Het Grote Leren Tekenen Topic!

Post hier al je tutorials, uitleg, youtube filmpjes en vragen over tekenen/schilderen! De beginpost wordt nog uitgebreid zodat er een duidelijk overzicht komt van de tutorials die men hier post.

Youtube accounts & websites
http://www.quickposes.com/
Mark Crilley (YT)

Tutorials:
Mond
Uitleg over schaduwen (engels)
Ogen
Ogen (Anime/manga)
Haar (mini tut)
uitgebreide haar tutorial)
Haar
WIP gezicht schilderen (Selena Gomez painting)
Handen
WIP paard. Witte manen op witte vacht (interessant voor kleurgebruik)
TIP: Kleurenpalet (Olie/acryl)

Tutorials Digitaal:
Digital Painting 101: The Complete Guide
Digital Art For Beginners
Ogen (met pc, maar ook interessant voor schilderen of schetsen)

Youtube Filmpjes:
Realistische lippen
Realistische lippen
Ogen
Haren

Uitleg over verschillende media:

Tekenpotlood
Een tekenpotlood is een grijs potlood die bestaat uit verschillende hardheden. Deze gaan van 9H tot 9B waarin 9H het (H)ardst is, en 9B het zachtst (Black, hiermee kan je dus donkerder tekenen). HB is ‘gemiddeld’. Een meganisch potlood (of vulpotlood) is een fijn potlood waarvan je de grafietvullingen in een pen stopt. Deze hoef je dus nooit te slijpen omdat je gewoon op de achterkant kan klikken om de vulling naar voor te krijgen.

Houtskool
Te verkrijgen in verschillende diktes staafjes, waarmee (meestal) snelle schetsen gemaakt kunnen worden omdat het soepel over papier beweegt. Wil je écht zwarte tekeningen maken met materiaal wat vergelijkbaar is met houtskool kies dan eerder voor Contékrijt of Siberisch krijt. Deze zijn wat stroever, maar hebben wel een diep zwarte kleur

Doezelaar
Een doezelaar is een hulpmiddeltje die het uitvegen van schaduwen met je vingers vervangt. Je kan deze preciezer gebruiken omdat er een punt aan zit. Deze is te gebruiken bij bijvoorbeeld potlood, houtskool en kleurpotlood

De Gum
De gum is er niet alleen om foutjes weg te halen, maar ook om dingen weg te halen en daarmee dingen toe te voegen (ja ja). Door middel van met de hoek van je gum net onder de wenkbrauw, op de neus brug of in de iris wat kleur weg te halen lijkt het alsof er op die plek meer licht valt en zo creëer je highlights. Handig is een kneedgum: deze kan je dikker en kleiner maken afhankelijk van de plek waar je wilt gummen.

Olieverf.
Olieverf is een op olie gebaseerde verf die zowel transparant als heel dekkend gebruikt kan worden. Deze verf kan je verdunnen met bijvoorbeeld lijnolie of terpentijn (=niet hetzelfde als terpentine, maar terpentine is ook bruikbaar). Als je met olieverf in lagen werkt, moet de onderste laag altijd minder vet zijn als de laag erboven op (dus meer verdunt). Anders hecht de verf niet. Olieverf heeft een langere droogtijd dan andere verfsoorten, afhankelijk van hoe dik de verf is aangebracht.

Acrylverf.
Acrylverf is een sneldrogende verf die verdunt kan worden met water. Met acrylverf kan je door veel water toe te voegen een aquarel nabootsen, maar laat je hem dik dan lijkt het meer op olieverf. Door de snelle droogtijd is het bijna onmogelijk om ‘nat-in-nat’ te werken, maar je kan de droogtijd verlengen met een ‘retarder’ of ‘droogtijd vertrager’

Inspiratie:
http://www.deviantart.com/
http://www.artforadults.tumblr.com
http://portrait-photos.org

Niet geheel onbelangrijk, als je dan uiteindelijk iets moois gemaakt hebt; hoe maak je hier dan een foto van die je werk niet slechter laat lijken? ZIE HIER

voel je vrij om zelf ook dingen toe te voegen :slightly_smiling_face:

leuk! Ik heb heel lang niet meer getekend, maar sinds ik vorige week ziek geweest ben ben ik weer begonnen :grinning:

http://www.youtube.com/watch?v=ShOUqJNquuA dit vind ik een handig filmpje om een gezicht te leren tekenen, de verhoudingen zijn goed uitgelegd.

Is het niet handig om verschil te maken tussen realistisch/onrealistisch en digitaal/traditioneel tekenen bij de tutorials?

Heb ik erachter geschreven toch? Of mis ik er een

Ik bedoelde eigenlijk zoals je hebt met yt accounts/tuts/yt filmpjes, maar ik besef net dat dat eigenlijk ook niet zo handig is :’) niks gezegt

Oo zo haha, ach, als dit uiteindelijk onoverzichtelijk word kan ik het alsnog veranderen :slightly_smiling_face:

aah helemaal super dit!

oeehhh, super handig!

Oooohhh leuk dit ga ik volgen (en hopelijk iets mee doen) :grinning:

Wow dit topic komt als geroepen haha! Ik wilde mijzelf serieus deze week beter een beetje leren tekenen. Jippie

Handig! Ik wil al heel lang gezichten en lichamen leren tekenen. Die lukken gewoon niet. Alleen als ik dingen nateken worden ze redelijk mooi.

Dit plaatje is het eerste dat in me op kwam toen ik de titel zag :P

http://www.grappigplaatje.nl/wp-content/uploads/2011/10/teken-instructie-uil.jpg

Gna Gna ! :grinning:

dankje, nu kan ik, na vele jaren oefenen, eindelijk een uil tekenen :upside_down_face:

HAHA GENIAAL

Handig! Ik heb tijden heel veel getekend, weer gestopt, en weer begonnen. Ben nu weer eens van plan om weer te beginnen en dan ook echt door te gaan!

ooh leuk dit topic ga ik volgen!

upje, heb weer wat dingetjes toegevoegd. Ik ga morgen eens proberen zelf wat tutorials te maken (niet dat ik nou zo’n superheld ben, maar misschien vinden jullie dat interessant? Voorkeuren voor iets?

http://25.media.tumblr.com/37b584369415fbbc73dc9bc142aad8d1/tumblr_mh1eitmWP41qllucco5_1280.gif

Dit is echt handig (: ben nu zelf een paar maanden echt actief bezig met tekenen en zie mezelf beter worden. Alleen ik vroeg me af waar je echt goeie teken spullen kan kopen?