Het algemeen Jodendom topic

met toestemming van een mod

- Opmerking: in dit topic word bewust niet gesproken over de Israël - Palestina situatie, om nare discussies te voorkomen. Verder staan vragen over elk ander onderwerp vrij. Ook over Israël opzichzelf kan gepraat worden, alleen niet over de oorlog die er nu is.

[b]Hallo dames!

Aangezien er nog geen algemeen Jodendom topic was, kwam ik op het idee om er een te openen. Ik weet niet of er veel Joden op girlscene zitten, maar het valt te proberen!

Hieronder wat informatie over het Jodendom, als je vragen hebt, stel ze gerust!
[/b]
Het jodendom is de religie van het Joodse volk en de oudste of een van de vroegst ontstane monotheïstische godsdiensten, en behoort tot de oudste religieuze tradities die vandaag de dag nog worden beoefend.

Het jodendom past niet gemakkelijk in de westerse categorieën zoals religie, ras, etniciteit of cultuur. Dit komt doordat Joden het jodendom in termen van 4000 jaar geschiedenis beschouwen. Tijdens dit lange tijdperk hebben Joden slavernij, chaos, theocratie, verovering, bezetting en ballingschap ervaren en zijn zij in contact geweest met en beïnvloed door het Oude Egypte, Babylonië, Perzië, het Griekse hellenisme, evenals moderne bewegingen zoals de Verlichting, het socialisme en de opkomst van het nationalisme. Daarom stelt de Joods-Amerikaanse professor Daniel Boyarin dat "Joods-zijn de pure categorieën van identiteit doorbreekt, omdat het niet nationaal is, niet genealogisch en niet godsdienstig, maar elk van deze, in een dialectische spanning.

De principes en de geschiedenis van het jodendom vormen de historische fundamenten van andere religies, waaronder het christendom en de islam.

Waarom dragen Joodse mannen een keppel?

  • hiermee erkent de man dat G’d boven ons is. Ook is het een acceptatie van de 613 mitswot.

Waarom word G’d niet geschreven als God?
Omdat Joden vinden dat G’d de eer verdient om niet bij zijn naam genoemt te worden. Mijn rabbijn vergelijkt het met ouders, die noem je ook mama of papa, maar niet bij hun voornaam.

Mag je als Jood bepaalde dingen niet eten of drinken?
Joden eten kosjer. Dit houd in dat je melkproducten en vlees niet bij elkaar doet. Ook kun je kosjer eten vergelijken met halal eten.
We gebruiken daar gescheiden eetgerei voor en we houden een wachttijd tussen het eten van vlees en melk.

Welke dieren zijn kosjer?
Een landdier is kosjer wanneer het gespleten hoeven heeft en het zijn eten herkauwt. Het moet beide kenmerken hebben. Voorbeelden van dit soort dieren: koeien, schapen, geiten, herten, deze zijn allen kosjer, maar varkens, konijnen, eekhoorns, beren, honden katten, kame­­len en paarden zijn dat niet.
Vogels: De Tora vertelt niet rechtstreeks, zoals bij landdieren, welke vogels kosjer zijn. Maar de Tora noemt wel 21 niet-kosjere vogelsoor­ten op, allemaal roofvogels. Voorbeelden van kosjer vogels: de als huis­dieren gehouden kippen, eenden, ganzen, kalkoenen en duiven.
Vis en ander zeevoedsel: Een waterdier is alleen kosjer wanneer het vinnen en schubben heeft. Voorbeelden van kosjere vissen: zalm, tonijn, bot, karper en haring. Niet-kosjer zijn bijvoorbeeld: meerval, steur, zwaardvis, kreeft, schaal- en schelpdieren, zoals krab en garnalen, oesters en mos­selen en verder zijn alle water-zoogdieren niet kosjer.

Heeft het Jodendom een heilig boek?
Ja, de Tora. Dit is geen boek, maar het zijn rollen.

beginpost word nog aan gewerkt

He interresant!
Ik meld mij in ieder geval, mijn vader is van Joodse afkomst alleen mijn vaders ouders zijn er mee gestopt. Mijn vader en moeder hebben het geloof wel opgepakt en mijn vader ik zijn dus Joden maar wij geloven wel in Jezus dus we zijn Messias belijdende joden.

Zelf ga ik wel gewoon naar een Evangelische kerk maar voel me diep vanbinnen meer Joods als Christelijk ook omdat veel van mijn vaders kant voorfamilie in die tijden naar Israel zijn gegaan.

Ik geloof niet dat hier veel joodse dames zitten eigenlijk!

Ik ben zelf niet joods, mijn vader wel en ik ben ook geboren in Israël en heb er 7 jaar gewoond, dus ben wel in die omgeving opgegroeid en heb er alles over geleerd op de kleuter- en basisschool daar! We gaan hier ook wel eens naar de synagoge met Pesach enzo. Ik vind het een heel mooi geloof, heel interessant ook (net als alle geloven eigenlijk), maar zelf ben ik niet gelovig.

Voorbeeld van de Tora.

Mijn opa zei altijd “Als het lekker is, is het kosjer” en dat is wat wij ook geloven, haha.

Wat leuk! Ik ben helaas nog niet in Israël geweest, maar ik hoop ooit wel te gaan!
Mijn moeder is Joods, dus zoals het bij het Jodendom gaat ben ik automatisch ook Joods.

Ik ook niet, alleen ik wou het toch proberen, want ik mis het wel om met andere Joden van mijn leeftijd te kletsen.
Ik geloof zelf wel, alleen ben ik nu nog het hele Jodendom aan het uitpluizen aangezien mijn familie er niet veel mee doet. Ook daarom heb ik dit topic gemaakt!

Waarom de Klaagmuur heilig is voor Joden
De Klaagmuur is heilig voor Joden. De meeste mensen denken dat dat is omdat het restanten zijn van de Tweede Tempel. Dat is ook zo. Maar er zijn nog meer redenen, zoals de permanente aanwezigheid van God, pelgrimsoord, bidrichting, gebouwd door de armen, en plaats van Joods heldendom.


Plek van de Heilige Tempel

De Westelijke Muur (Klaagmuur) is het enige overblijfsel van de Heilige Tempel in Jeruzalem die door Titus werd vernietigd in het jaar 70. De Tempel, het centrum van de spirituele wereld, was de belangrijkste kanaal voor Goddelijkheid in de wereld. Toen de Tempel er stond, was er respect voor God, voor zijn Tora en voor elkaar. Er was geen twijfel rondom Gods bestaan. Er waren geen atheïsten. Iedereen erkende Eén God en begreep de genialiteit van Zijn wetten. De wereld werd gevuld met ontzag voor God en Gods liefde.

Permanente herinnering aan Gods aanwezigheid
De Klaagmuur zal nooit vernietigd worden vanwege de Goddelijk aanwezigheid. De Muur is daarom een symbool voor het Joodse volk: hoewel er veel pogingen zijn geweest de Muur te vernietigen blijft hij eeuwig bestaan, net zoals het Joodse volk zijn vijanden heeft overwonnen en eeuwig blijft!

Pelgrimsoord
Gedurende de tijd van de Tempel, maakten Joden drie keer per jaar een pelgrimsreis naar Jeruzalem. Gedurende de Diaspora reisden Joden met groot gevaar voor hun leven naar Jeruzalem om bij de muur te bidden. De naam Klaagmuur komt uit de Talmoed. Daarin staat dat toen de Tempel werd vernietigd alle toegangen tot de hemel werden gesloten, met uitzondering van de ‘Tranentoegang’.

Bidrichting
Drie maal per dag, gedurende duizenden jaren, richten Joden hun gebeden richting de Klaagmuur. De mystiek leert dat alle gebeden van hieruit naar de hemel gaan. Buiten Israël richten bidders zich tot Israël. In Israël richt men zich tot Jeruzalem. En in Jeruzalem richten de bidders zich tot de Klaagmuur.

Haha, zo denken wij hier thuis ook! Er zijn ook mensen in de grmeenschap dit 2 compleet gescheiden keukens hebben om het eten kosjer te bereiden.

up

Ik ben joods. Iemand nog lekkere Pesach recepten?

Ik heb geen idee, wij eten eigenlijk altijd gewoon matzes :stuck_out_tongue:

Oh, of walnoten-koffie taart!

Walnoten-koffietaart - lekkernij voor 8 personen (melkkost)
6 eieren
225 gram grof gehakte walnoten
50 gram geraspte pure chocolade 1)
225 gram geraspte zoete appel
225 gram kristalsuiker
1 eetlepel oploskoffie
2 eetlepels fijn matzemeel
1 theelepel neutrale (olijf)olie
eventueel 1 eetlepel poedersuiker
Doe de geraspte appel in een pan en breng aan de kook. Laat dit 2 minuten zacht doorkoken. Haal van de warmtebron en voeg aan het warme appelmengsel de oploskoffie toe en laat afkoelen.
Neem een ruime beslagkom en klop gedurende 10 minuten de eieren met de suiker tot dit bleek van kleur is en vla-dikte heeft. Spatel er dan voorzichtig de geraspte chocolade, het matzemeel, de walnoten en het appelmengsel doorheen.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bekleed de bodem van een springvorm van 24 cm doorsnede met bakpapier en vet het geheel in met olie.
Doe het beslag in de vorm en bak gedurende 40 minuten op 180 graden Celsius.
Haal het gebak uit de oven en laat in de vorm afkoelen, dan pas de springvorm verwijderen.
Eventueel vlak voor het opdienen de taart bestrooien met poedersuiker en de taart in punten serveren.
Door de toevoeging van appel heeft deze taart een heerlijke zachte structuur. De houdbaarheid is hierdoor wel beperkt. Als u deze taart als nagerecht serveert is het heerlijk er verse aardbeien, frambozen of partjes gecaramelliseerde appel bij te geven.

Ik ben officieel niet joods, maar heb wel joods bloed, mijn opa was namelijk joods!

Leuk! Je oma/vader ook? Doen jullie thuis er iets aan of helemaal niet?

huh hoezo pro-Israël?

waarom ben je pro-Israël?

Wauw, 3 anna’s tegelijkertijd :grinning_face_with_smiling_eyes:

Ik weet niet of dit op iets naars uitdraait, maar laten we het alsjeblieft op het jodendom houden en niet op een discussie-topic over Israël, dat kan in het Nieuws&Actualiteiten-subforum!

Sluit ik me bij aan. Ik heb expres niks over deze situatie gezegt in dr beginpost, om vervelende discussies te voorkomen