Inzitten over toekomst-->Opleiding?

Hoi meiden,
ik ben 23 jaar. Ik heb een zware depressie gehad, ze zijn er eindelijk achtergekomen dat het (waarschijnlijk) komt omdat ik een vorm van autisme heb waar geen rekenning mee gehouden is.
Door al dat gedoe wat ik gehad heb, heb ik grof gezegd mijn school verkloot. Op mijn 20e mijn VMBO gehaald (waar ik heel trots op ben) maar verder niks.
Nu werk ik op een plek voor mensen met een beperking, opzich leuk maar het is niet echt iets wat ik de rest van mijn leven wil doen. Ik wil weer verder komen! Maar ik vraag me af of het zal lukken. Eerst moet ik nog cursussen volgen over mijn autisme, dan wil ik nog een studie doen. Maar vinden jullie dat niet te laat? Ik ben dan zeker 24 of ouder.
Verder weet ik echt niet wat ik moet gaan doen, apothekersassistent lijkt me leuk, maar ik weet het niet zeker. Verder is het ook een probleem dat ik VMBO/MBO onder mijn niveau vind. Zelfs in mijn examenjaar ging het heel slecht met mij wat inhoud dat ik veel te weinig voor school deed, maar ik had toch HAVO advies en hoorde bij de beste van de klas :slightly_smiling_face: Maar het is naar om onder je niveau te zitten!
Ik weet dat je als 21+er een test kan doen waardoor je op het HBO kan komen, maar ik heb me tot nu toe alleen in MBO opleidingen verdiept.
Ik ga volgend schooljaar nog niet naar school, maar ik houd wel de opendagen in de gaten, weet iemand toevallig wanneer die zijn?

Nou, bedankt voor het lezen

Je zegt dat je bang bent dat je te laat bent voor een mbo opleiding, of te oud denk ik.
Maar dat is absoluut niet het geval! Als ik jou was zou ik dan wel de mogelijkheid van een BBL opleiding onderzoeken, dat is werken en leren en naar mijn idee ligt de leeftijd daar wat hoger.
Als je denkt dat mbo te laag voor je is zou ik zeker de 21+ toets gaan maken!
Ik vind het erg knap dat je jezelf weer omhoog wil werken!

Het maakt niet uit hoe oud je bent, als jij een studie wilt doen, dan moet je dat doen!
De leeftijd hangt echt van de opleiding af… vorig jaar deed ik eventmanagement en was iedereen rond de 25. En nu doe ik toerisme en is iedereen rond de 18.
Maar op het HBO is de leeftijd sowieso al hoger, en diverser.

Een thuisstudie is idd een goed idee, ik wil over een paar jaar 1 module doen op HBO niveau nadat ik m’n MBO heb afgerond. Ik heb eerlijk gezegd nog geen idee hoe het is. Maar ik denk dat het wel fijner voor jou is, dat je even een beetje je eigen gang kan gaan en op je eigen tempo kan werken.

Succes met je keuze! :slightly_smiling_face:

En een BOL- deeltijd opleiding, daarbij heb je 1 dag per week ongeveer school en je loopt dan een aantal uren stage per week.
Of naar de VAVO en dan de HAVO doen en dan HBO (deeltijd) ?

Deze snap ik even niet? Als je werk hebt, verdien je gewoon geld, dat lijkt me 1000x beter dan een uitkering.

Ze bedoelt denk ik als ze werk heeft ze haar uitkering niet meer dus ze mist die zekerheid.

En volgens mij is het sowieso zo dat je kwalificatieplicht hebt omdat een vmbo diploma niet als startkwalificatie geld, maar minstens mbo niveau 2 of havo, vwo.
teminste dat is bij mij zo, weet niet of het aan het vmbo examenjaar ligt (2011).

Kan je dan geen extra begeleiding krijgen die je met je werk ondersteunt? Dan maakt het allemaal wat makkelijker.

Omdat je nog geen 27 bent is het wel lastig. Maar, dit zou nooit een reden moeten zijn om in een uitkering te blijven hangen!
Zodra jij aan het werk komt, bouw je weken op. Hierdoor heb jij recht op een WW uitkering als je wel ontslagen wordt. Waar je overigens niet meteen van moet uitgaan.
Als je niet genoeg weken hebt, kun je een bijstands uitkering aanvragen. De kans is wel groot dat je dan alsnog weer naar school/aan het werk moet.

Ik geloof best dat het heel beangstigend is om geen vastigheid meer te hebben in je financiele situatie. Maar we wonen in Nederland. Niemand komt hier zonder reden zonder geld te zitten, mocht het echt niet lukken op het werk (waar je dus niet van uit moet gaan.) is er altijd nog een vangnet. Daar is het ook voor, als vang net. Niet als basis inkomen.

Het maakt echt niet uit of je ouder bent of niet. Ik heb een meisje van 25 in mijn klas, en ik kan heel goed met haar opschieten. Terwijl ik zelf 17 ben. Als het voor jou goed voelt moet je het gewoon doen.

Dat volgens de nieuwe wet iedereen onder de 27 die naar school KAN (dus tenzij je een verklaring van de specialist hebt of wat dan ook dat je niet naar school kan) en recht heeft op studiefinanciering (ook al moet je dan lenen) naar school MOET.
Wanneer je niet naar school wil word je uitkering (en dan praten we hier over de bijstand) stopgezet, dan moet je maar werken.
Dus het is school OF werken. maar je krijgt in elkgeval geen uitkering meer als je naar school kan.
Dat klink allemaal heel dramatisch, maar het is volgensmij niet zo dat als jij straks wordt ontslagen, je helemaal geen uitkering meer kan krijgen. Je moet dan wel weer opzoek naar iets anders, maar in de tussen tijd kun je wel een uitkering krijgen.

naar welke school zou je willen? Je kunt apotheker assistent of doktersassistent versneld doen (in 1 jaar) is een MBO diploma. nivo 4 geloof ik.
Dan zou je daarna naar HBO kunnen als je wil. maar houdt er rekening mee dat HBO HEEEEEL anders is als het MBO. je wordt op het MBO veel meer begeleid dan op HBO. je wordt gewoon helemaal losgelaten en je moet zelf maar uitzoeken wat ze bedoelen met hun kromme zinnen etc. ook op het tentamen. Alles moet je zelf regelen/uitzoeken, geen uitzonderingen etc.

dus bedenk goed wat je wilt. Bij mij op de opleiding zit in het 2e jaar een vrouw van 40

Oh ja, nou ik bedoelde dus eigenlijk de nieuwe wet van de sociale dienst.
Ik weet niet precies hoe het zit met de leerplicht.

In mijn klas zit ook een jongen van 23(mbo leerjaar 1) maar ik kan me wel voorstellen dat je er niet op zit te wachten om te beginnen met mbo in een klas waar de meeste 16/17 zijn.

Kun je niet via de VAVO je HAVO diploma halen en dan naar het hbo?

Maar wajong is jonge arbeidsgehandicapten.
Misschien dat ze daarom niks verwachten.

nu is het onder de 18 en geen HAVO diploma = verplicht naar school tot je 18e of behalen van HAVO diploma.
en onder de 18 en wel een HAVO diploma = niet meer leerplichtig.

ze willen dat maken naar onder de 23 en geen HAVO diploma = leerplichtig.
en onder 23 en wel een HAVO diploma = neit meer leerplichtig.

ik zit op hbo 1e jaar en ben 17, de oudste is 23, dus oud ben je niet. wij zijn in de klas over het algemeen jong, maar vriendinnen van mij hebben mensen van 27/28 in de klas, eerste jaar. je kan hbo ook duaal doen. of mbo, ben je ook niet te oud voor! gewoon doen wat je leuk vind :slightly_smiling_face:

oja duaal = werken en school

Het gaat niet alleen om een HAVO diplome he, ook een diploma mbo niveau 2 of hoger telt.

ja je was 18. dan ben je niet meer leerplichtig zoiezo. maar als je 16 of 17 bent en geen mbo/HAVO diploma diploma hebt, ben je leerplichtig. je moet 18 zijn, of HAVO/MBO hebben of allebei om niet meer naar school te hoeven. ze willen dit opschroeven naar 23 jaar. dus iedereen die nu op zijn 18e stopt met school, zal binnen nu en een paar jaar toch weer terug moeten naar school als ze geen HAVO of MBO hebben in die tussentijd.