Ik weet ein-de-lijk een beetje wat ik later wil doen...

Na de middelbare school zeg maar, namelijk naar het conservatorium!
Lijkt me echt awesome!! :grinning:

Ik wil je niet demotiveren, maar zoek dan meteen ook een andere studie die je interesseerd. Want op het conservatorium worden maar een bepaald aantal leerlingen aangenomen. Er is er een waar er maar 25 worden aangenomen.

Wat wil je daar gaan doen? En hoeveel ervaring heb je? Als ik vragen mag.

Ik hoop dat je big talent hebt meid, anders kom je daar niet doorheen.

Oeh, wat speel je?

Welk instrument speel je? :slightly_smiling_face:

Oh, ik zie het al op je profiel; contrabas.

Ken je op jouw muziekschool het systeem van A, B, C en D-diploma’s?
Voor conservatorium moet je namelijk het niveau van een D-examen aankunnen (en eigenlijk al gehad moeten hebben)

Leuk! Als dat je passie is, dan moet je dat vooral doen.

En nu hier de nadelen… niet om je bang te maken, maar:

  1. Je hebt heel veel talent en misschien nog meer doorzettingsvermogen nodig om echt, bij welk instrument dan ook of bij zang, succesvol te worden in je vak, als je musicus/zangeres wil worden.
  2. De kans is groot dat je uiteindelijk eindigt in het onderwijzen van je instrument/zang.
  3. Je moet echt heel, heel veel oefenen. Weet je zeker dat je zoveel met je instrument bezig wil zijn, en echt heel theoretisch? Ik speelde harp op een hoog niveau, maar dat is wat mij tegenhield om conservatorium te doen: ik wilde voor de lol spelen, en niet perfect worden in mijn spel en professioneel naar mijn instrument willen kijken.
  4. Je hebt ook heel veel theoretische vakken, die vaak echt niet leuk zijn. Ik heb diverse kennissen op het conservatorium zitten, en die vinden vaak ten eerste het onderwijs slecht, en ten tweede gewoon dodelijk saai. Weet je wat het wel precies inhoudt om naar het conservatorium te gaan?

Nou, ik ben er inderdaad heel erg veel mee bezig, maar ik had gewoon nog nooit aan het conservatorium gedacht… Ik speel contrabas en ik zing. Ik speel in een orkest en heb op school ook nog extra muzieklessen, waaronder theorie en pianolessen. Ik word af en toe gevraagd als gastbassist bij een muziekschool waar ze bandcoaching geven. Ook treed ik redelijk vaak met die extra muzieklessen en orkest en eerst met zangles, maar daar moest ik een poosje af voor mijn cijfers :S Haha, is dat genoeg denk je?

Wat Isfet zegt is waar. Ik wil zelf ook conservatorium gaan doen met piano, maar daarnaast ben ik van plan een rechtenstudie te gaan volgen. Puur omdat ik geen pianojuf wil worden (en ik vind rechten echt superinteressant).

Ja ik weet. Maar theorie bijvoorbeeld vind ik ook echt leuk! En met dat doorzettingsvermogen zit het ook wel goed hoor, haha. Ik ga (meestal) ontzettend lang door tot iets lukt!

Gaaf! Welk conservatorium? Welke stad zeg maar?

Daarnaast zit je pas in de 3e, dus nog tijd zat om erover na te denken (en vooral om je voor te bereiden, je hebt sowieso nog 3 jaar om op niveau te komen).

Wat je wel zou kunnen doen - kost wel veel geld, maargoed - is een vooropleiding aan een conservatorium. Zit er misschien een in de buurt? Ik weet namelijk niet waar je woont, maar deze zijn er:

Conservatoria in Nederland

Amsterdam: Conservatorium van Amsterdam
Den Haag: het Haags Koninklijk Conservatorium
Rotterdam: Rotterdams Conservatorium
Utrecht: Utrechts Conservatorium
Maastricht: Conservatorium Maastricht
Het ArtEZ Conservatorium heeft vestigingen in Arnhem, Zwolle, Enschede
Tilburg: het Fontys Conservatorium
Groningen: het Prins Claus Conservatorium
Alkmaar: Conservatorium Alkmaar (onderdeel van Hogeschool Inholland)
Leeuwarden: Conservatorium Leeuwarden

Dat kun je denk ik vanaf volgend schooljaar wel al gaan doen, ik ken er wel meer die al in de 4e zijn gestart daarmee. Toelating zal rond mei/juni zijn.

Ik wil naar Maastricht, omdat ik daar de universiteit heel fijn vind. Ze geven daar heel veel in groepen les en met rechten vind ik dat wel fijn omdat het zegmaar al heel individueel is.

Toch zit ik erover te denken om nog op meerdere plekken toelating te doen zodat ik een grotere kans heb toegelaten te worden. Dus als er iets van Europees/Internationaal en Europees recht ook in de stad zit is het ook wel prima.

@Pianissimo

Ja weet ik, als ik het volgend jaar nog steeds wil, ben ik inderdaad van plan een vooropleiding te doen! Dat zeiden mijn ouders ook al…

Ik woon in Den Haag, dus das lekker dichtbij :grinning:

Maar dit idee om naar het conservatorium te gaan, motiveert me wel weer echt heel erg om nog beter mijn best te doen! :grinning:

Hmm, als het goed is moet je je ook specialiseren in meerdere onderwerpen toch? Of vergis ik me nu. Ik weet wel dat een oud klasgenootje van me ook auditie had gedaan voor het conservatorium, maar ze was niet aangenomen omdat ze niet veelzijdig genoeg was. Ik zou in ieder geval zo veel mogelijk oefenen en dit doel voor ogen blijven houden, maar zoals er voor mij gezegd werd, altijd een ander opleiding in je achterhoofd houden waar je terecht kan als dit toch niet lukt.

^ Bedoel je met meerdere onderwerpen meerdere vakken? Dat is van heel lang geleden.

Qua veelzijdigheid: bij een toelating krijg je een aantal toelatingseisen. Voor piano betekent dat bijvoorbeeld dat je drie delen uit sonates moet spelen, iets van Bach, en een voordrachtsstuk en dan kun je ook weer kiezen uit een aantal gegeven stukken.
Je zult dus veelzijdig genoeg spelen op je toelating, maar dan moet het ook allemáál voldoende zijn (: