Het gezonde Sinterklaas recepten topic!

Hee!

Ik vind het heel leuk om te bakken en ben altijd opzoek naar manieren om standaard baksels gezonder te maken. Ik hoop dat andere dit ook leuk vinden en dat we elkaar kunnen inspireren :blush:Dus, post in dit topic al je suikervrije pepernootrecepten/ spelt speculaas of wat dan ook!

Hier het eerste receptje: http://foodness.nl/recipe/oud-hollandse-pepernoten/

Gezondere oud-Hollandse pepernoten met roggemeel en honing ipv suiker :blush::blush: Zelf heb ik m nog niet geprobeerd, maar het ziet er zoo lekker uit!

http://fidalicious.nl/spiced-pumpkin-pompoen-pepernoten/

Ziet er lekker uit! Heb je het zelf al geprobeerd? Die pompoen lijkt me toch een beetje raar haha

Gevuld speculaas:

Voor de koek:
200 gr havermeel
75 gr kokosolie (ik gebruik 1/2 olie en 1/2 water
50 gr honing – voor veganistische speculaas vervang je de honing door ahorn siroop
snuf zout
2 el speculaaskruiden (ik gebruik meer, lekker sterke speculaas smaak!)
snuf kaneel
100 ml amandelmelk (ik heb sojamelk gebruikt)

Voor de amandelspijs
100 gr amandelmeel
100 gr dadels (75g kan ook, dan wordt het iets minder zoet)
1 el amandelmelk

Verwarm de oven voor op 180 graden en leg twee stukken bakpapier klaar.

Kneed de ingrediënten voor het deeg van de koek door elkaar tot een mooie samenhangende bal. Leg even aan de kant.

Ga verder met de amandelspijs. Mix in je keukenmachine de ingrediënten tot een plakkerig deeg.

Pak het deeg voor de koek er weer bij en verdeel het in tweeën. Vorm met je handen op twee vellen bakpapier twee platte vierkanten van het deeg. Verdeel de amandelspijs over de eerste plak (een plakkerig klusje, i know) en leg de andere plak er voorzichtig bovenop.

Druk de randen aan en wrijf de bovenkant licht in met een beetje amandel melk.

Bak de koek zo’n 20/30min in de oven ( ik heb de koek 30min gedaan, dan wordt hij echt knapperig)
Recept van:Gevulde speculaas van havermout - Beaufood

Nee, maar het leek me een bijzonder recept!

Leuk topic! Ik houd echt van bakken dus dat komt goed uit. En love Sinterklaas food, haha.

Ik kwam gisteren dit recept tegen: http://thegreenhappiness.com/essential_grid/recept-speculaasbietenbrood/ Ik heb het nog niet geprobeerd maar het lijkt me best lekker. Misschien een gekke combinatie, speculaas en bieten, maar ik vind bietjes altijd best lekker en zoet dus ik denk dat het wel een goede combi is. Ik maak ook regelmatig een ander receptje van hun (cake for breakfast heet 'ie) en die is ook HEEL lekker! En gezond ook nog 's. Ik eet verder niet veganistisch ofzo maar het lijkt me gewoon een lekker recept. Ben benieuwd of dit ook echt naar speculaas smaakt. Ik ga het denk ik volgende week ergens maken.

Ben benieuwd! Laat je weten hoe hij smaak?

Upje! :blush:

https://www.inlovewithhealth.com/recepten/pepernoten-parfait/ dit lijkt me echt heel erg lekker! Haar pepernoten zijn sowieso wel lekker heb ik gehoord.

10 leuke receptjes!

Misschien een beetje mosterd na de maaltijd aangezien Sinterklaas al zo goed als voor bij is. :stuck_out_tongue: Maar ik heb dus zojuist het speculaasbietenbrood van The Green Happiness gemaakt wat ik hierboven al postte! En ik heb ook al een stukje geproefd :slightly_smiling_face:

Ik vind het best wel lekker! De smaak van bieten proef je er duidelijk doorheen, maar ik vind dat persoonlijk niet vies. En de combinatie met speculaaskruiden en geraspte amandel maakt het wel heel Sinterklaas-ig. Het deeg is alleen helemaal niet gerezen dus het is wel een vrij stug en hard brood geworden. Komt denk ik ook omdat er helemaal geen ei oid in zit, want zij zijn natuurlijk veganistisch. Maar de eerste indruk is dus goed!

Ik zal morgen even een foto plaatsen voor wie daar nog interesse in heeft. :slightly_smiling_face: