Ik weet niet of ik moet stoppen met mijn studie

Ik doe momenteel de lerarenopleiding Nederlands, eerste jaar. Ik heb deze studie stiekem een beetje halsoverkop gekozen omdat ik goed was in Nederlands, ik een geweldige docente Nederlands had en ik het onderwijs altijd al een interessante sector vond.

Mijn tentamens zijn tot dit toe goed gegaan, ik heb er maar eentje niet gehaald. De vakken zijn wel interessant, maar sommige dingen vind ik echt overbodig/ niet interessant/ etc.
Ik heb af en toe heel erg het idee alsof ik niet op mijn plaats zit. Het is gewoon een onderbuik gevoel dat zegt van ‘dit wil je niet doen de rest van je leven’. Verder denk ik dat ik mezelf echt aanpraat dat ik het helemaal geweldig vind, deels omdat ik mijn familie niet wil teleurstellen door te stoppen met mijn studie.

Ik weet gewoon echt niet meer wat ik wil. Ik zou ook niet weten wat ik anders voor een studie zou moeten doen. Het liefst zou ik gewoon een halfjaar gaan werken, me nog eens rustig oriënteren en dan ergens op kamers gaan studeren. Ik woon nu in een dorpje waar ik geen baan kan vinden en niet echt uit de sleur van mijn leven kan komen. Ik ga niet uit, omdat ik er deels geen behoefte aan heb (dat is ook iets wat ik mezelf denk ik aanpraat). Ik heb gewoon niet echt een sociaal leven. Het zou goed zijn voor mij om op kamers te gaan, zodat ik voor mezelf leer zorgen, een bijbaan kan zoeken en een beetje uit mijn sleur kan komen.

Heeft iemand hier ervaring mee, hoe is dat bij jullie gegaan?

Je kunt ook een gesprek aanvragen met een studie-loopbaanbegeleider, die kan je vaak veel vertellen over hoe de studie er verder uit gaat zien! Dan weet je waar je aan toe bent en of de studie nog ‘leuker’ wordt.

maar inderdaad, er zullen altijd vakken zijn die je leuker en minder leuk vind. Ik zit ook in mijn eerste jaar (maar dan pedagogische wetenschappen) en ik dacht eerst ‘‘wat is dit, ik heb dit toch zelf gekozen, ik vind sommige dingen echt helemaal niks, ik zou het toch allemaal leuk moeten vinden?!’’ Maar dat is dus echt niet zo! Zie het net als op de middelbare; wiskunde vond je stom en engels leuk (om maar een voorbeeld te geven).

Sta er ook niet teveel bij stil of je dit de rest van je leven wil doen. Er zijn namelijk zo ENORM veel mogelijkheden voor banen, meer dan je voor mogelijk houdt. Uiteindelijk doen heel veel mensen ook niet eens datgene waar ze voor gestudeerd hebben (maar iets veel leukers!). Als je klaar bent met je studie kun je helemaal zelf kiezen wat je wilt gaan doen.

Ik snap je twijfels, maar het is wel zo dat hoe meer je erover na gaat denken op deze manier, hoe negatiever je wordt. Probeer het op de een of andere manier een beetje aan de kant te zetten en focus je ook op andere leuke dingen náást je studie, zoek wat afleiding :slightly_smiling_face:

De lessen zijn soms niet aansluitend, dat is op elke opleiding zo.
Heb je je verdiept in uitbreidingsmogelijkheden binnen de opleiding?
Welke kanten kan je daadwerkelijk op? Kan je specialiseren?
Als jouw onderbuikgevoel zegt dat je moet stoppen, kan je beter op tijd stoppen en in februari nog ergens anders beginnen.

Je zou nog altijd even kunnen doorzetten en je bachelor afmaken.
Vind je je studie echt niet leuk, of je leven dat je nu leidt niet leuk? Dat laatste heeft namelijk grote invloed op je studie, maar het moet niet jeprimaire doel gaan worden om voor een andere studie te gaan kiezen.

Je kunt met je master nog alle kanten op, dan heb je meer ervaring, weet je misschien beter wat je wilt, en ben je beter bereid wat voor leven je wilt gaan leiden.

Tenzij je echt het idee hebt dat je dit niet de rest van je leven gaat volhouden (om wat voor reden dan ook) raad ik je aan om gewoon verder te gaan met deze studie. Als je geen sociaal leven meer hebt door de afstand kun je kijken of deze studie ook dichterbij gegeven wordt zodat je meer tijd hebt voor andere dingen dan reizen. Of je huiswerk doen in de trein/bus, maar omdat er niet altijd zitplaatsen beschikbaar zijn is dat denk ik geen goed advies.

Ga in ieder geval langs bij de decaan als je het idee hebt niet op je plek te zitten, die kan je helpen met uitvinden of deze studie echt niks is voor jou of dat je gewoon even in een dipje zit omdat het niet helemaal is wat je verwachtte toen je je inschreef.