lastige kwestie uni

Hee meiden,

Ik zit momenteel in mijn vwo examens en heb mij ook ingeschreven bij een studie aan de universiteit.
Deze studie heeft geen decentrale selectie. Het enige wat je verplicht moet doen zijn 2 matchingsdagen, een dag meelopen en een dag een toets. Hierna kan de uni je een positief of negatief studieadvies geven, maar ze kunnen je niet afwijzen.

Nu komt het probleem: een van deze matchingsdagen valt onder mijn vakantie. Deze vakantie heb ik al geboekt voordat ik me ingeschreven heb voor deze studie of uberhaupt wist dat ik deze studie wil gaan doen. Ik wist toen dus al helemaal niet dat precies tijdens mijn vakantie een van de matchingsdagen zou gaan vallen. Anders had ik hier natuurlijk rekening mee gehouden. Het boeken van de vakantie was begin maart en eind april heb ik me ingeschreven.

Ik heb dit aangekaart en verschillende keren gebeld, maar het is een ‘‘procedurekwestie’’ dus ze kunnen voor mij geen uitzondering maken en dat komt er dan op neer dat ik de studie niet kan doen.

Ook kan ik mij voor geen andere studie meer inschrijven (deadline was 1 mei) en dit is geen geldige reden om mijn vakantie te annuleren. Daarbij komt ook nog dat mijn examens niet super gaan, dus het wordt echt heel spannend of ik slaag of zak. Stel ik annuleer mijn vakantie (+ ben ik mijn geld kwijt) om naar de matchingsdagen te gaan en ik zak toch is dit helemaal zuur. Geen vakantie en geen studie en geld weg.

Wat zijn mijn rechten hierin? Kan het mij echt kwalijk worden genomen dat ik afwezig ben, terwijl ik het toen nog niet wist? Het kromme is al helemaal dat ik als ik bijvoorbeeld op de toets niks zou invullen, ik toch die studie zou kunnen doen, puur omdat ze me niet kunnen weigeren.

Je reis annuleren kan toch ook pas last minute, weet je niet dan al of je bent geslaagd? Of misschien dat je dan al een veel beter idee hebt of je geslaagd bent of niet dat kan misschien je keuze makkelijker maken. En kan je niet iemand anders stiekem voor jou laten komen die twee dagen?

@cottoncandy Nee, de matchingsdagen en mijn vakantie zijn voor de examenuitslag… En het gaat slechts om één van de twee dagen, bij de ene kan ik gewoon aanwezig zijn. Dat is nog een idee inderdaad, maar ik ben bang omdat ik al zoveel ‘drama’ geschopt heb en mijn naam inmiddels daar bekend is, dat dat opvalt.

Offtopic, maar ik vind die matchingsdagen zo overrated hè. Ze geven eigenlijk altijd positief advies en idd, als je door omstandigheden niet kunt, kun je het wel schudden.

Nee maar kan je niet direct na je examen de antwoorden online zien? Dan weet je toch ongeveer welk cijfer je wss zal hebben?

@cottoncandy voor de talen is dit inderdaad wel een optie! Maar voor vakken als geschiedenis, wiskunde, aardrijkskunde etc is dit bijna niet te doen. Je weet wel welke antwoorden je ongeveer gegeven hebt, maar je weet nooit of je dit zelf ook zo goed hebt verwoord dat je de punten krijgt.

Nee… het lullige is dat die dag precies in het midden valt.

Wat ontzettend lullig zeg. Je kunt even bellen met het juridisch loket, dat is gratis en zij kunnen uitzoeken of dit wel mag.

Nou jongens, even een update:

Vaders heeft vandaag een van de hoogste mensen daar gesproken en omdat het in ergens in een voorschrift staat kunnen ze geen uitzondering maken. Ik moet dus gewoon komen, of ik mag de opleiding niet doen. Ik had dus toen ik mijn vakantie boekte moeten kijken naar alle matchingsdagen van alle mogelijke toekomste studies die ik eventueel zou willen gaan doen :’)