Kat gedraagt vreemd?

Heeee,

Ik zal even wat info geven over onze kat ‘sjoerd’, hij is ongeveer een jaar + 2 maanden. Helaas is die ongeveer 2 maanden geleden zijn vriendje verloren ookal beschouwde die hem meer als vader. Sinds toen is die ook meer gaan miauwen, om aandacht neem ik aan? En omdat die graag eten wilde (We hebben gewoon altijd brokjes en water staan, alleen savond krijgen ze nog zo’n zakje natvoer waar die dol op is)

Na een 1 maand leek die er al beter mee om te gaan, wel nog steeds miauwen maar al iets minder volgensmij.

Afgelopen weken miauwd die niet erg veel meer, maar deze week ma & di ging alles gewoon als normaal, gewoon miauwen als die het zakje eten krijgt & na zijn eten meestal op avontuur gaan buiten.
Meestal is die of rond 1en of de volgende ochtend terug & dan gaat die eten en wat drinken en dan een schoonmaakbeurt.

Alleen woensdagochtend maakte hij een raar geluid (mensen die katten hebben kennen het denk ik wel). Dat geluid dat katten maken voordat ze moeten overgeven? Na goed, hij had dus overgegeven woensdag(buiten). Maar sinds dien is die ook veel minder actief… Hij gaat wel naar buiten maar is nu weer terug, en toen die binnen kwam at en dronk die niks & hij maakte zich niet schoon? Wel eet hij zn zakje op & wilt meer. En hij miauwt als die zn zakje krijgt.
Ook ligt hij de laatste 2 dagen anders te slapen, normaal ligt die op zn zij. Maar nu de hele tijd op zijn buik met zn poten onderzich zegmaar. (Nu zie ik hem toevallig net wel op zn zij draaien :slightly_smiling_face: )
Maar hij rende net wel als usain bolt de trap op, dus hij leek niet ergens pijn te hebben dacht ik?

We zijn van plan om naar de da te gaan, want dit is niet zoals we hem kennen natuurlijk.
Gelukkig eet hij nog wel wat (nat voer). En slaapt die nog en hij komt nog buiten.
Maar maak me wel een beetje zorgen over het drinken & zijn dufheid… (ik weet niet zeker of die niks heeft gedronken maar waarschijnlijk niet)
En ohja, hij houdt van aandacht en bij mensen zijn en hij heeft ook een half jaar lang bij ons op schoot gelegen. Maar toen was die daar niet meer van en kwam die niet meer bij je liggen. En net kwam die bij mn zusje op schoot liggen uit het niets?

Weet iemand toevallig wat die heeft? En of hij misschien gewoon wat verkeerds gegeten heeft en zich nu niet lekker voelde?

Een van mijn katten gedroeg zich ook eens zo. Toen zat er een haarbal vast in zijn darmen. We hebben toen van de dierenarts een pasta gekregen die hij snel oplikte en na een paar uur was hij weer zijn oude zelf :slightly_smiling_face:

Goed om te horen dat hij gewoon weer zichzelf was! Hij heeft net kattenmelk op en dat drinkt binnen no time op. Dus we kijken morgen even aan, als hij nogsteeds geen water en brokjes eet en hij gedraagt zich zo dan maar even langs de da…

Bedankt voor je reactie!

Ik zou ook naar de DA aan gaan. Zo een twee drie zie ik niet iets wat heel zorgwekkend is, maar als je het gevoel hebt dat hij zich langere tijd anders gedraagt kan het wel zijn dat hij iets heeft. Katten laten niet altijd zien dat ze ergens aan lijden, vaak is een subtiele verandering in gedrag het enige wat je te weten komt.

Misschien moet je overstappen op ander voer? Dat een kat af en toe braakt is niet zo’n ramp, mijn kat heeft periodes gehad dat ze gewoon het eten naar binnen schrokt en vervolgens moet overgeven omdat ze te snel eet. Maar als je merkt dat je kat niet meer relaxt kan liggen of minder eet en drinkt dan vind ik dat toch wel vreemd.

Heb je eraan gedacht om een nieuwe kat te nemen? Sommige katten zijn heel sociaal en missen een maatje.

Lijkt me inderdaad verstandig om even naar de DA te gaan. Het klinkt op zich niet echt heel zorgwekkend, maar als jij vind dat hij zich anders gedraagt kan er misschien wel iets zijn.

Het kan ook zijn dat je kat z’n maatje heel erg mist. Als hij gewend was om een maatje te hebben kan het wegvallen van z’n maatje er voor zorgen dat hij zich eenzaam voelt. Dit kun je ook gewoon aan de DA vragen hoor. Ik had toevallig een paar weken geleden dat ik m’n kat anders vond doen. Ben ik ook even langsgegaan op het spreekuur om haar even na te laten kijken.

Bedankt voor je reactie,
We hebben idd ander voer gegeven maar daar at die 10 brokjes van zo ongeveer? En nu laat die het weer staan. Water nogsteeds niet aangeraakt… Wel drinkt die af en toe wat melk zodat die iig iets binnen krijgt.

Vandaag lag die al wel wat soepeler maar zichzelf is die nog niet…

We willen heel graag een nieuw katje nemen, waren we al van plan maar aangezien we in december een weekje naar oosterijk gaan leek het ons handiger om een nieuwe kitten te nemen als we terug zijn.
En nog een vraagje daarover.

Onze oude kat was echt een schat van een kat, als je met je platte hand op je buik tikte dan kwam die op je liggen en kwijlen natuurlijk :slightly_smiling_face:. Maar die kat van ong 2 vond echt alles goed. Alleen sjoerd van 1jaar jonger beschouwde hem meer als vader.
Want als de oudere kat (Tommie) lag op zn zij, ging sjoerd met zn hoofd tegen zn buik aandrukken als t ware. Waar die mee wilde zeggen ‘lik me’. En natuurlijk kreeg die dan een likbeurt haha.
Ook stoeien in het weiland en samen slapen.

Alleen we zijn een beetje bang als we een kitten erbij nemen dat sjoerd meer als kindje gedraagt dan als ‘voorbeeld’. Want we weten nu dat Tommie als vader speelde voor sjoerd zegmaar.
Zou sjoerd dat ook kunnen voor dat nieuwe katje?

Maargoed het is nu de derde dag, en hij gaat nog wel naar buiten en eet zn zakje op en een paar brokjes vannochtend (lijkt iets vooruit te gaan?)
Dus is kijken die opknapt anders naar de da voor controle.

Jij ook bedankt voor je reactie!
Kan me goed voorstellen dat die zn maatje mist ja, vooral toen die net weg was denk ik.
Alleen wat ik dan raar vindt, waarom doet die na 2 maanden zo apart?
Want de eerste week gedroeg die zich anders, logisch. Maar daarna leek het eigenlijk weer prima te gaan?
En nu dan oppeens dit…

Misschien dat deze pagina wat meer informatie kan geven: http://www.praktijkvoorkattengedrag.nlersen/kunnen-katten-rouwen/

Of deze: http://www.licg.nl/127/praktisch/kat/gedrag-en-opvoeding/rouwverwerking-bij-katten.html

Ik zou het nog even aankijken. Anders kun je ook even bellen met de DA, voorleggen wat je hebt gemerkt en dan kunnen zij tips geven of zullen ze toch aangeven dat ze de kat wel even willen zien.

Het gaat inmiddelds weer helemaal de goede kant op! Hij eet en drinkt weer en is weer actief! We zijn erachter gekomen dat hij wormen heeft, dus misschien is dat de reden geweest? Maar we gaan dus nu een kuur geven zegmaar :+1:t3:

Waar ik wel nog een vraag over heb is over een nieuw katje nemen. Sjoerd zag tommie altijd als vader en sjoerd gedroeg zich ook altijd als babytje. Dus als we een nieuw katje nemen (na de wintersport) kan sjoerd dan wel goed opschieten met een jonger katje? En kan hij wel vader spelen als het ware voor dat katje? Zoals tommie altijd bij sjoerd deed?

Ik denk niet dat je kunt voorspellen hoe de katten met elkaar omgaan. Ik denk dat ze wel met elkaar op kunnen schieten als ze allebei goed gesocialiseerd zijn en je het een beetje rustig aanpakt, maar hoe ze zich precies naar elkaar toe opstellen weet je pas als ze samen zijn denk ik.

O gelukkig! Wormen zijn heel vervelend, maar gelukkig dat het wel beter gaat! Hoe het gaat met socialisen, dat weet je nooit. Het ligt er inderdaad aan hoe sociaal beide katten zijn, hoe jullie ze aan elkaar voorstellen en wat voor karakter ze hebben.

Ik denk inderdaad dat je dat niet kunt voorspellen… Aangezien het de vorige keren met de katten die we hebben gehad allemaal goed ging ga ik ervan uit dat het nu ook goed gaat! Zolang ik t niet vergeet wil ik jullie best op de hoogte houde (: