How to: vrienden maken

Hallo allemaal,

Vanaf te basisschool had ik altijd een beste vriendin met wie ik op vakantie ging, dagjes uit, uiteten, een festival, etc. Opeens heeft ze nu ook contact met een ander meisje en minder met mij. We spreken elkaar niet meer zo vaak, zowel via whatsapp als in het echt, oftewel, het verwaterd.

Aan de middelbare school heb ik geen vrienden overgehouden. Ik was in die tijd een best stil en verlegen meisje en bracht de pauzes door met “schoolvrienden”. Ze waren niet mijn ‘type’ vrienden en heb daar nu geen contact meer mee, maar dat hoeft ook niet.

Aan mijn pas afgeronde studie heb ik wel een leuk groepje vriendinnen overgehouden, maar iedereen komt van een andere plek in Nederland. Daardoor spreken we niet zo vaak af, maar 4x in het jaar ofzo. Ook altijd als groep, nooit met één iemand uit die groep.

Nu de enige vriendin die ik hier in de buurt had niet meer heb zo te zeggen, voel ik me wel een beetje vriendloos. Ik heb niemand met wie ik spontaan kan afspreken en zit elke zaterdagavond thuis.

Ik heb een leuk bijbaantje (horeca) met leuke collega’s. Dit is ook echt een ‘groep’. Je spreekt er niet 1 op 1 mee af, maar we gaan met de groep wel eens terrassen/stappen. Wel krijg je elke zondag standaard de vraag: en gisteren opstap geweest? Je krijgt de leukste verhalen te horen maar zelf zit ik altijd thuis, ik mis dat.

Die paar keren dat ik met mijn studievriendinnen en met de collega’s afspreek zijn hartstikke leuk, maar niet genoeg voor mij. Ik wil vriendinnen, het liefst uit de omgeving, met wie ik spontaan kan afspreken, met wie ik leuke dingen kan ondernemen, en waarmee je niet een maand vooruit moet plannen.

Ik ga binnenkort bij een sportvereniging waarvan ik hoor dat het een leuke en gezellige groep is die ook wel regelmatig met zn allen gaan stappen enzo. Maar ook; dit is een ‘groep’.

Waar vind ik vriendinnen waarbij je niet direct in groepsverband afspreekt?

Hoe kom je aan die vriendinnen? Hoe hebben jullie vrienden gemaakt buiten school of studie? Ben er benieuwd naar!

En met 1 iemand afspreken van die groepen is geen optie? Het voelt aan het begin misschien raar en eng, maar veel mensen waarderen het enorm als je ook één op één met ze afspreek.
Of misschien initiatief nemen om weer meer contact te hebben met je basisschool vriendin?

Hoe ik aan vriendinnen ben gekomen waarop ik één op één mee afspreek zijn vaak mensen die ik in een groep heb leren kennen en zelf initiatief heb genomen om ook buiten de groep af te spreken.

Ik ben een paar jaar geleden hockey gaan doen (toen zat ik nog op de basisschool) en een paar vriendinnen van mij zaten ook in dat team en voor de rest kende ik nog niemand en was ik ook best verlegen terwijl ik nu zowat vriendinnen ben bij elk meisje uit mijn hockeyteam waar ik ook gewoon soms mee afspreek dus het is niet erg als je onder een hobby ofzo gaat en je maakt niet meteen vriendinnen want dat was ik ook niet maar na een tijdje komt het vanzelf wel :wink:

Ik heb mijn beste vriendin ook via mijn bijbaan leren kennen. We gingen geregeld met alle collega’s wat doen, maar als snel gingen we met z’n tweeen en dat is niet meer gestopt sinds toen. Ik heb namelijk ook een vriendinnengroepje en we zien elkaar 4 keer per jaar. Mijn collega’s variëren van mijn leeftijd tot 40, dus daar ga doe ik vrijwel niets mee. Ik ga trouwens ook wel eens met mijn zus of broertje, dat is ook erg gezellig. En zoals hierboven is aangegeven, misschien is er iemand op je werk die wel eens 1 op 1 wilt afspreken. En bel ook die vriendin gewoon eens op want verwateren hoeft niet.

Vrienden maken komt vaak neer op een paar basisregels, denk ik.
1: stel jezelf open voor mensen, al zijn ze verschillend. Worden het niet je vrienden, dan heb je in elk geval mensen ontmoet met hun eigen kijk op dingen. Ik heb heel veel geleerd (en leer nog steeds) van mensen door me open te stellen voor hen en te vragen. Dat zorgt ook voor een soort van binding.
2: wees je bewust van aannames/onzekerheden waardoor jij kansen op een mooie vriendschap al de prullenbak in flikkert voor je het door hebt. Hoe te herkennen? ‘Ik kan nooit met één van hen afspreken omdat het een groep is’, ‘zij is introvert en ik extravert’, ‘zij heeft een vriendje en dus nooit tijd voor mij’, ‘ze is moslim’, ‘ze is 40 en heeft 2 kinderen’, ‘ik durf mensen niet aan te spreken’.
3: relativeer. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als je iemand vriendelijk aanspreekt? Als mensen onaardig reageren dan zijn ze bij voorbaat al gezakt voor de vriendschap ontgroeningsfase.

Ik volg dit even wil ik ook wel graag weten

Ik sluit me helemaal aan bij het advies dat Temujin geeft!

Heb je niet één iemand binnen de “groepen” met wie je net wat vaker optrekt oid? Vraag een keer of diegene iets wil doen, en kom dan met een concreet plan! Dus “Hé, deze film draait, zullen we daar naartoe?” oid. Dan is het makkelijk voor mensen om ja te zeggen :slightly_smiling_face:

  • OH! En als het over zoiets gaat als op stap gaan, zeg dan “Het klinkt altijd zo leuk bij jou! Zullen we een keer samen gaan?” Als het dan bevalt zal diegene je vast vaker meevragen!