Kledingindustrie

De meiden op dit forum zijn allemaal jong en dragen graag leuke kelding en make-up.
Maar letten jullie er eigenlijk wel eens op waar deze kleding vandaan komt?
Nu bekend is dat de mensen in Bangladesh die kleding maken voor H&M en ZARA super weinig geld krijgen voor hun harde werk, blijf je dan nog steeds kopen?
Ik heb voor mezelf besloten dat ik niks meer koop bij de H&M of ZARA todat de werknemers in Bangladesh een normaal salaris krijgen, maar…
Is andere kleding wel zoveel beter?

Ik quote;
Textielarbeiders verdienen volgens het Internationale Verbond van Vakbonden in Wenen het slechtste salaris ter wereld. Het maandsalaris is niet voldoende om voedsel te kopen en onderdak te kunnen betalen.
Bron: http://www.joop.nl/wereld…maandsalaris_van_38_euro/

Ik vind zelf dat er veel onduidelijkheid is over de oorsprong van kleding.
In veel kleding staat niet eens waar het vandaan komt!
Zou het geen goed idee zijn om een keurmerk te maken voor eerlijke kleding?
En zouden jullie er dan ook op gaan letten?
Deel jullie mening :slightly_smiling_face:

Bijna alle kleding is gemaakt in Oosterse landen. En ik denk dat ik er toch niet om zou letten waar mijn kleren vandaan komen. Ik kijk alleen of het mooi is en of betaalbaar is.

Ik heb gehoord dat sweatshops eigenlijk nodig zijn om de industrie van een land te doen ontwikkelen. Nou dat stond alleszins in mijn cursus economie, maar of dat ook werkelijk zo is, weet ik toch niet.

Ik maak me niet druk waar ik mijn kleren koop. Want om helemaal zeker te zijn moet je dan al je kleren gaan kopen in Oxfam wereldwinkels en dat zie ik toch niet zo zitten.
Ik stort geld voor goede doelen. Multinationals gaan hun manier van werken toch nooit aanpassen, tenzij er een sterke druk van NGO’s komt.

Dat kan wel waar zijn, maar ik heb geen zin om duurdere/lelijkere kleding te kopen in speciale winkels.
Ik hou gewoon van kleding, en dus van de Zara/H&M/Vero Moda/ONLY/etc.
Als ze mooie en betaalbare kleding maken vind ik het best hoor :slightly_smiling_face:

Dat zou ik dan weer nooit zeggen…
Laten we zeggen dat ik er koude rillingen van krijg.

Er zijn kledingmerken die voor eerlijkheid staan. Bijv kuyichi, er staat daar in bijv je spijkerbroek een nummer waarmee je zelfs de naaister van je broek kan achterhalen en welke route hij heeft afgelegd. In de Zadelstraat (tegen het Mariaplein aan) in Utrecht zitten een stuk of 3 eerlijke kledingwinkels met verschillende modieuze merken die geen extra schade willen toebrengen.
Het is duurder, dat wel, maar als je eerlijke kleding wilt is dit de prijs die je ervoor betaald.

Wat doe je eraan? Ik kan hier nu wel schijnheilig een verhaal ophangen dat ik het zooo vreselijk vind, maar ik koop superveel bij H&M en andere goedkope winkels.
Van AA weet ik trouwens wel dat de textielarbeiders het daar heel goed hebben.

Bedankt voor de tips Miiamore :slightly_smiling_face:

En natuurlijk bedankt voor het delen van jullie mening.
Ik weet verder niks over de omstandigheden van Only, Vero Moda, New Yorker etc. maar ik ben wel opzoek op internet naar meer info :slightly_smiling_face:

Owja ik koop wel niks bij de Coolcat want daar doen ze aan kinderarbeid.
En ik vind de kleding spuuglelijk.

Hier was ik vandaag nog over aan het denken…
Maar ik geloof dat het erg lastig is om er echt onderuit te komen, om er niks mee te maken te hebben.
Wij leven in de westerse wereld, waarin iedereen consument is en heel veel draait om het consumeren. Kleren worden aan ons gepresenteerd zonder dat we echt nadenken over het verhaal achter die kleren. Wat kunnen we eigenlijk anders doen? Want ja, ik vind het vreselijk om te horen dat winkels zoals H&M, Zara, en ook Primark, mensen uitbuiten, maar kan ik dan eraan ontkomen door nooit meer iets bij H&M te kopen? Da’s moeilijk…

Hoewel het schandalig is dat die mensen zo weinig verdienen moet je je wel bedenken dat deze industrie voor wérk zorgt. Zonder hebben ze helemaal geen centen. Zara is al een dure winkel, wat als de productieprijs omhoog gaat, dan is de verkoopprijs ook hoger = minder vraag = minder werk in landen als Europa. Dit soort dingen vind ik een doorgaande cirkel, er komt geen einde aan. Maargoed, ik koop gewoon wat ik mooi vind en met kleding vind ik dat toch anders dan make-up ofzo. Van dat shirtje is geen tweede en als ik dat graag wil vind ik het lastig om het om die reden terug te zetten. Bij make-up denk ik er anders over, dan koop ik ook sneller in bij de Hema.

@Kuyichi is idd een goed merk, maar het is ook peperduur. Het is net als vlees, als je arm bent ga je liever voor de goedkopere versie ipv van de mss zelfs betere duurdere versie.

Dit is best egoistisch, maar ik heb ook geen zin om duurdere kleding te kopen, dus ik blijf wel winkelen in die winkels.

Wat je je ook moet bedenken, zonder die sweatshops hadden ze waarschijnlijk helemaal geen werk gehad, dus wat is nou slechter?

Ze zorgen idd voor werk, maar ik vind het nog steeds geen reden om daarom mensen uit te buiten. Ze kunnen niet anders dan ‘ja’ zeggen. En omdat iedereen hier idd denkt:’ ah, het boeit me niet omdat de kleding mooi en goedkoop is’ gaat daar ook geen verandering in komen tenzij meer drukkingsgroepen worden gesteund.

ja het is inderdaad een soort cirkel, zo werkt het nu, en daarom denk ik eigenlijk ook dat armoede nooit helemaal weg kan gaan. dat we derdewereldlanden eigenlijk niet meer welvarend kunnen maken, ook niet met ontwikkelingshulp. het haalt zo weinig uit…

bovendien zijn die landen echt heel afhankelijk van westerse landen, waardoor het bijna onmogelijk is ze uit de put te helpen.

wow, ben jij daar dan zo in gespecialiseerd? Al in arme landen gaan kijken hoe aan ontwikkelingshulp gedaan wordt? Al statistieken gelezen van het IMF hoe arme landen evolueren?
Ik ben fondsenwerver en geloof me. Als het geld een beetje goed terecht komt, kan je er wonderen mee verrichten.
Mensenrechten moeten tegenwoordig overal gerespecteerd worden. Ook in arme landen. NGO’s houden daar de controle op.

Het is niet zo dat deze problematiek van de ene dag op de andere zal verdwijnen, eerst moet de Westerse mens bv. wat minder aan de ‘vervanmijnbed’ politiek doen. En NGO’s zorgen dan ook weer voor die attitudeverandering.

Er zijn al organisaties bezig die dit willen veranderen. Bedrijven kunnen zich aansluiten bij MVO. Dit houdt in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar wij als consument kunnen moeilijk echt controleren of het MVO gemaakt is …

Daarnaast zijn de fabrieken waar de kleding geproduceerd worden niet geinteresseerd in dat soort orders. Ze willen juist grote orders waar ze teminste wat geld mee binnen kunenn slepen. Als wij als bedrijven zoals in Nederland niet meer om deze orders vragen dan stijgt de werkloosheid daar nog meer.

Ook wij als bedrijf zijnde kunnen niet controleren of de fabriek zich aan MVO houdt… Want negen van de tien keer moeten de werknemers tegen de mensen die de orders (hoe noem je die mensen haha) plaatsen liegen. Hiermee bedoel ik je moet zeggen dat je goed verdient krijgt, je niet over hoeft te werken etc.

Als bedrijf zijnde kun je dus nooit weten hoe er met het geld om gegaan word in de fabriek zelf. Ik snap jou punt, maar ik denk dat je even wat realistischer moet denken, en dan kom je wel tot de conclusie dat er altijd arbeiders zullen blijven die werken onder slechte omstandigheden. Het klinkt misschien gek, maar ze mogen al blij zijn dat er dus werk is :slightly_smiling_face:

Ik blijf er ook gewoon winkelen, het is zo n je kan er niks aan veranderen.
Dan kan je wel zeggen ‘dure kleding kopen en daar niet meer heen gaan’
dat is ook geen oplossing, dan is er minder vraag na, dus komt er minder werk dus verdienen die mensen minder. Of ze worden ontslagen en dan hebben ze helemaal niks