Het amigurumi en haak topic!

Hallo iedereen,

Dit topic gaat over amigurumi’s en haken. We hadden in het verleden al een amigurumi topic, maar geen topic voor andere manieren van haken. Dus bij deze!
voor het vorige amigurumi topic verwijs ik je naar: http://forum.girlscene.nl/forum/crea-bea/amigurumi-106221.0.html

Wat is amigurumi?
Amigurumi’s zijn in het rond gehaakte beestjes. Knuffels die gehaakt zijn dus. Er zijn ook mensen die amigurumi’s breien, maar daarvoor kun je beter in het brei topic zijn.

Wat heb je nodig om te haken?
Allereerst een haaknaald. Haaknaalden heb je in verschillende maten. Je kunt ze krijgen bij hobby winkels, of online. En soms zelfs bij de action. De meest gebruikte haaknaalden zijn 2,5 tot 3,5 mm. Afhankelijk van wat je maken wilt natuurlijk. Voor grove sjaals en mutsen gebruik je al snel een grotere haaknaald.
Daarnaast heb je garen nodig. Meestal wordt er wol, acryl of katoen gebruikt. Wol is over het algemeen wat duurder in aanschaf. Katoen gebruikt men het meest voor amigurumi’s en is wat gladder, maar ook iets stugger en acryl is iets zachter en pluiziger maar rekt daardoor ook weer meer. Het is maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft. Garen kun je vinden in brei of haak winkels, hobby winkels, action, zeeman, wibra of online.

Ook is het handig om steekmarkeerders te kopen. Dit zijn kleine haakjes die je in je haakwerk steekt om bij te houden waar je ronde is begonnen zodat je minder snel de tel kwijt raakt. Vooral voor amigurumi’s is dit aan te raden. Als je geen steekmarkeerders kunt vinden kun je ook een stuk draad in een andere kleur gebruiken of iets als een veiligheidsspeld of paperclip.

Voor amigurumi’s heb je ook nog oogjes nodig. Je kunt kiezen uit knopen, kraaltjes of veiligheidsogen. Als je iets voor kinderen of baby’s wilt haken zou ik je aanraden om voor veiligheidsoogjes te kiezen i.v.m inslikkingsgevaar. Deze kun je ook in hobbywinkels of online kopen.

Verder is een naald, kopspelden en een schaar handig om bij je te hebben.

Ik wil haken leren, waar kan ik het beste beginnen?
Leuk dat je ook wilt leren haken! Haken is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Iedereen kan het leren! Het vergt wel geduld en veel tijd om te oefenen. Als je voor het eerst een haakpatroon ziet zul je misschien even schrikken, dit lijkt ingewikkelder dan het is doordat er allemaal afkortingen gebruikt worden.
Je kunt leren om Nederlandse patronen te kunnen lezen of engelse. Veel mensen vinden Nederlandse patronen gemakkelijker, maar er is op internet veel meer keus in Engelse patronen te vinden. Ik raad je dan ook aan om de Engelse afkortingen te leren, dat scheelt je later veel werk.

De basis steken

nederlands:
l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
hst = half stokje
st = stokje
dst = dubbel stokje

Engels
chainstitch = ch = losse
slipstitch = sl.st = halve vaste
single crochet sc = vaste
half double crochet= hdc = half stokje
double crochet= dc = stokje
triple crochet= trc = dubbel stokje
Increase = inc of sc2 = meerderen
decrease = dec of sc2together = minderen

Om de steken te leren kun je het beste naar youtube gaan, typ de steek die je wilt leren in de zoekbalk en voilà! Er wordt stap voor stap voorgedaan hoe deze steek moet. Oefen eerst een paar keer deze steek tot je hem onder de knie hebt, en ga dan naar de volgende steek. De steken die je als eerste nodig hebt voor een simpele amigurumi zijn losse (chainstitch), vasten (single crochet), minderen (decrease) en meerderen (increase).

Handige webshops:

www.ebay.com (let op; hier heb je paypal voor nodig)

oogjes:

Leuk haakblogs om te volgen

Andere websites
http://www.ravelry.com

Crochet along:
Momenteel zijn wij ook bezig met het haken van dekens. Dit gaat om de Crochet along 2014 en 2015. We volgen het patroon van: http://terraysleven.blogspot.nl voor meer info over dit project en updates kun je terecht in dit topic: http://forum.girlscene.nl/forum/crea-bea/crochet-haak-een-deken-308193.0.html Je bent altijd welkom om mee te doen.

(afbeelding via google, deze foto’s zijn niet van ons)

Heuj, ziet er goed uit!

Mooi gedaan Beertjeschips, vind het erg duidelijk zo & leuk ook al die foto’s erbij en de verwijzingen naar de andere topics (:

Oohhhhhh en die vertaling vind ik helemaal top!! Dan kan ik ook Engelse patronen doen haha want ik zocht steeds naar Nederlands omdat ik er niks van begreep :grin:

Wel hele leuke afbeeldingen! Misschien is het ook leuk als je van die gratis patronen online hebt dat je de link erbij zet, dan kunnen ook mensen die net pas beginnen met leuke gratis patronen alvast oefenen.

Leuk topic! Ik krijg altijd super veel zin om te haken als ik van die mooie dekens enzo zie :’) Blijft het topic van de CAL wel open?

@ Beertjeschips : dat doe je goed, zo’n beginpost schrijven.! Ik vind het trouwens niet storend, de vele foto’s, integendeel. Lijkt me net dat het meer mensen aanzet op te beginnen haken…

Goed gedaan beertje! Idd zijn de foto’s denk ik eerder een motivatie :grinning:

Ik bedoelde de patronen van de afbeeldingen in de beginpost, ze zijn echt onwijs schattig.

Ik heb ze voor de helft opgevuld zoals in het patroon staat. Als je ze helemaal opvult vallen ze niet meer mooi langs het lichaam naar beneden haha. Hoe het eruit ziet als ze niet zijn opgevuld weet ik niet, maar je ziet het niet/nauwelijks dat de armen half leef zijn :slightly_smiling_face:

Wauw Beer, wat heb je er een werk van gemaakt!
Ook super dat je basis erin hebt staan, hoeven mensen dat niet meer te vragen! Fresh start! :grinning:

Ik ben mijn uil in elkaar aan het zetten! Zal vanavond/morgen even een fotootje maken! Hij wordt precies zoals ik hem in gedachten had, zó fijn is dat altijd hihi

Oh en Luigi om even op jou te reageren uit het vorige topic!
Hier op Heidi’s blog staat alles stap voor stap beschreven!

http://heidibearscreative.blogspot.nl/2010/05/african-flower-hexagon-crochet-tutorial.html (Zeshoek = hexagon)

Voor de pentagon (vijfhoek) doe je precies hetzelfde alleen haak je dan aan het begin 5 paar stokjes ipv 6 (wordt duidelijk als je eraan begint :slightly_smiling_face: )

Thanks!

En wanneer je dan zoveel van die dingen heb, kun je ze aan elkaar gaan hechten?

Ik wil wat met tapestry weten jullie hoe ik een figuur met blokjes het beste kan maken?

Leuk leuk!

Ben benieuwd beertje! :slightly_smiling_face:

Misschien niet helemaal in deze context maar ik ben hopeloos op zoek naar dit bolletje wol:

Hij komt van de Wibra, maar ik zie m daar niet meer:(

Had het juist over het patroon. De blokjes zelf maken.

haha ik ben benieuwd, dat had ik ook! ik heb het mutsje van de laatste 4/5 keer gemaakt :")

Vraagje; ik ben op zoek naar een Elsa patroon (Frozen). Kan het alleen niet zo goed vinden op pinterest… Zou die op ravelry kunnen staan

Nog een vraagje; ik zou gaag de bird of happiness willen maken van heidi bears, maar kun je op de site van heidi ook precies vinden welke pentagon, hexagons, triangles e.d. Kun maken?