Iemand ervaring met de opleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg?

Hey allemaal,

Ik zit erover na te denken om de opleiding pedagogisch medewerker jeugdzorg te gaan doen omdat ik graag iets voor mensen wil betekenen en ervan hou om met kinderen te werken en heb veel geduld en zelf ook veel gemaakt.

Nu vroeg ik me af of iemand anders misschien deze opleiding doet of heeft gedaan? Is de opleiding vrij zwaar (lijkt me wel) en wat zijn ongeveer de kosten per jaar qua boeken enz. Bevalt de opleiding jullie of valt het tegen en had je er meer van verwacht?

Ik ken verder niemand die deze opleiding doet of iets soortgelijks doet vandaar dat ik het hier plaats. Hopelijk kan iemand me helpen.

Heb de school al gemaild over de kosten enz omdat ik niet een heel groot budget heb maar die hebben na 3 maanden nog niet terug gemaild.

Ik zou wel echt nadenken wat jeugdzorg inhoud ‘ik hou ervan om met kinderen te werken’ lijkt me niet echt een goede reden om jeugdzorg in te gaan. Want jeugdzorg is zwaar en niet altijd leuk. Word er een OTS uitgesproken en jij bent de gene die het kind bij ouders weghaalt dan denk ik niet dat je veel voor de ouders + kinderen betekend…ookal doe je het goede.

Maar om je vragen te beantwoorden, ik denk opzich dat de opleiding niet HEEL zwaar is. Mijn opleiding laat ons de keuze om te specialiseren en jeugdzorg hoort daar ook onder. Ik heb daar zelf niet voor gekozen maar ik hoor veel van hoe het eraantoe gaat. Qua kennis is het vooral wetgeving maar ook ontwikkeling van het kind.
Zwaar qua stages is vooral hoe je zelf ermee omgaat en wat je aankan. Het is redelijk heftig werk, maar als je zelf sterk in je schoenen staat moet zoiets goedkomen.

Boeken, je kan het zelf zo duur maken als je zelf wilt. Mijn boeken variëren zo rond de 30-50 euro per stuk met uitschieters van 80 voor wettenbundels/boeken die ik voor recht nodig heb. En ik heb per blok zo een 4-5 boeken nodig [4 blokken in een jaar]. Maar je kan ook ervoor kiezen om boeken in te scannen of uittreksels te kopen. Het is niet dat je verplicht bent om alle boeken te kopen.

Verder als je echt info wilt zou ik bellen. Een studie is wel altijd prijzig, daar valt jammergenoeg niks aan te doen.
Maar ik koop zelf alleen de interen

Ik doe nu op dit moment de opleiding pedagogisch medewerker. Ik heb een docent gehad die in de jeugdzorg werkt en ze vertelt altijd verhalen erover. Als ik het haar zo aan hoor, lijkt het me wel zwaar. Zij had dan bijvoorbeeld een vrouw die een kind heeft en daar naar toe moest om uiteindelijk voor haar kind te zorgen, maar zij wilde dus lekker uitgaan. Mijn docent zei dus nee, werd de vrouw boos erover. enz… Misschien even rond vragen op internet, naar allerlei ervaringen…
Open dagen zijn ook nuttig

Vgm is er weinig werk in te vinden. Daarom werd het op mijn vorige school niet geadviseerd aan leerlingen.

Ik dacht dat die opleidingen er uit gingen
Volgens mij kan je vanaf binnenkort alleen nog maar met een speciale aantekening (die je bijvoorbeeld bij de studie Maatschappelijk werk en dienstverlening / sociaal pedagogische hulpverlening kunt halen) bij jeugdzorg werken waardoor die opleidingen niet meer relevant zijn omdat je er niet mee kan werken.

maarrr ik weet het niet 100% zeker dus dat zou ik zeker even goed uitzoeken als ik jou was.

Die regels zijn zelfs nog strenger dan dat. Ik studeer pedagogiek en ik moet dan een speciaal profiel volgen van jeugdzorg. Hierdoor heb je dan een aantal onderdelen behaald die nodig zijn voor die aantekening. Daarna moet je nog veel meer doen om de aantekening te krijgen. Sowieso zou ik jeugdzorg NU afraden ivm de transitie. Het is daar een enorme puinhoop.
Ik vraag mij altijd af wat je überhaupt kan doen als je dit op MBO studeert, aangezien wij als HBO’er ook veel niet mogen zonder universitaire ondersteuning.

Hey!

Leuk! Ik doe deze opleiding nu en zit in het eerste jaar.
Heel veel interessante vakken zoals ontwikkelingspsychologie, hoe je goed kan communiceren met kinderen, hoe problemen onstaan en je leert over verschillende stoornissen. De opleiding is best wel zwaar, er zijn een hoop studenten die deze opleiding gaan doen omdat ze zelf ook met jeugdzorg te maken hebben gehad en dat kan soms wel eens heel dichtbij komen. Ik weet dat de opleiding volgend jaar niet meer bestaat maar als uitstroom richting jeugdwerk onder maatschappelijke zorg gaat vallen. Zelf wil ik hierna nog verder door leren naar het hbo, en zoals hierboven word gezegd in de jeugdzorg ligt het werk op dit moment niet voor het oprapen! Maar daar moet je je keus natuurlijk niet van af laten hangen als dit echt is wat je wil!

Ik kan maandag mijn diploma ophalen voor de opleiding Jeugdzorg specifiek. persoonlijk vond ik de opleiding niet erg zwaar qua leerwerk, maar het is vooral veel doen. Je als er rekening mee moeten houden dat zolang je deze opleiding op mbo niveau doet je nooit bij bureau jeugdzorg komt te werken. Om daar binnen te komen moet je HBO doen. De opleiding op mbo 4 niveau is gericht op woongroepen waar de kinderen of jongeren worden opgevangen. veel wordt er stage gelopen met jongeren met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblematiek. Je zal er rekening mee moeten houden dat dit zwaar is en je erg moet wennen aan de bijkomende agressie. Nu ik klaar ben met de opleiding kan ik werkzoeken binnen de gehandicapten zorg en bij versdhillende jeugdinstellingen waar je dan groepsbegeleider word.