Howick en Lili

Hi,

Hoe kijken jullie er tegen aan dat Howick en Lili in Nederland mogen blijven wonen?

Ben wel benieuwd naar andermans mening!

Ondanks dat ik weet dat het volgens de wet niet klopt, vind ik niet dat we hen nog terug hadden kunnen sturen. 10 jaar in Nederland, nooit in Armenië geweest. Nu in een pleeggezin en daar in een kindertehuis, de taal niet spreken én niet naar school kunnen.

Tuurlijk was het niet slim van moeder om zover door te procederen. Maar daar heeft (of had) ons rechtssysteem even veel schuld aan.

Ik heb begrepen dat het om nog 400 kinderen gaat. Is dat nu hét probleem in Nederland? Laat indereen die hier zolang zit nu maar gewoon blijven en pas de regels aan zodat één keer nee, nee is en ze binnen een week het land weer uit zijn.

het had mij niet heel veel uit gemaakt als ze zouden blijven of weg zouden gaan, maar nu ze mogen blijven heb ik wel iets van ‘de volgenden weten nu precies wat ze moeten doen om te mogen blijven’ want nu gaat natuurlijk de rest aankloppen. En je moet toch een lijn trekken vind ik, niet iedereen kan blijven.

Daarnaast waren ze in Nederland al iets van 13 keer verhuisd en 16 keer naar een andere school gegaan, ook niet echt een stabiele basis denk ik. Dus terugsturen was niet veel slechter geweest.

edit: dan heb ik het dus over een stabiel leven kunnen leiden

Eens met Davillage. Waar ga je nu de grens trekken? Mogen al die andere kinderen nu ook blijven? In combinatie met slecht gedrag? (weg lopen, onderduiken).

De wereld is van iedereen en je mag zelf bepalen waar je woont. Dat ‘slechte’ gedrag had ook niet plaatsgevonden als ze gewoon lekker met hun moeder in Nederland mochten wonen.

Tja, ik vind dat niet iedereen mag blijven. Wel echte vluchtelingen uiteraard. Ik vind Nederland al erg vol.

En als die kinderen dan zo nodig terug naar Armenië moeten, waarom zitten ze dan al zolang in azc? Die zijn tijdelijk, niet voor tientallen jaren…

’al die kinderen’? Er zijn 400 vergelijkbare gevallen. Kortom nét íets meer dan één geval per gemeente (als we het over heel Nederland verspreiden). Is dat écht zo dramatisch veel? Kunnen we die kinderen, die hier dus de afgelopen jaren al ‘thuis’ zijn geweest, geen vast onderdak bieden?

Ik vind het in dit geval goed dat ze blijven. Ze wonen hier nu al zo lang en zijn überhaupt nooit in Armenië geweest. Daar hadden ze gewoon geen toekomst.
Wel vind ik het belachelijk dat die moeder 10 jaar door kon blijven procederen. Als ze na de eerste afwijzing gewoon werden uitgezet, waren die kinderen nu prima geïntegreerd in Armenië. Ik vind echt dat ze daar iets aan moeten veranderen. De kinderen zijn hier alleen maar de dupe van.

^Ja dat. Of gewoon huisje in Nederland en toegang tot onderwijs en werk OF naar je geboorteland maar niet die mensonterende azc. Daar wordt niemand gelukkig van. Ieder mens zou zich dan vervelen en rottigheid uithangen.

Dubbel gevoel.Voor de kinderen is het fantastisch, die konden hier allemaal niks aan doen en zijn onschuldig. Logisch dat ze hier niet weg willen. Dat ze de taal niet spreken vind ik trouwens geen goed argument om niet naar Armenië te kunnen, kinderen kunnen binnen drie maanden een taal leren. Genoeg kinderen die emigreren en dit ook kunnen. Maar goed; voor de kinderen is het fantastisch nieuws, snap ik heel goed.

Maar aan de andere kant komt moeders nu vast ook weer deze kant op (logisch, want kinderen hebben een moeder nodig), waar ik het niet mee eens ben. Na jaren van liegen, bedriegen, valse gegevens en letterlijk verstoppen is het haar dan toch nog gelukt. Dat geeft wel een heel verkeerd signaal af. Ik gun het haar simpelweg niet. Natuurlijk wil je het beste voor je kinderen, maar ik krijg bij dit verhaal meer het idee dat zij haar eigen kinderen gigantisch gebruikt heeft; over de rug van haar kinderen een verblijfsvergunning afdwingen.

Ook dat dreigen met zelfmoord… Serieus? Je kinderen komen naar een vreemd land, iets wat je niet wilt, maar als ze komen ga jij jezelf van kant maken i.p.v. je kinderen opvangen? Damn, sorry hoor, maar dat vind ik niet moederwaardig. Geeft de kinderen alleen maar meer stress en angst. Vind het ook bijzonder dat als zij hier naar Nederland komt, zij gewoon weer voor haar kinderen mag zorgen. In Armenië kon ze dat niet vanwege vele psychische problemen + dreigen met zelfmoord, dan kun je ook hier niet de verantwoordelijkheid voor je kinderen dragen.

De overheid had gewoon strenger moeten zijn. Tien jaar geleden meteen actie ondernemen, dan was er niks aan de hand geweest. Niet nu nog eens, zo laat. Al helemaal ‘slap’ om op het laatste moment op hun eigen woorden terug te komen, als je niet eens meer achter je eigen beslissingen kunt staan, hoe kan het volk dat dan. Het moet gewoon allemaal veel duidelijker worden; nee is nee, onderneem daar ook actie naar op dat moment. Binnen een jaar moet er duidelijkheid zijn, en moet er actie ondernomen worden.

Klinkt mooi, maar naar mijn idee ook als een sprookje wat totaal niet realistisch is. Ja, de wereld is van iedereen. Sommige mensen hebben mazzel waar ze geboren worden, en ik ben het ermee eens dat we de situatie van veel mensen zouden moeten proberen te verbeteren (armoede, oorlog, etc.). Maar dat kan niet door ze allemaal hierheen te halen. Dan verplaats je allemaal maar het probleem doordat het dan hier overvol raakt, te weinig huisvestiging, te weinig werkgelegenheid, etc. Voor nu zou de prioriteit bij vluchtingen moeten liggen, die letterlijk in een oorlogsgebied moesten overleven en niks meer hebben. Die hun leven in het thuisland niet zeker zijn. De mensen die hierheen willen puur voor een beter leven maar wel in een veilig land wonen, het is begrijpelijk, maar die hebben nu even geen prioriteit.

Wel als ze als echte vluchteling komen, maar niet na keer op keer procederen waar telkens uit blijkt dat ze geen recht hebben om hier te blijven. Het zijn vaak de ouders die door blijven procederen, waardoor de kinderen op de blaren moeten zitten. Ik ben van mening dat er 2 hooguit 3 keer geprocedeerd mag worden en dan is het klaar. Nederland is nog niet eens zo streng voor asielzoekers vergeleken met andere landen.

Ik zit nogal in tweestrijd: aan de ene kant vind ik het haast inhumaan om die kinderen nu nog terug te sturen naar Armenië en vind ik het wat dat betreft een goede zaak dat ze mogen blijven. Aan de andere kant is hun situatie de schuld van hun moeder die eindeloos bleef voort procederen. En dan kan je wel zeggen “Maar dat is niet de schuld van die kinderen” maar de moeder heeft ook de verantwoordelijk om goed voor haar kinderen te zorgen. Wat zij niet gedaan heeft ongeacht haar intenties. EN ik vind het nogal slap dat ze uiteindelijk de toestemming hebben gekregen om te blijven nadat de kinderen zijn weggelopen. De kinderen hadden goed in de gaten gehouden moeten worden en die zaterdag daadwerkelijk het land uit moeten zijn gezet zoals de bedoeling was.

Wat mij zorgen baart is dat anderen dit nu na gaan doen: Eindeloos voort procederen ondanks dat hun verzoek voor asiel keer op keer word afgewezen zodat er uiteindelijk gezegt kan worden “Maar ze zijn hier nu al ZO lang, het is nu inhumaan om ze nog weg te sturen” ondanks dat ze al jaren geleden het land uit gezet hadden moeten worden.

Wat er nu echt moet gebeuren is dat het onmogelijk word gemaakt om asielaanvragen eindeloos door te procederen, zoals hier gebeurd is. Asiel aanvraag afgewezen? Einde verhaal en het land uit. Dat is misschien een harde houding tegenover asielzoekers, maar laten we niet vergeten dan we in een van de meest bevolkte landen van Europa wonen en dat de welvarende landen onmogelijk ieder individueel dat het niet of minder goed heeft in zijn of haar thuisland op kan nemen.

Hoe dan ook een ontzettend lastige situatie.

Alle kinderen die hier nu toch al zijn en hier zijn opgegroeid, moeten ze hier gewoon laten. Ze kunnen dan beter de grens dicht gooien voor al die vluchtelingen die hier nog willen komen inplaats van hun “eigen volk” weg te sturen.

Als iedereen zelf mag weten waar ie woont want ‘de wereld is van iedereen’ dan geld ‘iedereen mag zelf weten wat hij doet want de wereld is van iedereen’ ook, want met die logica heeft niemand het recht om anderen regels op te leggen/de vrijheid te beperken. Maar zo werkt het niet, want regels en wetten zijn nodig om een veilige en welvarende maatschappij te creëren ondanks dat ‘de wereld van iedereen is’ Je kan niet van twee walletjes eten: aan de ene kant gebruik maken van regels en wetten die ervoor zorgen dat ons land veilig en welvarend is maar tegelijkertijd de regels aan de laars lappen want ‘de wereld is van iedereen.’

Als wereldwijd iedereen zelf mocht wonen waar 'ie wilde dan liep de hele derde wereld leeg en kwamen ze massaal naar de welvarende landen, en dat is simpelweg onmogelijk en destructief. ‘De wereld is van iedereen, iedereen mag zelf weten waar ie woont’ gaat gewoon niet op.

Maar wij mogen ook bijna overal in de wereld wonen waar we willen, dus eigenlijk geldt het al. Maar omdat wij in Nederland zijn geboren mogen we het wel en zij niet. Dat is oneerlijk.

Het verschil ligt hier in de reden van immigratie. Ik denk dat veel mensen hier heen komen puur omdat Nederland rijk is en vanwege de sociale zekerheid die we hier hebben. Ik denk dat Nederlanders die immigreren naar het buitenland over het algemeen een andere intentie hebben dan veel asielzoekers die hier komen.
Nu weet ik niet of dit ook geldt voor de situatie van Lili en Howick, maar het lijkt me wel dat veel immigranten Nederland een beetje zien als luilekkerland.

In veel landen moet je aan eisen voldoen, wil je je daar vestigen. Sommige landen zijn strenger dan de ander. Vaak moet je werk hebben gevonden aldaar en geen strafblad hebben. Heeft niets te maken met in Nederland geboren te zijn of niet.

Hmm, nou ja, zolang je geld of werk hebt kom je bijna overal binnen maar anders kan je niet zomaar ergens gaan wonen.