Hallo sprankelende cupcakejes!
Laatst heb ik een documentaire gezien, Generation Like, waarin de vraag “is social media een middel voor empowerment, of worden we gemanipuleerd?” wordt gesteld. Aan de ene kant is het natuurlijk empowering, een krachtbon. Dankzij social media kunnen we communiceren met onze vrienden en familieleden in het buitenland, en op grootschalig niveau wordt het ook steeds makkelijker om te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan de occupy movement. In de documentaire wordt Liam laten zien, een jongen met muzikaal talent. Een bedrijf, genaamd the audience, helpt hem om hem bekender te maken. Dit doen ze door bijvoorbeeld bekende youtubers in zijn video’s te plaatsen, zodat hun fans zijn filmpjes gaan bekijken. Allemaal positieve eigenschappen dus.
Acteur Ian Somerhalder komt er ook in voor. In de documentaire wordt laten zien hoe een bedrijf zijn Facebook account managed. Dit bedrijf bepaalt wanneer welke foto’s worden geplaatst, maar kan bijvoorbeeld ook zien welke merken de volgers van Ian hebben geliked. Dit is dan weer interessant voor deze merken. Mensen die Ian leuk vinden zijn waarschijnlijk fan van the Vampire Diaries, en die doelgroep bestaat waarschijnlijk uit voornamelijk jonge meiden. Met deze informatie kunnen merken hun marketing strategie aanpassen.
Ook wordt een meisje genaamd Ceili laten zien. Zij is een grote Hunger Games fan en om dit te bewijzen verzamelt ze sparks. Deze sparks kan je krijgen door Hunger Games gerelateerde dingen te delen, te liken, te retweeten enzovoorts. Ceili zegt dat ze hier vijf uur per dag mee bezig is, en dat ze aan het eind van de dag last van haar vingers heeft. Maar dit is het allemaal waard, want zo kan ze laten zien dat ze een serieuze fan is. In mijn ogen ziet het er uit alsof ze vijf uur lang bezig is met gratis marketing.
Waarschijnlijk volgen ook jullie bekende personen op internet, of kennen jullie deze zelfs persoonlijk. Wat opvalt is dat deze mensen gesponsord worden door grote bedrijven. Beautybloggers die gratis make-up toegestuurd krijgen bijvoorbeeld. Waar het eerder nog ‘cool’ was om iets voor jezelf te bereiken, lijkt het tegenwoordig juist de bedoeling te zijn om zoveel mogelijk merken achter je te hebben staan.
Wat vinden jullie hiervan? Worden wij genept waar we bij staan, of is de verandering die hier plaats vind eigenlijk helemaal niet erg? Wisten jullie dat Facebook onze data verzamelt en dit gebruikt voor marketing doeleinden? Vinden jullie dit erg, waarom wel/niet? Ik vond het een zeer interessante documentaire en ben benieuwd wat jullie visie hierop is!