet uit te maken, maar als ik je reacties lees zoek je eigenlijk manieren om van hem af te komen?

Uitmaken, duidelijk maken dat je geen contact wilt en hem ook niet meer wilt zien (en dit ook niet meer gaat gebeuren) en hem blokkeren op alles. Werkt alleen als je je poot stijf houdt dus niet toegeven!

Zeg tegen hem dat je het uitmaakt en dat je hem geen berichten meer stuurt en blokkeer hem.