In de war?

Hallo dames.

Ik ben nog niet eens begonnen met typen en moet nu al huilen. Hopelijk willen jullie dit (waarschijnlijk lange) verhaal lezen en me advies geven, want ik weet even niet meer wat ik moet doen.

Goed, na de basisschool ben ik naar het VWO gegaan. Het eerste half jaar ging het enorm goed en kon ik makkelijk meekomen, maar daarna ging het bergafwaarts. Mijn vader deed 14 zelfmoordpogingen, mijn ouders gingen scheiden en in die tijd kreeg ik ook pfeiffer en nierstenen… Nadat dit alles achter de rug was en ik terug op school wilde komen, ben ik gigantisch gepest. Ik was namelijk de persoon die er nooit was, dus waarom zou ik nu wel komen? In deze tijd heb ik daardoor ook faalangst ontwikkeld. Presentaties durfde ik niet te geven en zelfs voor iets heel simpels als Engelse les werd ik doodsbang.

Ik heb mijn VWO niet afgemaakt en ben hierdoor terug geplaatst naar VMBO 2. Helaas hielden de pesterijen niet op en uiteindelijk ben ik helemaal niet meer naar school gegaan.
Na een jaar besloot ik dat het toch tijd was om iets te gaan doen en heb ik verschillende opleidingen geprobeerd. Helpende zorg en welzijn, maar ook ondernemer detailhandel.
Ik werd makkelijk aangenomen op MBO niveau 4 omdat ze zagen dat ik het aan kon… Dat kon ik ook, maar door de faalangst werd ik zo geremd dat ik ook hier al mijn geprobeerde opleidingen verkloot heb.
Tussendoor heb ik een paar jaar gewerkt en besloot twee jaar geleden dat het toch tijd was om eindelijk een papiertje te halen. Ik ben begonnen met toelatingstoetsen voor het HBO (21+) maar was helaas net te laat om het dat jaar ook nog daadwerkelijk te kunnen doen. Mijn capaciteitentest was twee jaar geldig, dus besloot ik nog een jaar te werken en dan het jaar daarna te beginnen.

Op dat moment werd ik aangenomen bij La Place en werd mij vrijwel direct een opleiding aangeboden. Het eerste startmoment van de opleiding ging niet door, aangezien we failliet gingen en naar een andere locatie werden overgeplaatst. Daar werd mij opnieuw mijn opleiding beloofd.
Twee weken voordat ik met mijn opleiding zou beginnen, kreeg ik ruzie met de manager en heeft zij mijn opleiding stop gezet, terwijl dat zelf haar laatste week was dat zij daar werkte en vervangen zou worden door een andere manager. (Die mij deze opleiding wel gegund had, zoals hij later vertelde, maar kon er op dat moment niets aan doen.)
Omdat ik niet nóg een jaar wilde werken, heb ik de keuze gemaakt om dan maar zelf een opleiding te gaan volgen en alles zelf te betalen. (Zelfstandig werkend kok, niveau 3, voltijd.) Helaas was ik erg laat met aanmelden en heb daardoor niet kunnen sparen, dus al mijn schoolkosten zijn betaald door familie die ik later zou terugbetalen.
Mijn contract liep af en omdat ik doordeweeks niet meer inzetbaar was, werd deze niet verlengd. Ik begon mijn schooltijd dus zonder bijbaan of inkomen (behalve studiefinanciering.)

We zijn nu een paar maanden verder en ik zit emotioneel aan de grond. Ik heb denk ik overhaast een beslissing gemaakt omdat ik niet nog een jaar wilde wachten, ik ben al bijna 25! Ook wil ik mijn familie en vrienden niet teleurstellen door alweer te stoppen, maar financieel red ik het nu ook niet meer. Ik woon samen met mijn vriend, maar kan de kosten allemaal niet meer betalen omdat ik verder geen inkomsten heb. Ik vind de opleiding wel gaan, maar mis nog steeds ontzettend veel door de faalangst en denk dat ik veel hoger kan presteren.

Ik weet op dit moment even niet meer wat ik moet doen… Ik wil niet weer mensen teleurstellen, maar op deze manier verdergaan gaat ook niet meer.

Wat zouden jullie mij aanraden? :cry:

Ahw :sob::muscle:

Ik denk dat je het beste gewoon eerlijk kunt zijn, want nu doe je iets wat je eigenlijk niet echt wilt/wat niet de juiste beslissing is geweest. Misschien verstandig om toch weer te gaan werken voor een jaartje en te gaan sparen en je familie terug te betalen. Je bent nooit te oud om weer terug naar school te gaan toch! En anders gaan we samen een opleiding doen, want ik ben deze kutbaantjes ook zat haha.

Ontzettend lastig zeg… Ik denk dat er een paar dingen zijn die je zou moeten gaan doen:

  1. Je faalangst aanpakken: ik denk dat dit een heel belangrijke factor is, een terugkerend probleem… Ga in gesprek met een mentor, leraar, vertrouwenspersoon op je school en geef aan dat je faalangst je heel erg in de weg zit. Er zijn methodes voor om je faalangst beter onder controle te krijgen, wat je weer gaat helpen om meer naar school te gaan.

  2. Opleiding: is dit echt de opleiding die je wilt doen? Of had je liever een andere keuze gemaakt maar vanwege de tijd is het deze opleiding geworden? Als dit echt de opleiding is die je wilt doen, zou ik er mee doorgaan. Wellicht in aangepaste variant in verband met je faalangst etc. Probeer dat ook op je school te overleggen. Wil je toch een andere opleiding doen, dan zou ik stoppen met deze en komende september gaan beginnen. Werk in de tussentijd aan jezelf zodat je deze opleiding ook voor de volle 100% kunt ingaan. Al zou ik persoonlijk toch proberen deze opleiding af te ronden, zodat je een diploma hebt en daarna aan het werk kunt. Op het moment dat je aan het werk bent als kok kun je altijd nog bepalen om daarnaast een andere opleiding te gaan doen.

  3. Werk & inkomen: zijn er wellicht mogelijkheden voor een bijbaantje? In de horeca bijvoorbeeld? Krantenwijk? Post bezorgen? Callcenter? Dit zijn vaak dingen die je in de vroege ochtend of avond kunt doen dus zouden prima naast een opleiding gedaan kunnen worden. Al zou je naast je opleiding maar een paar uurtjes kunnen werken, je krijgt inkomen en kunt daardoor de mensen om je heen geld terugbetalen.

Ik hoop dat je hiermee iets verder kunt komen. Laat je kop niet hangen, probeer een positieve houding aan te nemen en je zult zien dat je je daardoor ook beter voelt. Succes!

Jeetje wat een verhaal! en wat zit je in een lastig parket verwikkeld zeg. Wat distel hierboven zegt lijkt mij het beste. Je faalangst speelt naar mijn idee een enorm grote rol in bepaalde dingen. Ik snap het, heb er zelf ook last van. Daarom zou ik als eerste echt hulp zoeken hiervoor, dit zijn dingen die je niet alleen moet (willen) oplossen. Ga naar een vertrouwenspersoon op school die kan je vast wel doorverwijzen naar een deskundige. Leg daar ook je hele verhaal uit, ze zullen er echt wel begrip voor hebben.

Ik weet dat het er nu misschien niet op lijkt, maar het komt echt wel goed! Laat het er niet bij zitten en zet je schouders er onder. Zorg dat je ook iets vind dat je leuk vindt, waar je al je emoties in kwijt kan. Een uitlaatklep. Zo kun je je hoofd leegmaken en is er meer ruimte voor de goeie dingen. Succes <3