Hyperacusis

Als klein kind ben ik altijd al gevoelig geweest voor geluid. Veel geluiden vind ik namelijk al snel te hard en onaangenaam. Bijvoorbeeld: Radio, televisie vanaf een bepaald volume, mobieltjes die afgaan, vliegtuigen die langs vliegen, filmpjes die we op school moeten kijken, wasmachine die aanstaat, iemand die met een vaatwasser/bestek bezig is, mensen die wat harder praten enz.

Vaak ga ik het liefst ergens anders naartoe als ik last heb van het geluid in die omgeving, maar als dat niet kan druk ik meestal mijn oren dicht met mijn vingers. Ik vind het best wel vermoeiend dat ik veel dingen te hard vind en daardoor altijd er continu mee bezig ben. Veel mensen (die ik ken) hebben meestal ook helaas geen begrip ervoor :frowning_face:

Zijn hier meerdere mensen die dit herkennen en dit ook hebben? En hoe gaan jullie ermee om?

Ik heb het ook.
Ik vraag of ze het stiller willen zetten, en dat vinden ze meestal wel irritant (wat ik begrijp) maar ze moeten ook met andere mensen rekening houden vind ik.
Of ik verlaat de kamer.

Ik denk dat je er niet veel aan kan doen. :slightly_smiling_face:

Ik zou niet zeggen dat ik hyperacusis heb, maar kan me wel snel irriteren aan sommige geluiden. (Smakken, bestek op een bord, typen op een toetsenbord, nageltikken etc) Meestal wacht ik dan gewoon af, en concentreer ik me op andere dingen. Als ik het echt niet uit houd (vooral bij smakken) dan zeg ik er wat van. Meestal wordt het dan minder, op dat moment.

Soms probeer ik het ook te vragen of het wat zachter kan, maar meestal durf ik het niet zo goed, omdat ik me dan zo’n zeur voel (en vanwege de geïrriteerde reacties natuurlijk)
Maar ik zou het proberen om wat meer te vragen of het wat zachter kan en minder snel te vluchten.

Ja, ik denk ook eerlijk gezegd niet dat ik er echt veel aan kan doen… Maar kleine tips over hoe ik er misschien beter mee om kan gaan zijn altijd welkom :slightly_smiling_face:

Ik heb wel wat moeite met het wegdempen van geluiden, maar ik kan het wel proberen om het te oefenen bij geluiden die ik maar een beetje te hard vind. Misschien komen andere geluiden dan ook wat ‘‘minder hard aan’’.