Het Nederlandse schoolsysteem?

Hey, Ik ben Sara en woon in Belgîë.
Ik ben bijna 16 en ga in september naar het vijfde middelbaar Wetenschappen-Wiskunde (7u), daarvoor heb ik vier jaar Latijn-Wiskunde gedaan.
Nu is mijn vraag: kan iemand mij hier wat uitleg geven over het Nederlandse schoolsysteem? Jullie praten hier vaak over havo, vwo, mbo,…ik snap er niks van. Wat betekent dat allemaal?
Alvast bedankt.
Groetjes,
Sara

Hier is al een topic over, moet je daar effe kijken daar staan allemaal dingen uitgelegt :slightly_smiling_face:

Ok, ik heb het net ook ontdekt.
Het is me al iets duidelijker, maar ik vind het toch nogal ingewikkeld.
Bedankt

Vwo = Voortgezet wetenschappelijk onderwijs (atheneum of gymnasium), dit duurt 6 jaar lang en bereid je voor op een universitaire studie.
Havo = Hoger algemeen voortgezet onderwijs, duurt 5 jaar en bereid je voor op een hbo-opleiding (hoger beroepsonderwijs).
In de bovenbouw specialiseer je je bij havo en vwo op een bepaald gebied; natuur en gezondheid, natuur en techniek, economie en maatschappij of cultuur en maatschappij.

Vmbo = Voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, duurt 4 jaar en bereid je voor op het MBO (middelbaar beroepsonderwijs).
De profielen in de bovenbouw weet ik hier niet van. Maar na het MBO kan je altijd nog verder gaan met een hbo-opleiding en uiteindelijk misschien wel een WO.

Nou:
Eerst heb je 2 jaar kleuterschool (groep 1 en 2), daarna 6 jaar basisschool(groep 3 t/m :sunglasses:
Na de basisschool ga je naar het vmbo (4 jaar), de havo(5 jaar), of het vwo(6 jaar). Het vmbo is het laagste, dan de havo en het vwo is het hoogste niveau. Vwo bestaat uit het atheneum en het gymnasium (atheneum maar dan wel met grieks of latijn erbij) Na het vmbo ga je naar het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) of je kunt nog doorgaan met de havo. Na de havo ga je naar het hbo (hoger beroepsonderwijs) of je kunt nog doorgaan om het vwo te halen. Na het vwo ga je naar het wo (wetenschappelijk onderwijs), dat is eigenlijk gewoon studeren.

Op de helft van je middelbare school ongeveer, moet je kiezen tussen 4 profielen:

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij
    Je moet hier gewoon kiezen wat je in de bovenbouw voor vakken wilt gaan doen en welke niet. Met die vakken ga je dan verder en hier doe je ook eindexamen enzo in.

Een beetje duidelijk? :grinning:

Ok, ik snap het -denk ik-.
Bedankt
XXX-jes
Sara

Bij vmbo-t zijn het de ‘‘sectoren’’: Economie, Zorg en welzijn en Techniek
de lagere vmbo leerwegen weet ik ook niet

haha, ik snapte er ook niks van :grinning:
en ik doe ook latijn-wiskunde en ga nu naar het 4e -niet dat dat er iets mee te maken heeft-

Ik vind het Nederlandse systeem zuigen. Maar ok, dat is mijn mening maar.

Dan mag iemand mij uitleggen hoe het belgische schoolsysteem werkt. (:

Mij ook=D

Same xD

Graag! Van dat Belgische systeem snap ik juist weer niks van

Ok, hier volgt een beetje uitleg over het Belgische schoolsysteem. (Eigenlijk al even ingewikkeld als het Nederlandse, hoor :pensive: )

Eerst volg je drie jaar kleuterklas (kan ook vier jaar zijn, als je het zomerklasje meetelt).

Dan 6 jaar lagere school

Als je dan naar het middelbaar gaat, moet je eerst de keuze maken tussen vier niveaus: BSO (beroeps secundair onderwijs), TSO (technisch secundair onderwijs), KSO (kunst secundair onderwijs) of ASO (algemeen secundair onderwijs). Alle richtingen en niveaus duren zes jaar (behalve bij beroeps: etalage/winkelbeheer, daar mag je nog een zevende jaar doen).

Ok, laat ons beginnen met het BSO. Het BSO bereidt je voor zodat je meteen na de middelbare school kunt gaan werken. De eerste twee jaar volg je gewoon BSO. Als je naar het derde gaat moet je kiezen tussen twee richtingen: verkoop of voeding en verzorging. Bij verkoop kan je nog een zevende jaar volgen (je mag kiezen of je dat doet of niet), nl. winkelbeheer en etalage.

Dan heb je het TSO. De eerste vier jaar volg je handel. Als je naar het vijfde gaat moet je kiezen tussen drie richtingen: handel, boekhouden en informatica of secretariaat en talen. De meeste mensen uit TSO beginnen ook meteen te werken na hun middelbare school, maar er zijn er ook die voortstuderen.

Je hebt ook nog het KSO (hier ken ik zelf wel niet zoveel van). Dat is voor mensen die later iets creatiefs willen gaan doen. Hier volg je een opleiding tot muzikant, schilder, kunstenaar, balletdanser, …

Als je heel sportief bent en je van je sport je beroep wilt maken, moet je naar de sportschool gaan. Je kan sport volgen op TSO- of ASo-niveau.

Nu nog wat uitleg over het ASO. Als je naar het eerste middelbaar gaat heb je de keuze tussen moderne of latijn. Die van latijn blijven in het tweede jaar gewoon in latijn, die van moderne moeten kiezen tussen wetenschappen of economie. Als je naar het derde gaat moet je kiezen of je wiskunde of talen gaat doen. Die van latijn kiezen dus uit latijn-talen en latijn-wiskunde. Die van economie kiezen uit economie-talen en economie-wiskunde. De mensen van wetenschappen hebben geen keuze, want wetenschappen kan je alleen met wiskunde doen. Dit zijn de voornaamste richtingen, maar er bestaan er ook nog andere: bv. latijn-wetenschappen, latijn-grieks, …(deze richtingen worden echter niet in mijn school aangeboden, dus daar weet ik niet zoveel over).
Als je naar het vijfde jaar gaat moet je nog eens kiezen. Dit zijn de keuzemogelijkheden: latijn-modern talen, latijn-wiskunde (keuze tussen 6u wiskunde of 7u), wetenschappen-wiskunde (keuze tussen 6u wiskunde of 7u), moderne talen-wiskunde, economie-wiskunde (keuze tussen 6u wiskunde of 7u), economie-talen, …(er zijn dus nog andere mogelijkheden, maar daar weet ik dus niet veel over).
Let wel op: je kan niet van elke richting naar een andere overgaan! Zo kan je van latijn-wiskunde wel naar wetenschappen-wiskunde, maar niet omgekeerd. Die van wetenschappen kunnen naar economie, maar die van economie niet naar wetenschappen, die van wiskunde kunnen naar talen, maar die van talen niet naar wiskunde, …(er zijn wel uitzonderingen, hoor, het hangt er een beetje vanaf hoe een goede student je bent)
Als je in wetenschappen-wiskunde, latijn-wiskunde of economie-wiskunde zit moet je in het zesde jaar nog kiezen tussen 7u wiskunde of 8u. (Als je in het vijfde echter al koos voor 6u, kan je niet kiezen voor 8u wiskunde).

Hehe, dat was 't. Sorry als het wat ingewikkeld is geworden, maar ik wou volledig zijn. Sorry als ik wat richtingen vergeten ben (niet in alle scholen kun je alle richtingen volgen). Wees zo vrij om correcties aan te brengen.
Vragen kan je me ook altijd nog stellen.
Groetjes,
Sara

Dus, tenzij je naar het aso gaat, moet je eigelijk meteen soort van beroepkeuze maken omdat de andere richtingen al heel specifiek zijn, of niet?

Ja, dat klopt. Als je voor TSO kiest kan je nog wel wat variëren, maar niet zo veel meer. Handel bv. is wel een richting waar je nog wat keuzemogelijkheden hebt.
Maar om zo later zoveel mogelijk keuze te hebben, volg je idd het beste ASO.

Wow. Dat van België is wel ingewikkelder dan bij ons. Bij jullie is alles ontzettend specifiek!

en werkt het in wallonië ook zo of niet?
maar dus als ik een betere leerling dan mijn beste vriendin ben, kunnen we allebei bij elkaar inkomen op het aso? zoja, wat gek!

dat vind ik ook hoor.

bij het belgische schoolsysteem moet je al zo snel een echte keuze maken voor later! Bij ons is het veel algemener.