Het algemene scheer topic

Omdat ik vaak topics voorbij zie komen met vragen over scheren leek het mij handig om er een algemeen scheer topic van te maken.

Als je je nog nooit hebt geschoren en van plan bent om dit te doen moet je wel rekening houden met de gevolgen. Als je op je benen lichte (blonde) haren hebt is dat eigenlijk niet zo erg, want je ziet ze bijna niet. Bedenk dat als je je lichte haren weg scheert je ze weer donker en zichtbaar terug krijgt. Een eenmaal geschoren is blijven scheren. Haartjes komen snel terug en als je je benen en/of andere lichaamsdelen glad wilt houden zal je dus vaak moeten scheren. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om van lichaamshaar af te komen, maar daar kom ik later nog op terug.
Als je er uit eindelijk toch voor kiest om te beginnen met scheren, of je scheert je al maar het wilt toch nog niet helemaal goed lukken kun je de onderstaande tips gebruiken:

Benen en oksels
In tegenstelling tot de schaamstreek kan je bij je benen en oksel tegen de haar richting in te scheren, zover dat maar geen pijn doet. Je begint bij de enkels, dan krijgt minder snel stoppeltjes en je benen zijn gewoon gladder! Bij je oksels moet je wel voorzichtiger zijn, omdat de haartjes daar vaak dikker zijn, en dus heb je sneller kans op ingroeien.

De schaamstreek
Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt om de schaamstreek te scheren. Begin met een warm bad of een warme douche. Daardoor wordt je huid soepel en het haar zachter. Dit voorkomt dat de huid gaat irriteren en er bultjes kunnen ontstaan. Als de haren in de schaamstreek lang zijn kun je die het beste eerst even afknippen. Dit klinkt misschien raar, maar met een scheermesje kom je er anders heel moeilijk doorheen. Door het eerst af te knippen gaat het scheren makkelijker en voorkom je onnodige pijn.
Vervolgens kan je beginnen met scheren, gebruik altijd een beetje scheerschuim maar niet te veel.

Als er een keer geen scheerschuim in huis is kan je het ook doen met een beetje crèmespoeling, maar scheerschuim blijft altijd het beste. Scheer met de haar richting mee, je hebt kans dat je de schaamstreek dan niet helemaal super glad krijgt maar zodra je tegen de haar richting in scheert kunnen er vervelende (pijnlijke/jeukende) rode bultjes ontstaan en geloof me die wil je echt niet hebben. Je hebt dan ook kans dat sommige haartjes gaan ingroeien en dat is ook geen pretje.

Als je klaar bent met scheren moet je de schaamstreek droog maken, maar doe dit niet door er op de wrijven maar ga ‘deppen’. Op die manier voorkom je onnodige irritatie. Als je na het droog maken van de schaamstreek nog een rode of geïrriteerde huid hebt kan je er altijd een beetje crème van Nivea of Zwitsal op doen.

Een alternatief
Met harsen of waxen kan je doen door middel van een warme of koude was op de huid te strijken met een spatel of een roller, het te laten stollen en vervolgens er af te trekken. Deze ontharingsmethode kan pijnlijk zijn.

Het voordeel van harsen ten opzichte van andere ontharingsmethodes is dat de haartjes met wortel en al verwijderd worden. Na ongeveer drie tot acht weken komen de haartjes weer terug, maar zijn dan zachter en dunner dan voorheen.

Er bestaan twee soorten hars, softwax en hardwax. Softwax wordt gebruikt voor de grotere lichaamsdelen terwijl hardwax wordt gebruikt voor de gevoeligere lichaamsdelen zoals de bikinilijn, de oksels en het gelaat. Hardwax is minder pijnlijk dan softwax doordat het alleen hecht aan het haar en niet aan de huid.

Harsen kan thuis zelf gedaan worden maar ook in een waxsalon of door een schoonheidsspecialist. Sommigen vinden het prettiger het harsen over te laten aan een ander omdat de pijnbeleving dan minder is en omdat sommige lichaamsdelen lastig zelf te harsen zijn.

Extra tips:

  • Scheergel voor vrouwen te duur? Ze verschillen niks van mannenscheergel, alleen de geur. Dus wanneer je geen goedkope scheergel kan vinden, kan je makkelijk een mannenversie gebruiken!

  • Smeer na het scheren altijd met moisturizer of bodylotion. Na het scheren is je huid droger dan normaal.

  • Last van ingegroeide haartjes? Zorg dat je regelmatig scrubt, zo voorkom je het.

  • Verwissel regelmatig je mesje. Met een scherp mesje scheer je ten eerste gladder, en ten tweede snijd je jezelf sneller met een bot mesje.

  • Koop een kwalitatief goed scheermes, en geen wegwerpmesjes van bijvoorbeeld Action. Ik dacht vroeger zelf ook altijd: ‘Ze zijn zo goedkoop, dat verschilt vast niks!’, maar het verschilt wel degelijk. Koop bijvoorbeeld een Gilette Venus waar je elke keer nieuwe kopjes op kan zetten.

  • Scheer nooit op een droge huid. Je snijdt jezelf erg snel en het scheer gewoon niet ‘lekker’.

  • Berg je scheermesje goed op. Je wilt niet dat je jongere broertje/zusje met je scheermesje aan de haal gaat. Zorg ook dat je mesje niet van een plankje in de douche naar beneden kan vallen.

  • Deel je scheermes niet met je vriend (of een andere persoon van het mannelijk ras).

http://forum.girlscene.nl/forum/beauty-health-hair/het-grote-onthaartopic.-voor-al-je-vragen-en-tips-lichaamshaar-261334.0.html