Kledingstijlen.... uitleg please!

Hee,
Ik verdiep me een beetje in stijlen als punk,goth,alto enzovoort
Kan iemand me een uitleg geven wat wat nou precies is?
Ook wil ik graag weten wat Emo nou eigenlijk inhoud…
En foto’s en inspiratie zijn altijd welkom! Graag zelfs!

http://yourscenesucks.com/

ik ben ook scene/gothic, ik zie het meer als een andere manier van leven… Netzoiets als mensen die heel christelijk zijn…

Eigenlijk zou ik ook wel wat meer over stijlen willen weten :grinning:

Punk
Punkkleding is voornamelijk te herkennen aan:
vele veiligheidsspelden op gescheurde shirts of broeken. Maar ook in de huid als statement of sympathie.
het gebruik van verf of make-up op het lichaam en/of gezicht, vooral zwarte oogschaduw, maar ook andere kleuren. Meestal verwijzend naar oorlogskleuren die gebruikt werden in oude tribale systemen.
gebruik van kettingen, hangslotjes en veel studs (sierspijkers).
de felle fluorescerende kleuren waren typerend voor de jaren '80, maar minder aanwezig bij hedendaagse en jaren '90 “Shate”-Punks.
het anarchieteken dat op kledingstukken wordt gestift of genaaid.
strakke broeken met opvallende prints erop. Ze worden ook vaak binnenstebuiten gedragen, evenals andere kledingstukken.
leren jassen met buttons of afbeeldingen van punkbands, of met geverfde ( politieke) kreten erop.
gebruik van militaire kleding (meestal broeken en zwaar schoeisel) en patroonbanden.
nethemden en netkousen.
kleding met tartan, Schots ruitpatroon (clans…), dat lang vervolgd en verboden is geweest in de Hooglanden.
prints van huiden van tijgers, luipaarden en dergelijke.
typerend is het legerschoeisel (legerkisten of US combat('s) boots genoemd, ook Dr. Martens uit Engeland) of stevige laarzen. Bij voorkeur zwart, maar niet per definitie.
verder is er ook een duidelijk verschil tussen Euro/English en Amerikaanse punkklederdracht. Vooral de periode 81-86 waren meer mainstream getint in Amerika. Vooral door de Glam-Rock achtergrond in Engeland en door de evolutie binnen de muziekscene.
De haardracht:
fluorescerend, zwart, wit, rood of groen gekleurd haar. Vooral de hanenkammen, in het Engels Mohawk genoemd, naar het gelijknamige indianenvolk, waren populair. Verder waren ook gekleurde lokken haar en asymmetrische snit populair. Baard en snor zijn geen deel van de stijl.
Een aantal elementen van punkkleding komt ook voor bij gothic kledij.
Punks proberen voornamelijk met kleding te uiten dat ze “tegen mainstream/doorsnee-dingen zijn.” Ze zetten zich af tegen de gevestigde maatschappij en de mensen die de regering blindelings en klakkeloos zouden volgen. Ze proberen daartegenover op te vallen en hún mening te uiten. Daardoor is de kleding erg extreem.

Gothic
Gothic kledij is een donkere, soms morbide, geërotiseerde kledingstijl. Typische gothic kledij voor vrouwen bestaat veelal uit lange jurken, korsetten, sluiers, groot haar, eyeliner, zwarte vingernagels, netkousen en stijlen geleend uit de Elizabethaanse en Victoriaanse tijd. Minder typisch zijn Gothic kledingstijlen zoals Batcave/Deathrock kledij. Gothic kledij wordt gedragen door liefhebbers van Gothic muziek. Die maken deel uit van de Gothic subcultuur en worden Goths genoemd.
De Gothic kledingstijl maakt deel uit van de subculturele identiteit van de gothic subcultuur. Dit is niet enkel bij gothic zo maar iets dat voorkomt in veel subculturen. Vele binnen de subcultuur hebben andere ideeën over wat precies gothic kledij dan buitenstaanders. Kledingsstijlen die door vele mensen als gothic worden gezien worden binnen de gothicscene soms gezien als iets voor buitenstaanders. Voorbeelden hiervan zijn zwaar gebruik (misbruik) van make-up waardoor iemand er als een pandabeer begint uit te zien of bandshirts van Metalgroepen.
In zijn boek Goth: Identity, Style and Subculture (Berg Publishers Ltd., Oxford, 2002) praat Paul Hodkinson over goths die hun uiterlijk gebruiken om hun toewijding aan de subcultuur te demonstreren. Hij stelde vast dat vooral meer extreme keuzes in uiterlijk die minder gemakkelijk te verbergen zijn zoals je haar verven of gedeeltelijk afscheren een grotere toewijding demonstreert.
Typisch gothic kledij is hoofdzakelijk zwart, vaak ook met zilver en/of rood. Verder zijn er ook veel andere kleurencombinaties mogelijk. De typische gothic outfit die soms ook de “romantische” look wordt genoemd, is enkel gelimiteerd door wat de drager denkt mee te passen. En kan bestaan (en doet dat ook vaak) uit jurken en korsetten, sluiers, groot haar, eyeliner, zwarte vingernagels, netkousen en stijlen geleend uit de Elizabethaanse en Victoriaanse tijd. Bij mannen zijn eerder strakke broeken, puntige schoenen, losse hemden (soms met ruches) in de stijl van Lord Byron en alles met gespen op. Het soort evenement waar men naartoe gaat zal soms bepalen hoe men zich precies kleedt. Maar expressie van een persoonlijke stijl wordt als belangrijker gezien. Het is niet ongewoon dat verschillende aanwezigen op een gothicfeest zich zeer formeel of extreem kleden op een manier die niets te maken heeft met dat evenement.
De stijl leent zich tot variatie, en wordt gecombineerd met elementen van andere stijlen (meestal BDSM kledij). Veel piercings en/of tatoeages zijn niet ongewoon en zowel mannen als vrouwen dragen vaak uitgebreide make-up. Haar is vaak zwartblauw gekleurd, en is soms naar achteren gekamd om het er groot te doen uitzien. De overeenkomsten tussen gothic kleding en de mannelijke black metal kledij maken het visuele onderscheid vaak klein. Net zoals bij Punk is er in de vroege Gothic mode veel sprake van eigen ontwerpen.

Alto
Alto is een benaming voor elke alternatieve kledingstijl of levenswijze die niet behoort tot de mainstream jeugdculturele stroming of een andere subcultuur. De naam stamt af van het woord alternatief. De term zelf is een catch-all phrase, die voornamelijk door de media, of in een denigrerende manier, wordt gebruikt. Leden van deze jeugdcultuur zien zichzelf over het algemeen niet als ‘alto’s’ (hoewel een groot deel van de jongere generatie denkt dat alto een subcultuur op zich is), maar eerder als punker, grunger, metalhead of lid van een andere alternatieve muziekstijl.
De kledij van alto’s is gevarieerd, omdat het een term is die meerdere jeugdculturen omvat en een niet opzichzelfstaande cultuur is. Aangezien de stroming constant evolueert is er geen gangbare ideologie aan te verbinden. Nihilistische of anarchistische denkbeelden, gecombineerd met een cynische houding komen voor, maar ook meer oppervlakkige denkbeelden. De stroming, voor zover het er een betreft, kenmerkt zich door zich af te zetten van de, over het algemeen, gangbare populaire muziek. Waar muziekzenders als MTV en TMF vooral pop, dance en hiphop uitzenden, luisteren alto’s naar obscuurdere of minder populaire acts die zich binnen het brede spectrum van rock en metal bevinden.
De muziekstijlen van alto’s omvatten onder andere punk, new wave, indierock, grunge, artrock, hardrock en metal.
Hoewel het voorkomt dat alto’s met hippies geassocieerd worden verschillen deze stromingen echter sterk van elkaar.
Vaak liggen de interessegebieden van alto’s naast een specifieke muziekvoorkeur ook bij andere vormen van jeugdcultuur, bijvoorbeeld:
Graffiti
Skateboarden
Strips en comics
Tatoeages en piercings
zweetbandjes en veel armbandjes

Emo
Emo als alternatieve modestijl kwam wereldwijd op in het begin van de 21e eeuw en is vooral via het internet populair geworden. Het heeft invloeden van veel andere alternatieve stijlen. Wat betreft kleding van grunge, skate en punk, maar ook van de meer mainstream mode. Qua haardracht van new wave, new romantic, glamrock en gothic, en qua make-up van punk, new romantic, fetisj en gothic. Tevens zijn er invloeden vanuit cosplay en visual kei en is voor de mannelijke emo een androgyn uiterlijk geen uitzondering.
Er kunnen meerdere stereotype emostijlen onderscheiden worden. Bijvoorbeeld de indie-emo look (indie staat voor ‘independent’), de nerdy-emo look en de dressy-emo look. Elke stijl kent z’n eigen conventies, maar de volgende kenmerken kunnen in elke stijl terugkomen: donkere kleding, vaak zwart steil geverfd haar met een lok die één oog bedekt (heel lichtblond en roze geverfd haar komt ook voor), piercings in het gezicht (lippen, tong, wenkbrauwen, oren), donkere zware brilmonturen, strakke T-shirts of truitjes met een opdruk van een band of tekst, skinny jeans, donkere versleten Converse schoenen, een leren riem en polsbandjes met metalen versierselen.[2] Er is echter geen duidelijk afgebakende omschrijving te geven, vooral ook omdat voorkeur voor individualisme een belangrijk onderdeel is van de emocultuur.[bron?]
Zoals bij veel populaire alternatieve modestijlen, ziet men de laatste tijd dat de mainstream mode meerdere aspecten uit de emo-mode overneemt.[3] Zo heeft de in Frankrijk en België populaire Tecktonic een belangrijk gedeelte van de typerende Emo-kleding overgenomen. Ook binnen de Gothic-subcultuur is er een tendens naar meer aan Emo verwante kleding. Dit vooral omdat veel aspecten van de Emo-kleding doen terugdenken aan de originele New wave- en New Romantic-look.
Emo’s zien zichzelf als een afsplitsing van de gothic-subcultuur. Veel aanhangers van de Gothic-subcultuur spreken dit echter tegen. Het argument dat hierbij wordt gebruikt is dat Gothic voortkomt uit New Wave, terwijl de oorspronkelijke Emocore-muziek een aftakking van Hardcore punk is.
De stereotype emo wordt in de media afgeschilderd als depressief, gevoelig, introvert, verlegen en zich afsluitend voor de maatschappij. Emo’s worden door sommigen ook geassocieerd met automutilatie en zelfmoord, hoewel niet bewezen is dat zelfmoord of automutilatie ook echt vaker voorkomt onder emo’s.

Ik snap dat het ontzettend lastig was om deze vier woorden in Google in te typen