ik ben een moeilijke eter

Voordat ik mensen krijg van ga gewoon andere dingen eten etc dit werkt niet en is ook niet de reden dat ik dit topic heb aangemaakt.

Sinds 2/3 jaar heb ik steeds meer problemen met eten. Ik kan bijvoorbeeld in paniek raken als iets niet smaakt hoe het eerst smaakte, ben bang voor nieuwe dingen te leren en eet eigenlijk weinig afwisselend. Nu heb ik het er wel eens met de HA overgehad en die denkt dat het een soort eetstoornis/angststoornis is. Nu ben ik 1x bij een psycholoog geweest alleen daar werd k niet goed geholpen. Ze vond dat ik mij aanstelde en eigenlijk gewoon moest eten. Nu is het voor mij alles behalve makkelijk. De reden voor dit topic is dat ik uit eten ben geweest en toen de hele avond in paniek ben geweest en geleefd op een kopje soep, puur omdat ik niks durfde te eten. Nu vroeg ik af, zijn er meer mensen met dit probleem en hoe gaan jullie er mee om ?

Eens met tijdverdrijf!

Mijn nicht heeft ook dergelijke problemen. Zij eet eigenlijk alleen wit brood met worst, of chips of patat. Ze lust qua groenten alleen komkommer en vind het écht doodeng om iets nieuws te proberen. Zij is aangetrouwd en voordat ik haar kende, wist ik niet dat je zo’n moeilijke eter kon zijn en dat dat niet zomaar ‘aanstellerij’ was. Ik vind jou dus ook geen aansteller.

Zij is wel met een psycholoog in gesprek geweest en dat hielp best wel voor haar. Het ligt er natuurlijk ook maar net wat voor iemand je treft. Zij heeft die therapie alleen helaas niet doorgezet. Ze heeft ook andere angsten, ik weet niet of dit ook voor jou geldt maar soms hangt het een ook samen met het ander. Ze heeft bv. ook pleinvrees.

Dat je één niet zo’n goede ervaring met een psycholoog hebt betekent niet dat een psycholoog je niet kunt helpen, je hebt dan alleen nog niet de goede gevonden. Onthoud dat er ontzettend veel verschillende soorten psychologen zijn en dat zijn ook weer allemaal andere mensen, dus laat die ene ervaring je er niet van weerhouden om hulp te krijgen. Wees proactief in het oplossen van je probleem!

Eigenlijk moet je in overleg met je huisarts in contact komen met een psycholoog die gespecialiseerd is op en/of angststoornissen en stoornissen gerelateerd aan eetgedrag (deze twee categorieën hebben ook veel met elkaar te maken).

Nog een tip: via de site Proud2Bme en het forum kan je eventueel vragen stellen over hoe je met de correcte personen in contact kan komen: http://forum.proud2bme.nl/

Ookal heb je misschien niet een klassieke eetstoornis, veel mensen hebben toch meer verstand van andere soorten eetproblematiek. Ik zou vooral in die hoek gaan kijken.

Moeilijk probleem! Ik wil me eigenlijk aansluiten bij de rest van de reacties die hier gegeven zijn, professionele hulp zoeken

Al herken ik me ook heel erg in het probleem. Ik eet heel weinig gevarieerd omdat ik nooit nieuwe dingen “kan” eten… Ook al vind ik het niet eens echt vies ofzo, ik word er wel misselijk van en soms heb ik het gevoel dat ik zelfs overgeefneigingen moet onderdrukken… Het is heel irritant, vooral ook met uit eten gaan, want als iets net iets anders gekookt of gebakken is dan wat ik normaal eet, dan heb ik daar ook al last van. Anyway, ik ben nu wel bezig om iedere keer kleine hapjes te nemen van nieuwe dingen, zodat ik kan “wennen”. Ik dring mezelf niks op en genoeg is genoeg. Ik kan op die manier al wel veel meer dingen eten dan eerst. Misschien kan je dat ook eens proberen. Hopelijk helpt dat voor jou ook een beetje :slightly_smiling_face:

Misschien toch een nieuwe psycholoog proberen.

Wow, ik wist niet dat mensen zulke serieuze problemen konden hebben met eten… Ik denk inderdaad dat het verstandig is om het nog eens bij een andere psycholoog te proberen, want ik ben er namelijk van overtuigd dat hij/zij je echt kan helpen als je dan wel serieus wordt genomen en er een ‘klik’ tussen jullie is.
Verder weet ik het eerlijk gezegd niet zo goed, behalve dat ik wel wil benadrukken dat ik het goed vind dat je het hier hebt gezegd! Ja

Misschien als een psycholoog uiteindelijk toch niet blijkt te werken, een dietiste raadplegen? Die is ook meer gespecialiseerd op het gebied van eten en eetgewoonten, al weet ik niet zeker of deze je ook bij dit probleem kan helpen.

Maar anders toch een vorm van hulp proberen te zoeken, ja!

Ik ken het ja. Ik heb dan geen paniekaanval oid maar mijn lichaam is zo ingesteld dat zodra ik iets eet wat ik niet lekker vind mijn maag daar slecht op reageert met als gevolg dat ik de rest van de avond misselijk ben en als ik in de daarop volgende week nog aan dat eten denk word ik weer kotsmisselijk.

Hier heb je niks aan maar ja idk je bent niet alleen :’) vooral de ‘stel je niet aan en eet gewoon’ reacties zijn zo frustrerend.

Ik heb hier zelf totaal geen ervaring mee en wil uit mezelf liever teveel eten dan te weinig, dus ik kan je helaas ook niet echt begrijpen. Maar ik denk wel dat het slim is om dit serieus te nemen, want het is toch wel echt een probleem. Helemaal als je er te weinig door gaat eten en daardoor te veel afvalt.
Sorry hier heb je helemaal niks aan, maar in ieder geval heel veel sterkte/succes en hopelijk komt het goed. :kissing: