Hulp nodig met keuze opleiding!

Hoi, ik doe 4 mavo heb over wat meer dan een maand mijn examens en daarna ben ik van plan om havo of mbo te doen. Ik wil liever toch havo doen maar ik moet natuurlijk ook een optie hebben voor mbo als ik havo niet kan halen. Ik wil later heel graag een Engels of Wiskunde docent worden voor de middelbare school en dan het liefst bovenbouw maar je hebt niet echt een specifieke mbo opleiding daarvoor, er is alleen een onderwijsassistent opleiding maar dat is meer gericht op de basisschool en dat wil ik dus helemaal niet doen haha.

De beste manier is via havo en daarna hbo maar het is wel moeilijk om havo te halen wegens alle strenge eisen. Het is natuurlijk wel mijn doel maar het is niet zo makkelijk. Ik denk ook niet dat ik het ga halen als ik eerlijk moet zijn. Iedereen zegt ook dat havo echt veel moeilijker is dan mavo en dat vele het niet aankunnen dus denk ik toch dat ik mbo liever wil doen maar het is wel moeilijk om een opleiding te kiezen.Ik heb veel opendagen bezocht, heb letterlijk alle opleidingen doorgekeken die er bestaan, vanaf het begin van het jaar heb ik al geprobeerd om iets te vinden maar ik weet het gewoon niet er is gewoon niks dat mij echt fantastisch lijkt.

Uiteindelijk heb ik besloten om de opleiding ICT-beheerder niveau 4 te kiezen omdat het me het meest aansprak en ben ook vorige week aangenomen. Ik heb zelf echt helemaal geen ervaring met computers etc. maar het leek mij wel leuk om te doen.Ik wou vroeger ook altijd al ICT doen omdat mijn vader er altijd mee bezig was en dat is nu ook ongeveer beetje het enige dat mij als opleiding leuk lijkt, ik weet echt niet wat ik anders moet kiezen. Ik vind met computers werken zowiezo wel leuk maar weet niet echt technische dingen zeg maar en daarom zeggen sommige dat ik het beter niet moet doen maar ik weet echt niet wat ik anders moet kiezen.

Vinden jullie dat ik een verkeerde beslissing maak of hebben jullie misschien tips? Ik denk dat jullie ook denken dat havo de beste optie is en dat denk ik ook maar ik weet gewoon 99% zeker dat ik dat niet ga halen. Bedankt voor jullie hulp!!

Volg je hart, doe wat jij leuk vindt en hecht niet te veel waarde aan de mening van anderen. Je bent vast nog jong en niemand verwacht dat je meteen weet wat je wil. Maar als je écht naar de lerarenopleiding wil, kom je er wel! Of dit nu via mbo of havo is. Wees wel bereid er tijd in te stoppen, meer dan dat je nu doet, want succes komt niet aanwaaien.
Ik zit op het hbo en in m’n eerste jaar (start in februari) kwam ongeveer 80% van het mbo. En maar 20% van de havo.
Geloof me - het komt allemaal goed.

Ik doe ook 4 mavo en ben ook van plan om hierna naar havo te gaan xp. Heb een beetje het zelfde probleem want ik denk dat ik havo ook niet ga redden maar weetje mbo is niet zo erg. Na die opleiding kun je gewoon verder naar een hbo lerarenopleiding en op de mbo heb je dan ook gelijk ervaring voor computers wat ook wel goed is denk ik hahah :p. En zoals Eva zegt^ doe wat je wilt!

Mbo is een prima richting.
Ga je lekker focussen op de ICT branche en stel dat het echt niet is wat je zoekt kun je alsnog overstappen op een andere opleiding. Elke school heeft hier mensen voor die je kunnen helpen met bijvoorbeeld een beroepskeuzetest doen.

Ik zou wel even goed controleren of het wel mogelijk is om met een mbo ict opleiding door te stromen naar hbo lerarenopleiding.

Bedankt voor de reacties!

Weetje misschien waar ik dat kan checken? Ik heb het opgezocht maar ik kan niet echt een goede antwoord kunnen vinden.

Eerst MBO doen kan juist voor heel mensen een goede weg zijn, omdat je dan wat ouder en meer volwassen aan het HBO kan starten. Ik ken zat mensen die die extra tijd nodig hadden en nu het erg goed doen op het HBO. In mijn omgeving zie ik dat deze route succesvoller is dan eerst de havo doen. Veel van mijn vrienden die dat hebben gedaan zijn na het eerste jaar hbo alsnog naar mbo gegaan.
Ik zou me niet te druk maken of je niet voldoende voorkennis hebt. Vaak zijn dat soort opleidingen daar wel op ingesteld, je leert het snel genoeg. En als je geïnteresseerd bent en inzet hebt komt je een heel eind.

Over docent zijn, bovenbouw zou dan alleen op VMBO kunnen, voor havo/vwo heb je een eerstegraads nodig. Als ik jou was, als je twijfelt tussen Engels en Wiskunde zou ik voor Wiskunde gaan, aangezien er een flink tekort is in wiskundedocenten! :slightly_smiling_face: Van de site van Windesheim docent Wiskunde:

Je kunt je inschrijven voor de voltijdopleiding tot leraar wiskunde als je een volledig mbo-diploma hebt op niveau 4 middenkader- of specialistenopleiding. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.