Het vaticaan moet met zijn tijd meegaan...

Een aantal amerikaanse nonnen moeten volgens de paus onder curatele. Ze zouden met ‘radicaal feminisme’ een gevaar zijn voor de kerk. Twee boeken, over het tolereren van homoseksualiteit en God als vrouw, zijn verboden. Het vaticaan vind Amerikaanse nonnen zich niet opstellen volgens de kerkelijke leer.

Enkele interesante punten zijn Zo spreek een non zich uit dat god ook als vrouw spreekt en niet alleen als man. Het bezwaar van uitsluitend in mannelijke termen spreken over God is dat het bestaande ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen bevestigt, met alle gewelddadige gevolgen van dien.

Deze nonnen focusen op het helpen van mensen en bestreiding van armoede en toch vind de kerk/paus dat ze zich met andere dingen moeten bezig houden…Zoals het tegengaan van abortus en homo huwelijken.

Lees meer: http://www.nujij.nl/algemeen/katholieke-nonnen-zijn-verbaasd-over-berisping.16649638.lynkx#ixzz26kacbWC6
gehele artikel

Mensen blijven weg omdat het ouderwets is
Deze zonder heb ik buiten de kerk gestaan en een gesprek gehad met enkele mensen die zeer actief zijn in de kerk. Het begon bij het onderwerp dat mensen wegbleven uit de kerk en dat alleen oude mensen actief kwamen. Per zondag zijn er ongeveer 2 onder de 30 en de rest is ver over de 50. Het is natuurlijk logisch dat oudere mensen dood gaan, dat is gewoon zo. En het aantal kerkgangers word steeds minder.

Is het gek? Als je naar de kerk gaat zit je en is er geen interactie tussen geestelijke en kerkgangers? Zo heb ik wel ooit een geestelijke ontmoet die dit wel deed en de kinderen in de kerk betrok in een manier die aansloot bij de tijd van nu. De vraag “Zou je Jezus toevoegen op je facebook en waarom wel of niet?” komt veel beter binnen dan “Ga heen en verkondig het geloof”

Kijkend naar de muziek worden er in veel kerken nog door een ‘meestal’ oud koor latijns gezongen. 90% van de mensen verstaat het niet. Er zijn genoeg nieuwe liedjes die gepast zijn en de meeste kerken bezitten een muziek instalatie om cd’s op af te spelen. Ik zeg niet dat je strobe lampen moet instaleren en een discobal moet ophangen maar vernieuwing is bijna nooit slecht.

De vrouw is minder
Ik heb vaak genoeg gehoord en geconcludeerd dat in het Christendom de vrouw als minder word beschouwt. Waarom omdat iemand dat zou heeft bedacht? Een zin is mij altijd bijgebleven vanuit een mis is “De man moet de vrouw liefhebben en de vrouw moet de man dienen” Dienen?
ik weet niet hoe het zit met relaties tegenwoordig maar ik dien niemand. En dat is maar 1 voorbeeld zo is bv ook:
De hierachie in de kerk zo dat alleen mannen paus of geestelijke kunnen worden en een non daaronder staat.
Akolieten/misdienaars alleen man mogen zijn [heeft de huidige paus ooit gezegt, Hier word zich gelukkig weinig aan gehouden]
En de nonnen uit het artikel mogen niet hun mening verkondigen.

De Paus
Zoals het er nu naar uit ziet zal het nog heel lang duren voordat iemand vanuit de huidige generatie paus zal worden. Zou word steeds een oude paus gekozen die nog leeft volgens de oude idealen.
waarom niet iemand van rond de 50 kiezen? De huidge paus is gekozen in zijn 78e

Seks voor het huwelijk, de condoom en homosexualiteit
Het waren vroeger andere tijden en we leven nu in een tijd van keuzevrijheid. Maakt het iemand een minder mens als deze seks heeft gehad voor het huwelijk? Mischien is vroeger dit er wel ingeslopen omdat ze weinig afwisten van protectie en zo hun kinderen willen behoeden voor jonge zwangerschappen? De kerk was vroeger ook tegen de condoom omdat deze grote gezinnen prefeerde. Meer mensen die naar de kerk komen en zou kwam er uitbreiden van het geloof.
Nu in deze tijd kiezen mensen zelf of ze wel of niet naar de kerk gaan. Iemand zijn ouders kunnen R.K zijn terwijl hun kind kiest om Athist te zijn.

De condoom, wel hier zal kort om zijn. Het heeft vele voordelen en ik persoonlijk vind de Paus een grote imbecile om op te roepen tegen het gebruik hiervan.

Homosexualiteit is in mijn ogen een kwestie van ‘het onbekende’ Omdat je het niet gewend bent is het anders. Mijn Oma vind computers onzin zoude deze daarom ook verboden moeten worden? Wij groeien op in een tijd dat je jezelf mag zijn [in nederland teminste] dus wat maakt het uit waar iemand op valt.
Is een jongen die van een jongen houd erger dan een man die van vrouwen houd maar wel zijn vrouw mishandelt? Maarja dat mag want hij heeft haar lief?

Dit alles heeft mij dus geinspireerd bij de gedachte dat de kerk met de tijd moet meegaan en mijn vraag is wat jullie voor point of view hiervan hebben?
Het geloof is altijd al een vraagstuk geweest wat veel conflict oproept. En ik heb hier niks op tegen.
Iedereen heeft een andere mening en ik vind dat dit ook getypt mag worden, val alleen niet 1 iemand persoonlijk aan.

En sorry voor het lange bericht…

Ik heb altijd al een hekel aan religieuze instellingen gehad (val me hier niet op aan, dit is mijn mening) dus ja, vind ook dat de kerk zich aan moet passen.

Toch zijn er gewoon mensen die zich bezig houden met de kerk die wel veranderen en willen veranderen.
Ooit zou er Paus komen van onze generatie en dan is de vraag of die de verandering inzet.
Zo niet is het geloof toch in een korte tijd uitgestorven omdat er gewoon niemand meer naar de kerk komt.

Religie in het algemeen of de huidige instelligen van het geloof?
Zou je minder een hekel hebben als ze zich zouden aanpassen aan deze tijd?

Ik heb zelf als ik praat over het feit dat ik gelovig ben en naar de kerk ga krijg ik meteen de stempel ‘is het met alles eens’ terwijl ik echt een rot hekel heb aan bv de huidige paus en sommige opvattingen.
Zou dit veranderen zou ik ook een hele andere kijk op het geloof hebben.

Beetje krom getypt…

De instellingen van het geloof, en ja dan zou ik het al een stuk beter vinden hoewel ik zelf nogsteeds wel ongelovig zou blijven.

Dit probleem speelt ook bij andere geloven. Daar misschien zelfs nog wel erger.

Ik ben het gedeeltelijk met je eens, maar meid, wat een vooroordelen zeg…
Mag ik weten wat je bronnen zijn? Of interpreteer ik de tekst nou helemaal verkeerd?

Vooroordelen? Wat zijn vooroordelen in mijn tekst?

Het bovenste artikel komt van internet en is pas op het nieuws geweest.
De uitspraken van de Paus zijn ook wijd bekent
Verder zijn de rest eigen ervaringen vanuit kerkmissen, gesprekken met pastoors en akolieten.

Nee niet een jaar maar als je rekent dat de gemiddelde kerkganger zo rond de 50 zal zijn
En ze worden 80?
Dan nog 20 jaar, pak het ruim 30 jaar.

Gezien er bijna geen jeugd meer komt naar de kerk.
Een kerk moet ook geld hebben om open te blijven.

Ik bedoel btw niet dat het ‘geloof’ uitsterft maar de kerk zelf.
Want geloof kan je ook hebben zonder naar een kerk te gaan.

Oke dan zeg ik het anders. De tekst is geschreven vanuit een bepaalde standplaatsgebondenheid, waar ik het persoonlijk niet mee eens ben.

Kan je voorbeelden noemen, ik ben jammergenoeg niet zo op de hoogte van de meeste geloven.

Ik geef toch een feit en vertel daarbij mijn eigen visie hoe ik het ervaar. Dat geeft niet weg dat het feiten zijn.
Noem eens een voorbeeld waarmee je het niet eens bent. Ik kan er altijd van leren :grin:

Dit is dus een zo’n punt. Typisch standplaatsgebondenheid.
Ik weet dat de kerken krimpen omdat er steeds minder mensen naar de kerk gaan, maar er zijn ook nog gemeentes wat er juist een groei is in kerkgangers en waar alleen maar kerken worden bijgebouwd. Zeggen dat de kerk over 30 jaar leeg is/niet meer bestaat is totaal uit de lucht gegrepen. Er zullen bepaalde kerken moeten sluiten omdat ze te klein worden, maar dat is niet alleen zo met kerken, dat gebeurt vooral in dorpen met vergrijzing, waar bijvoorbeeld ook scholen etc. moeten sluiten. Ik ken zo ontzettend veel christelijke jongeren die zelf kiezen naar de kerk te gaan, dus dat kerken en het geloof verdwijnt klopt niet helemaal.

Kijkend naar de muziek worden er in veel kerken nog door een ‘meestal’ oud koor latijns gezongen. 90% van de mensen verstaat het niet. Er zijn genoeg nieuwe liedjes die gepast zijn en de meeste kerken bezitten een muziek instalatie om cd’s op af te spelen. Ik zeg niet dat je strobe lampen moet instaleren en een discobal moet ophangen maar vernieuwing is bijna nooit slecht.’

Ik ben echt in ontzettend veel kerken geweest en ik ken echt de meest christelijke mensen maar ik heb nog nooit gehoord van latijnse liederen in de kerk. Vroeger ja (in de middeleeuwen) maar tegenwoordig is alles vertaald. Daarnaast gaan de meeste kerken wel met hun tijd mee en hebben tegenwoordig bijvoorbeeld een band in de dienst. Uitzonderingen daar gelaten, maar dat zijn vooral de conservatieve kerken en de kerken (en kerkgangers) zijn lang niet altijd conservatief.

Maar dit is toch haast een kenmerk van een religie? Je moet weten waar je in kan geloven en men behoudt de oude tradities. Ik denk dat gelovige mensen ook niet de meest progressieve mensen zijn, vooral als je bekijkt dat het inderdaad vaak wat oudere mensen zijn.

Ik zou het erg vreemd vinden als de bijbel binnenkort in alle kleuren verkrijgbaar is en de paus in een spijkerbroek de gelovigen te woord zou staan. Zelf zou ik nooit echt een religie hebben in de letterlijke zin van het woord, dus eigenlijk heb ik hier vrij weinig mee te maken, maar toch.

Ik denk dat een citaat van Godfried Bomans hier wel op zijn plaats is:

Ik ben gaan inzien dat het geloof een organisme is dat groeit met de tijd. Blijft het stabiel, dan sterft het. Wil het voortleven, dan moet het kunnen veranderen.

-Godfried Bomans

Even off-topic maar de bijbel is er ook als strip boek of in straattaal :stuck_out_tongue:

Ik heb het in mijn posts trouwens wel over het protestantisme, niet over het katholicisme. Daar weet ik vrij weinig vanaf omdat ik daar echt niks mee heb.

Haha, maar ik denk niet dat de kerk daar achter staat of niet? :'D

Ligt er aan wat je als kerk ziet. Ik denk dat veel mensen een vertekend beeld hebben van de kerk. Er zijn zo ontzettend veel verschillende stromingen binnen het Christelijk geloof. Er zijn hele conservatieve reformatorische kerken, en daar worden zulke bijbels absoluut niet geaccepteerd (zelfs de nieuwe bijbelvertaling is daar niet toegestaan). Er zijn echter ook kerken die zulke bijbels accepteren, daar ben ik van overtuigd. De kerk is allang niet meer alleen maar regeltjes en strenge uitingen. Ik heb mensen gesproken die fan waren van de straattaal bijbel, omdat je zo weer een hele nieuwe doelgroep kan bereiken.