'ik kies mijn studie op basis van baanperspectief'

Let jij bij het kiezen van je studie op de kans dat je (snel) een baan vindt of doe alleen iets omdat je het leuk vindt?

Het valt mij namelijk op dat het vooral meiden zijn die studies doen waarmee je weinig kans hebt op een baan (in de betreffende sector) en dat veel mannen het ‘zakelijker’ bekijken en meer voor een salaris gaan.
Ikzelf studeer iets aan de universiteit waar je niet erg veel kan qua banen, maar doe daarbij een minor/zij-instroom pakket bij een hogeschool die veel betere kansen geeft. En jullie?

Nja, ik probeerde er wel op te letten bij mijn studiekeuze maar liet het er zeker niet vanaf hangen. Tegenwoordig is vrijwel alles onzeker dus straks doe je een studie die je veel minder leuk vindt maar met een goed baanperspectief, en dan heb je het 4 jaar later afgerond en dan is het weer compleet veranderd…

Ik studeer zelf ook aan de universiteit in iets waar ook niet heel veel werk in is te vinden… maarja, ik vond zelf verder echt niets leuk dus ik zie het over vier jaar allemaal wel.

Ja.

Ik vind geld en een leuke opleiding op één staan, ik hoef geen topsalaris maar ik zou wel een goed salaris willen voor mijn familie en waar ik ook nog leuke dingen mee kan gaan doen later.

Ik let er wel op nu ik weer een studie moet kiezen, maar ik kies uiteindelijk liever iets wat ik 4 jaar graag wil doen dan iets waar ik meer baankans bij heb, maar het lastiger vind om af te maken.
Dan heb je er uiteindelijk toch niks aan, gezien je dan ook daarna hoogstwaarschijnlijk iets gaat doen waar je niet gelukkig van wordt. Dat vind ik niks.
Dus ik let er wel op, maar ik zou uiteindelijk kiezen voor wat ik echt leuk vind. Ik heb namelijk ervaren hoe het is om een studie te doen die je echt niet wil en dat houdt na een tijdje gewoon op, hoe graag je het ook af wil maken. De baankansen waren prima, maar ik en leraar? No way, en om dan nog 2,5 jaar te studeren terwijl je niet wil? Dan kies ik toch echt voor iets leuks.

Ik wilde eerst Engels culture gaan studeren maar toen hebben mijn ouders me op het hart gedrukt dat ik daar niet zoveel mee kan dus nu wil ik een studie gaan doen die me wel moeilijker lijkt en ik moet langer studeren maar hopelijk is de kans op een baan beter.

Ik kijk naar baankans en soort carrière, nog niet eens zo zeer of ik de opleiding wel eens leuk vind.

Dit inderdaad. Het is nogal zonde om iets te studeren waar je later echt helemaal niks mee kan, maar momenteel ligt alles gewoon een beetje op z´n kop en uiteraard blijft de economie veranderen.
Daarnaast is een hbo-diploma over een tijd helemaal niks meer waard, dus beter kijk je ook naar sectoren waar je ook met plezier in werkt en iets waarin je wil doorgroeien.

Een beetje een combinatie.
Ik zou nu als ik HBO zou gaan doen, geen communicatie gaan doen, ook al lijkt die studie me best leuk.
Maar ik ga ook niet specifiek een vak kiezen waar geld in te maken valt en je sowieso een baan hebt. Je brengt later zooooveel tijd op je werk door, dat je niet iets moet gaan doen waar je interesses niet liggen, lijkt mijjj

Nee ik kijk niet naar het salaris en de baankans. Salaris, omdat me dat niet zoveel uitmaakt want ik doe liever iets wat ik heel leuk vind in plaats van een minder leuke baan maar met een topsalaris. Misschien hebben niet alle mensen hetzelfde maar ik zou me veel gelukkiger voelen met een baan die ik ontzettend leuk vind. En naar de baankans kijk ik niet zo erg omdat het veel kan veranderen. Ik heb zoiets van als je de opleiding super gaaf vindt en de baan die je daarna kan krijgen vind je echt je weg wel vroeg of laat. Behalve misschien met de écht nutteloze opleidingen of opleidingen waarvan zeker is dat bijna niemand een baan krijgt in die sector. Maar om die opleidingen hoef ik me sowieso niet druk te maken want die vind ik toch niet interessant :’)

Hoe weet je dat? Naja, ik ga volgend jaar wel uni doen, maar dat ik wel een beetje zorgwekkend. Hoe kom je dr zo bij? Ik dacht dat het vooral ligt aan bepaalde sectoren waar weinig banen in blijven en dat je beter iets technisch moet doen enzo

Ik doe nu praktijkdiploma boekhouding maar heb wel gekeken naar de baankansen inderdaad. Maar moet het ook wel leuk vinden of iniedergeval dat het me trekt, en dat doet het wel.
Mijn 1ste opleiding heb ik gedaan want het was ’ leuk ’ , schoonheidsspecialiste. Helaas wil ik daar verder niets mee doen maar heb er toch geen spijt van. Het is altijd handig! Na mijn opleiding boekhouding wil ik nog Accountant doen en daarna Managment en misschien wat meer maar dat moet ik nog even bekijken! :slightly_smiling_face:

Baankansen veranderen steeds, dus nee ik let er niet op :slightly_smiling_face:

Ik let op baankansen. Ik zal nooit een opleiding doen die me niet aanstaat, enkel en alleen voor het geld, maar ik zou ook geen studie doen, waar ik geen baan mee kan krijgen. Als je tonnen met geld hebt, kan je misschien jaren zonder baan, of een 2de studie doen, maar ik kan dat niet. Dus ik moet wel zorgen dat ik na mijn studie redelijk snel een baan heb.

Ik zie ook hoe het met mijn zus gaat, afgestudeerd als leerkracht en ondertussen al 7 jaar werkloos. Ja, want leerkrachten zijn er nu eenmaal te veel in België. Wat heb je er dan aan dat je je ‘droomstudie’ hebt gedaan, als je er later toch niets mee kunt doen?

Ik kijk alleen naar wat ik leuk vind en wat de beroepsperspectieven zijn (vind ik de beroepen die aansluiten op de studie wel leuk?). Salaris of de kans op een baan vind ik dan wat minder belangrijk.

Waar nu veel werk in te vinden is, kan over 5 jaar weer totaal anders zijn. Paar jaar terug was er veel werk te vinden in de economische sector dus gingen veel mensen economie doen, terwijl dat nu al veel minder is en je nu weer helemaal binnen bent als je scheikunde of natuurkunde gaat studeren ofzo.

ookal weet ik al lang dat ik een HBO opleiding ga doen, doe ik toch m’n best om op het vwo te blijven. weet niet waarom eigenlijk.
dit heeft er vast niet heel veel mee te maken x)

Dubio zit ik ook al megalang in. Of creative writing HBO of criminologie Uni. meh

Ja dit heb ik ook nog ook al ben ik al van het hele Engels studeren afgestapt en heb ik een andere studie “gekozen” er zijn zoveel mensen die dit studeren. Ik moet op het HBO beginnen en eindigen met een Master om in mijn ogen überhaupt een baan te krijgen met die studie. Dus ik zit nog steeds rond te kijken wat ik dan nog misschien zou kunnen doen.

p

Bij mij is het een combinatie van passie en realiteit. Het was voor mij ook belangrijk dat ik verschillende jobs zou kunnen doen met mijn opleiding, zodat mijn opties open konden blijven. Persoonlijk snap ik niet waarom mensen bv. kiezen voor een kunstopleiding of honestly 90% van de opleidingen die Girlscene voorstelt op de homepage. Passie is één ding, maar je moet ook realistisch blijven.

Maar sommigen hier doen nu precies of je moet kiezen tussen je droombaan, of een kutbaan. Er liggen echt nog miljoenen banen/studies tussenin. Als mijn droombaan nu ontwerpster was (Is het totaal niet, even een voorbeeld.) zou ik daar niet voor studeren omdat er geen werk in te vinden is. Maar dan zou ik gewoon een andere studie kiezen die ik OOK leuk vind, niet meteen een kutstudie die ik helemaal niets vind.