Journalistiek

Hallo!

Ik denk erover om journalistiek te gaan studeren. Nou ben ik pas 15, maar omdat ik nu vakken moet gaan kiezen op school wil ik graag informatie erover. Dus vroeg ik mij af of hier iemand misschien deze studie doet/heeft gedaan/ook wil gaan doen, en me daar wat meer over kan vertellen? Want ik kan op internet natuurlijk wel dingen vinden, maar ik zou graag eigen ervaringen willen horen. Wat moet je doen en er van je wordt verwacht etc. En of het tegenvalt, zwaar is, leuk is.

Alvast bedankt, liefs.

ik wil misschien ook journalistiek gaan studeren, ookal zit ik in de 3e, profielen kiezen. (zoiets zal jij ook wel hebben)
dus dit topic vind ik echt heeeeeel handig, dankjewel!

Zoekfunctie.

En als ik jou was zou ik naar een open dag toe gaan, daar krijg je altijd erg veel informatie.
Voor journalistiek heb je trouwens geen bepaald vakkenpakket nodig.

Precies, je wordt met elk vakkenpakket toegelaten :slightly_smiling_face:.

Wat je ervaringen zijn, en wat er van je gevraagd wordt, ligt heel erg aan de school, want alle opleidingen journalistiek zijn heel anders.

Ik studeer in Tilburg, zit nu in het tweede jaar, dus als iemand iets wil weten over journalistiek in Tilburg, vraag maar raak! :wink:

Mij lijkt Journalistiek ook erg interessant. Ik weet wel dat het meisje dat MissLipgloss.nl schrijft er wel eens wat over schrijft, zij studeert het namelijk.

Ik zou in ieder geval M&O of Economie en Wiskunde kiezen.
Als je namelijk uitgeloot wordt voor journalistiek kun je daar altijd nog communicatie mee gaan studeren. (Daar kun je ook journalist mee worden trouwens, en nog veel meer, dus je moet even uitzoeken of je echt journalistiek of communicatie wil studeren omdat je met het 2e meer kanten op kunt. Als je echt journalistiek gaat studeren ben je natuurlijk wel meer gespecialiseerd dat is even een afweging die je moet maken. Maar goed, journalistiek heeft overal een loting geloof ik dus het is handig om dat achter de hand te houden.)

Volgens mij heeft journalistiek in Tilburg geen loting hoor?? Maar dat zou ik ook verkeerd hebben kunnen onthouden, t is al 2 jaar geleden namelijk :wink: :stuck_out_tongue:

Jawel die heeft loting. In ieder geval nu wel.

Ik weet niet hoe het Nederlandse systeem in elkaar zit, maar ik zal anders eventjes zeggen wat ik weet over de richting :slightly_smiling_face:
Ik zou zelf volgend jaar héél graag journalistiek gaan studeren, maar ik zal het toch niet doen. Er zijn namelijk véél te veel journalisten, en de meeste mensen die afgestudeerd zijn als journalist moeten iets anders (en lager qua niveau) doen van werk. Het is echt niet slim om dat te studeren. De weinige journalisten die er zijn hebben écht geluk dat ze die job mogen beoefenen.

Maar goed, ik wil wel nog altijd journalistiek doen, dus het volgende is mijn oplossing:

  • ofwel studeer ik toegepaste taalkunde en doe ik daarna een master journalistiek
  • ofwel studeer ik communicatiewetenschappen en doe ik daarna een master journalistiek

Die diploma’s zijn meer waard, omdat je dan én je talen (of communicatiewetenschappen) én je journalistiek hebt, en dus niet je journalistiek alleen.

Ik weet niet tussen wat jij nu kan kiezen, maar ik zou je aanraden om iets met veel talen te studeren. Daar ben je enorm veel mee als je journalistiek wil gaan doen.

Ik weet niet of ze HBO of WO gaat doen maar Communicatiewetenschappen is een WO. Journalistiek HBO toch?

In ieder geval je kunt natuurlijk ook Communicatie studeren en dan altijd nog kijken of je een master Communicatiewetenschappen wil doen.

Edit: Dit is de opleiding Journalistiek op de Hoge School Utrecht:
http://www.bachelors.hu.n…dingen/Journalistiek.aspx

Dit is de opleiding Communicatie aan de Hoge School Amsterdam:
http://www.voltijd.hva.nl/media-informatie-communicatie/

(natuurlijk zijn er nog meer scholen die deze opleiding hebben maar zo kun je een beetje kijken wat het inhoud)

Je moet trouwens even opletten bij die communicatie in Amsterdam. Daar heb je namelijk alleen Economie of M&O nodig maar op de meeste Communicatie opleidingen moet je ook wiskunde hebben. (Op Hoogeschool inHolland kun je een wiskundetoets maken als je geen wiskunde hebt.)
Amsterdam heeft dan wel weer een loting maar vorig jaar zijn daar maar 10 mensen uitgeloot.
Nou ja ik weet natuurlijk niet hoe goed je in wiskunde bent maar ik zeg het maar even.