Konijn van de buren: verwaarlozing of niet?

Hoi allemaal,
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!
Onze buren hebben een konijn, een vrouwtje, en ze komt als de buren op vakantie gaan vaak logeren bij ons. Het is een heel lief beestje, maar we twijfelen of ze bij de buren goed verzorgd wordt.
Namelijk: Ze heeft redelijk lange haren, en ze word waarschijnlijk te weinig gekamt. Ze heeft veel klitten, vooral achter haar oren, die worden steeds groter en ze zitten er al een jaar.
Toen ze haar net hadden, hadden ze nog geen ren of iets dergelijks, ze zat gewoon de hele dag in haar hok, zo’n standaard buitenhok voor konijnen met twee verdiepingen.
Haar drinkfles en voederbakje zijn heel vies, de fles is bijna helemaal groen van de algen vanbinnen, en de voederbak zit onder de keutels.
Als ze een keer vergeten om haar voederbak bij te vullen, 's avonds, doen ze alsof dat heel normaal is. Ze krijgt ook bijna geen groenvoer. Ze heeft wel van dat droge gevarieerde voer, maar ze eet nooit een blaadje sla of wortel.
Ook word het weer steeds kouder 's nachts, en ze heeft wel een slaaphok, maar ze doen er bijna geen zaagsel, stro of hooi bij. Ze heeft wel een dikke vacht, maar een beetje isolatie kan natuurlijk geen kwaad.

Ik vind het een beetje moeilijk om te bepalen of dit nou dierenmishandeling is. Zeker omdat ik daar ook oppas en omdat het gewoon lastig is om zoiets te zeggen. We hebben al meerdere keren geprobeerd om gewoon te zeggen dat zo’n klit in haar haren niet goed is en dat die er eigenlijk uit moet, maar ze doen het gewoon niet.

Eigenlijk is mijn vraag dus: wat moet ik hiermee doen, en is het dierenmishandeling/verwaarlozing? Waar ligt de grens?

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen, dankjulliewel alvast! x

Ik zou 't geen mishandeling noemen maar wel verwaarlozing inderdaad. Misschien kunnen je ouders een keer met je buren praten?

Je kunt misschien de dierenbescherming (anoniem) bellen? Misschien kunnen zij je er meer over vertellen, en of het misschien verwaarlozing is en wat je eraan kunt doen.

Komt me bekend voor… Ik heb er toen ook wat van gezegd en wou dat ik dat niet gedaan had :stuck_out_tongue: Zulke mensen willen dat toch niet horen en gaan zeker niets veranderen. Het is wel geen mishandeling, maar idd verwaarlozing is ook afschuwelijk.

Ik weet niet of het helpt als je er iets van zegt… Net als degene boven me.

Wat ik persoonlijk zou doen, is het konijn de aandacht geven dat het nodig heeft, als jij daar bent om op te passen. Dan wat blaadjes mee te nemen of haar een keer te borstelen. Ik zou er niets van durven zeggen.

Het is verwaarlozing, vind ik.
Het is niet jouw konijn en dus niet jouw verantwoordelijkheid om dat beest constant te verzorgen. Je kan het aangeven bij de dierenbescherming, maar hoe ver die gaan weet ik niet. Misschien kun je eens vragen of ze dat konijn nog wel willen hebben, misschien kan er beter een nieuw baasje gezocht worden.

(Toevallig zoek ik een vriendinnetje voor mijn konijn… ;p)

Ik weet niet hoe je contact is met de buren, maar misschien merken ze het zelf niet ofzo? Je kan ze iig inlichten over wat je net hier hebt besproken.
Ik zou eerlijk gezegd eerst met hen praten voordat je anoniem gaat bellen, behalve als je relatie met de buren niet zo goed is.

Misschien hebben ze het zelf niet zo in de gaten of zien zij het anders als jou. Ik zou er een keer met ze over praten, voordat je iemand gaat inlichten.

oke het is allemaal niet zo dat dat beestje doodgaat. maar het is ook niet goed. keutels in de eetbak? konijnen poepen juist altijd in 1 hoekje, tenzij het helemaal vies is, en een vieze drinkfles is heel gemakkelijk te vervangen. Langharige konijnen bestaan, dus denk niet dat ze het konijn moeten knippen ofzo, maar dan moet je wel echt supervaak (4x in de week?) kammen (wat een ramp is als je dat niet al altijd hebt gedaan, want dan is je konijn superbang enzo).
ook is het niet erg als een konijn buiten blijft in de winter, als ze maar genoeg isolatiemateriaal(hooi etc) heeft! wow jouw buren zijn dom zeg.
ik heb het verhaal niet verder gelezen, werd er helemaal verdrietig van.

of als je wilt kan je vragen of je hem mag hebben?
het klinkt namelijk niet echt of ze veel om dat konijn geven;)

Dankjullie wel allemaal,
Ik denk inderdaad dat ze niet willen horen dat ze niet goed voor het konijn zorgen.
Maar ik ga in ieder geval beginnen met zeggen dat ze die klitten eruit moeten halen.
Ze er zelf uithalen lijkt me niet slim, omdat ze dan helemaal niet meer de behoefte hebben om
voor het konijn te zorgen.
Anders ga ik dr ontvoeren :stuck_out_tongue: