Ik moet even van alles van mij afschrijven.

Hé lieve meiden. De laatste tijd voel ik mij echt beroerd. Het is zo vreemd. Het komt en het gaat weer. Ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen. Maar ik zal eerst even in het kort uitleggen dat ik erg met mijzelf in de knoop zit. En ik word misselijk van mijzelf. Misselijk van mijn gevoelens, omdat ik niet weet waar ze weg komen en waarom ze mij zo dwars zitten. Ik heb dit alles nu ongeveer een jaar, laat ik daar mee beginnen. En ben sinds een paar jaar dingen aan het opschrijven, wat precies weet ik eigenlijk niet. Het komt uit mijn vingers en eigenlijk is het de bedoeling dat ik mijn gevoel en rare gedachten zo kwijt kan, maar hoe veel ik ook schrijf, de laatste twee weken lijkt het niet meer te werken.

Ik weet niet waar ik moet beginnen. Nou in ieder geval: Een jaar geleden knapte er ineens iets bij mij. Ik ben altijd al een héél gevoelig persoon geweest ben ook HSP maar een jaar geleden dus, leek het alsof iemand mij in een diepe put gegooid had. Misschien kwam het wel omdat ik net uit de examens kwam, en niet wist wat ik met mijn leven moest doen… Misschien kwam het wel door dat ik voor het eerst verliefd werd… Misschien kwam het wel doordat ik ineens veel problemen thuis had, door mijn broertje met zijn woede stoornis. Of misschien wel allemaal. In ieder geval, in de zomer van 2013 is mijn leven echt omgeslagen.

Mijn ouders zaten al een tijdje te worstelen met mijn broertje. Nadat ze er eindelijk waren achtergekomen dat hij concentratieproblemen had en ADHD, vielen toch niet alle stukjes samen. Hij had regelmatig een woede aanval. En dan bedoel ik niet dat hij even boos is, maar dat hij echt helemaal doordraaide en ik mij een paar keer in de badkamer moest opsluiten omdat hij met een mes achter mij aankwam. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ja, hij heeft mij ook eens een keer gestoken. Niks ernstig en zo… Toen ze erachter kwamen dat hij een woede stoornis heeft, vielen alle puzzelstukjes wel samen. Maar tot op de dag van vandaag kan zo’n woede aanval niet worden voorkomen. Hij krijgt wel pillen, maar hier thuis zijn er altijd honderden prikkels aanwezig die ons hele gezin uit elkaar trekt. Mijn ouders proberen zo’n aanval natuurlijk te voorkomen, en zelfs als ik al iets te hyper ben, moet ik even rustig doen omdat mijn broertje ook weer te druk wordt.

Maar goed. Ik moet er maar mee leven en ik weet zelf ook goed dat hij zichzelf niet is als hij zo’n aanval heeft. De zomer ging voorbij, ik ben toen verschrikkelijk gedumpt door mijn eerste liefde en ik ging naar een nieuwe school. En op die school voel ik mij tot op de dag van vandaag niet thuis. Waar aan het ligt weet ik niet, maar ik wil er zo veel mogelijk aan doen om daar weg te blijven. Ik spijbel veel, dat zeg ik met veel spijt in mijn hart. Maar ondanks dat heb ik wel goede cijfers en altijd mijn huiswerk af. Natuurlijk geen excuus, maar soms lukt het gewoon niet. Want nog even een ‘‘leuk’’ weetje over mij. Ik heb al een jaar last van paniekaanvallen. En vooral op de maandag morgen heb ik daar last van. Dan zit ik in de trein en heb dan spontaan zo’n aanval. En waarom? Omdat ik naar school moet. Raar he? Maar dan lijkt het alsof mijn lichaam overgenomen wordt en zodra die grijze massa in mijn hoofd verdwenen is, zit ik ineens op een bankje in de stad. En kom ik pas twee uur later op school aankakken.

Ik praat wel veel hoor hierover. Ook met mijn ouders. Het probleem is alleen dat ze mij niet snappen, en ze kunnen mij ook niet snappen. Ik snap mijzelf niet eens. Als ze vragen waarom ik mij toch steeds zo kut voel. Ja, dan weet ik dat niet. Ook mijn vrienden merken de laatste tijd dat ik erg bergafwaarts ga. Maar ja, als ze er naar vragen is het enige wat ik kan zeggen: ‘‘Sorry, maar ik wéét gewoon niet hoe dit komt.’’. Ze zijn wel heel lief voor mij gelukkig. Maar ik wou zo graag dat het allemaal anders kon…

De afgelopen twee weken zit ik er echt door heen. Ik voel mij een robot en ik weet niet eens wat ik aan het doen ben. Ik slof wat heen en weer, zit te trillen als een gek. Mijn nagels zijn inmiddels helemaal afgebeten en ik zit steeds nerveus aan mijn shirt of haar te pulken. Ik word zenuwachtig van mijzelf, van die gedachten. Heb nu al weken slapeloze nachten en heb een soort druk op mijn borst. En waar het vandaan komt, nou schiet mij maar lek want ik zou het niet weten. Wat ik ook doe, ook op het werk en op school. Ik denk alleen maar: ‘‘Wat ben je in godsnaam aan het doen.’’. Ik wil niet in een slachtoffer rol kruipen. Het is ook niet zo dat ik niet van dingen geniet. Maar mijn hoofd is zo’n grijze massa met gedachten en te veel gevoelens dat ik niet eens meer weet wat goed en fout is.

Oh zucht. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Ik ben nu 17, bijna 18. En ik zit steeds te denken: ‘‘Als ik twee jaar ouder was, dan had ik sowieso mijn spullen gepakt en was ik er even tussen uit gegaan.’’. Ik weet echt niet wat dit is en ik word gek. Echt compleet gek. Gek van mijn gevoelens, gedachten, die aanvallen, thuis, school, mijn zenuwachtige gedoe. Echt.

Dit wilde ik even kwijt. Ik voel mij al stukken beter wanneer ik het van mij afschrijf. Ik hoop dat jullie de tijd nemen om het te lezen, en misschien iets achterlaten wat mij kan helpen.

Sterkte!!

kan je niet even op vakantie?
ik denk dat therapie ook handig kan zijn…

:sob::muscle:

Sterkte meid! Hopelijk gaat het snel beter,

Ik herken mezelf wel hier heel erg in hoor, mijn zus is gehandicapt en die heeft ook vaak woedeaanvallen. Je hebt wek geluk dat je ouders je steunen, dat doen de mijne totaal niet. Ze zeggen dat ik er maar aan moet wennen.

Vervelend zeg! Misschien kun je er eens met iemand anders over praten in plaats van je ouders? Iemand op school of je ha? Die kunnen misschien weer ander advies geven. Het is wel fijn dat je het in ieder geval aan je ouders kan vertellen. Maar misschien begrijpt zo iemand als een ha het beter.
Heel veel sterkte hiermee! :sob::muscle:

Ik heb helaas geen idee hoe ik je zou kunnen helpen, maar wel goed dat je het van je afschrijft. Een vriendin van me heeft ook veel gespijbeld, maar altijd hoge cijfers gehaald en sinds ze van de middelbare school af is en ze nu studeert, gaat alles helemaal prima met haar.

Misschien dat een psycholoog ook wat voor je zou kunnen betekenen?

Ga eens langs de huisarts met dit probleem, waarschijnlijk krijg je een verwijsbrief om naar een psycholoog te gaan!

Dank jullie wel voor de reacties.

Natuurlijk, een psycholoog zou wel fijn zijn. Maar ik ben echt enorm koppig en ik heb altijd zoiets van: ‘‘Het waait wel weer over, je red het wel.’’. Al begin ik steeds meer te twijfelen. En ja, mijn ouders hebben al een ‘‘probleem’’ kind om het zo maar even te noemen, ik wil gewoon niet dat ze zich te druk maken over mij. Natuurlijk weet ik ook wel dat ik nu wel even aan mijzelf moet gaan denken. En dan besluit ik om even goed na te denken. waarom weet ik eigenlijk niet want ik word echt gek van mijzelf dat ik niet meer weet hoe en wat… Maar ja wat ik dus duidelijk wil maken met die laatste zin is dat ik soms ook momenten heb waar van ik denk: ‘‘Wat stel je je aan. Je zit nu lekker in je vel.’’. En mijn ouders hebben gelukkig ook wel eens gevraagd of het misschien beter is om langs de huisarts te gaan. Maar weet je, dan schrik ik echt heel erg. Aan de ene kant lijkt het mij zo fijn, maar aan de andere kant schrikt mij dat echt af.

Wat iemand hier boven zei: ‘‘Kun je misschien met iemand op school erover praten?’’. Helaas. Ik vertelde al dat ik mij daar absoluut niet thuis voel. En mijn mentor en andere leraren zijn van die personen die zich niks van je problemen aantrekken. Zo heb ik bijvoorbeeld al wat moeite met leren en als ik ze vraag om extra uitleg, dan beloven ze wel van alles… Maar ze doen vervolgens niks. Hoe vaak ik ook aan de bel trek. En mijn klasgenoten zijn helemaal niet mijn type. Ik ga wel met ze om. Maar ze hebben zo veel andere interesses dan mij dat het lijkt alsof het mannetjes van mars zijn.

Even weer buiten dat. Een hel goed pluspuntje eigenlijk :grinning:
In de zomer ga ik een midweekje met een vriendin weg. Hopelijk doet mij dat heel erg goed. Lekker uitwaaien aan zee hahaha.

Ja kijk, dat ik met mijzelf in de knoop zit daar gaan mijn ouders heel goed mee om. En ook met mijn paniekaanvallen en mijn slapeloze nachten. In die richting zijn ze enorm lief en dat waardeer ik ook heel erg. Maar op het gebied van mijn broertje is het inderdaad ook: ‘‘Je moet er maar aan wennen.’’. Natuurlijk kunnen mensen er niks aan doen dat ze (in dit geval dus) woedeaanvallen hebben. En ik snap heel goed dat wij er rekening mee kunnen houden. Maar bij ons is het zo: Je mag niet te veel tonen dat je boos bent. Want dan wordt mijn broertje geprikkeld. Je mag niet te veel tonen dat je enthousiast bent. Want dan wordt mijn broertje geprikkeld. Dus als ik 's avonds laat thuis kom van school, en ik heb bv. een super grappig verhaal te vertellen en draaf dan een beetje door. Dan krijg ik geen reactie van: ‘‘Oh wat leuk!’’. Maar, : ‘‘Doe eens wat rustiger oke?’’. Ja en dan is de teleurstelling wel heel groot.