leuk vogeltje

hoii,
weten jullie ook een leuk vogeltje die alleen leeft die ongeveer 15 jaar of ouder word en die lief is van knuffelen houd en die aanhankelijk is?
groetjess

een dwerg papegaai schijnt heel afhankelijk te zijn. Google anders even op agapornis. Schijnen hele leuke beestjes te zijn.
Ik heb zelf twee parkieten maar het lukt mij niet echt om ze tam te maken, dus ik weet ook niet of je daar mee kan knuffelen maar als ze tam zijn kan je er we mee spelen.

Okee, hier komt een heel verhaal, maar hopelijk heb je er wat aan :slightly_smiling_face:

In princiepe zijn alle vogels groepsdieren (Ik weet alleen dat je forpussen vaak beter alleen kunt houden, maar die zijn een uitzondering). Je kunt ze wel alleen houden, maar dan moet je iedere dag genoeg tijd nemen om ze aandacht en tijd buiten hun kooi te geven. Een vogel moet iedere dag minimaal anderhalf uur vrij kunnen rondvliegen en met je spelen. Liefste langer dan dat! Een vogel die je alleen houdt, is vaak wel makkelijker tam te maken, omdat ze dan meer op mensen gericht zijn. Maar je zal nooit een complete vervanger zijn voor een soortgenoot
Denk bij het knuffelen van een vogel trouwens niet aan vasthouden in je handen en overal aanraken, maar aan hun kop en nekje kriebelen met je vingers. Echt knuffelen kan je met vogels namelijk niet! Voor vogels is aangeraakt worden op hun lichaam onderdeel van paringsgedrag, een soort voorspel. (Met uitzondering van het aanraken van hun kop en nek dus) Doe je dit wel, dan kun je grote gedragsproblemen veroorzaken bij je vogel!

Een oud-huisgenoot van mij heeft een agapornis. Het is een heel leuke vogel die graag bij je zit, maar het is niet echt een knuffelaar. Zijn agapornis zit alleen, omdat hij niet met andere soortgenoten kan omgaan. Daarnaast is de kooi bij hem thuis altijd open als hij zelf thuis is, dus de agapornis heeft iedere dag meerdere uren de vrijheid om buiten zijn kooi te zijn.
Hoe aanhankelijk een vogel is verschilt wel echt van vogel tot vogel hoor, dus er zijn ook zat agapornissen die wel graag knuffelen!

Zelf heb ik een valkparkiet (wat geen parkiet is, maar een kleine variant van de kakatoe) die dan weer wel superaanhankelijk is en het liefste de hele dag bij mensen op de schouder zit en gekriebeld word. Maar ook bij valkparkieten (en dus bij alle vogelsoorten) verschilt het van vogel tot vogel. Ze hebben allemaal hun eigen unieke karaktertjes! Ik heb nu maar 1 omdat ik niet wist welk geslacht hij was (inmiddels via DNA erachter gekomen dat het een mannetje is) en ik nog geen geschikt maatje voor hem heb gevonden. Zodra ik dat wel heb, kan mijn valkparkiet me helpen met het handtam maken van de tweede, want ze leren heel erg veel en snel van elkaar!


Het beste kun je je goed inlezen over verschillende parkieten en dwergpapegaaien, en zien welke vogel je het leukste natuurlijke karakter vind hebben. Dan kun je op zoek gaan naar een goede fokker die zijn jonge dieren veel aandacht geeft vanaf het moment dat ze uit het ei gekomen zijn, want op die manier krijg je vogels die het makkelijkste ‘handtam’ te maken zijn. (Dit betekent dat ze niet alleen gewend zijn aan mensen, maar bijvoorbeeld ook opstappen op je hand of vinger) Sommige fokkers kunnen een jonge vogel ook handtam voor je maken, zodat je dit niet helemaal zelf hoeft te doen. Vaak doen ze dat dan op verzoek.

Als je interesse hebt in het houden valkparkieten, mag je me altijd een PM sturen met vragen. :slightly_smiling_face: